MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët

A mund të përhapet ekzema nga një person te tjetri?

08.06.2021 - 18:09

Ekzema dyshidrotike ose dyshidroza, është një lloj ekzeme që prek anët e gishtërinjve, shuplakat e duarve dhe shputat e këmbëve. Shkakton një kruajtje, ndjesi djegieje së bashku me grupe fshikëzash të mbushura me lëng.

Ekzema dyshidrotike nganjëherë lidhet me stresin, alergjitë sezonale ose ekspozimin ndaj alergeneve të caktuara. Duart dhe këmbët e lagura gjithashtu mund ta përkeqësojnë këtë gjendje. Ndërsa ekzema dyshidrotike nuk është ngjitëse, lëkura e çarë ose me flluska mund të infektohet. Lloje të caktuara të infeksioneve janë ngjitëse.

A është ngjitëse ekzema dyshidrotike?

Ekzema dyshidrotike nuk është ngjitëse, kështu që nuk mund ta kaloni ose të merrni gjendjen nga dikush tjetër. Sidoqoftë, lëkura e irrituar mund të infektohet, dhe ky infeksion sekondar mund të jetë ngjitës. Kjo do të thotë që ju mund t’ia kaloni atë një personi tjetër përmes kontaktit të drejtpërdrejtë.

Si mund të infektohet ekzema dyshidrotike?

Ekzema dyshidrotike mund të shkaktojë flluska , lëkurë të thatë dhe të plasaritur. Gërvishtja e lëkurës mund të shkaktojë acarim të mëtejshëm dhe të krijojë plagë të vogla. Lëkura mund të infektohet për shkak të plasaritjeve, çarjeve dhe plagëve të hapura që lejojnë viruse, kërpudha (myk) dhe baktere të hyjnë në lëkurën.

Bakteret si Streptokoku ose Stafilokoku gjithashtu shkaktojnë ekzemë të infektuar. Stafilokoku është një lloj bakteri që jeton në lëkurë. Mund të hyjë në plagë ose në lëkurë të dëmtuar për të shkaktuar një infeksion  staphi.

Simptomat e një infeksioni bakterial përfshijnë:

dhimbje

ënjtje

kore

flluska të mbushura me qelb

kruarje

skuqje

lëkurë me flluska

Ju mund të trajtoni një infeksion bakterial me antibiotikë ose antiseptikë.

Candida është një infeksion i zakonshëm i kërpudhave që mund të ndodhë së bashku me ekzemën dyshidrotike. Ju mund të trajtoni infeksionet e kërpudhave me kremra ose tableta antifungale.

Si të parandaloni infektimin e ekzemës dyshidrotike?

Për të parandaluar infektimin e ekzemës dyshidrotike, sigurohuni që të kujdeseni për lëkurën dhe shëndetin e përgjithshëm. Përcaktoni shkaktarët tuaj dhe shmangni ato sa më shumë që të jetë e mundur.

Parandalimi ose minimizimi i çarjeve të lëkurës dhe plagëve të hapura mund të parandalojë që viruset, kërpudhat dhe bakteret të hyjnë në lëkurë.

Gjatë ndezjeve, mos e ngacmoni ose mos e gërvishtni lëkurën. Për të zvogëluar thatësinë dhe kruajtjen, mbajeni zonën e prekur të lagur me një locion që është formuluar për lëkurën e prirur për ekzemë.

Vishni doreza dhe çorape që heqin lagështirën gjatë motit ekstrem dhe natës.

Çfarë e shkakton ekzemën dyshidrotike?

Shkaqet specifike të ekzemës dyshidrotike janë të panjohura, por lidhet me disa shkaktarë, siç janë:

lëkurë e thatë

stresi

alergji nga metalet, të tilla si nikeli dhe kobalt

alergji të sezonit

shpesh duke i lagur duart ose këmbët

pëllëmbët e djersitura

mot i nxehtë dhe i lagësht

irritues si produktet kozmetike ose pastruese

Rastet e rënda të ekzemës dyshidrotike mund të bëjnë që flluskat të bëhen më të mëdha dhe të mbulojnë një zonë më të madhe të lëkurës. Ato mund të përhapen në pjesën e pasme të duarve ose në gishtat e këmbëve.

Si trajtohet?

Ekzistojnë disa mënyra për të trajtuar ekzemën dyshidrotike. Plani i trajtimit do të varet nga frekuenca dhe ashpërsia e shpërthimeve që keni. Mund të përfshijë një kombinim të trajtimeve.

Bisedoni me një mjek të kujdesit parësor ose dermatolog për të krijuar një plan të përshtatshëm të trajtimit, veçanërisht nëse keni shpërthime të shpeshta ose të rënda.