Një filxhan i tretë ose i katërt kafe mund të bëjë më shumë sesa thjesht që zemra të rrahë më shpëjt: Hulumtimi i ri sugjeron se mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e glaukomës nëse jeni i predispozuar gjenetikisht ndaj sëmundjes së syrit.
Studimi përfshiu më shumë se 120,000 britanikë, të moshës 39 deri 73 vjeç, të cilët ofruan informacion në lidhje me konsumin e kafeinës dhe vizionin e tyre, përfshirë nëse ata kishin glaukomë apo një histori familjare të sëmundjes, e cila është shkaku kryesor i verbërisë kudo në botë.
Pas tre vjetësh, studiuesit vlerësuan sytë e pjesëmarrësve, përfshirë presionin intraokular (IOP), që është presion brenda syrit. IOP i ngritur është një faktor rreziku për glaukomën.
Konsumi i lartë i kafeinës nuk shoqërohej me një rrezik në rritje për IOP të ngritur ose glaukomë në përgjithësi, por tek pjesëmarrësit me predispozicionin më të fortë gjenetik ndaj IOP të ngritur, konsumi më i madh i kafeinës u shoqërua me IOP më të lartë dhe nivele më të larta të glaukomës.
Ata që konsumuan më shumë kafeinë – rreth katër filxhanë kafe çdo ditë – kishin një IOP më të lartë 0.35 mm Hg.
Njerëzit në kategorinë më të lartë të rezultateve të rrezikut gjenetik për glaukomën që konsumuan më shumë se afërsisht tre filxhanë kafe në ditë kishin një normë glaukome 3.9 herë më të lartë sesa ata që nuk konsumuan aspak kafeinë ose morën sasi minimale dhe ishin në grupin e rezultateve më të ulëta të rrezikut gjenetik, tregoi studimi.
Studimi, i botuar në numrin e qershorit të revistës Ophthalmology, është i pari që tregon një ndërveprim dietik / gjenetik në glaukomë dhe sugjeron që njerëzit me histori të fortë familjare të glaukomës duhet të kufizojnë marrjen e kafeinës, sipas autorëve.
“Ne kemi botuar më parë një punë që sugjeron që marrja e lartë e kafeinës rrit rrezikun e glaukomës me kënd të hapur me tension të lartë midis njerëzve me një histori familjare të sëmundjes,” tha udhëheqësi i studimit dhe autori korrespondues Dr. Louis Pasquale. Ai është zëvendëskryetar për kërkimin e oftalmologjisë në Sistemin Shëndetësor Mount Sinai në New York City.
“Në këtë studim, ne tregojmë se një lidhje e pafavorshme midis marrjes së lartë të kafeinës dhe glaukomës ishte e dukshme vetëm në mesin e atyre me rezultatin më të lartë të rrezikut gjenetik për presionin e ngritur të syve”, tha Pasquale në një njoftim për shtyp të Mount Sinai.
Sipas bashkëautorit të studimit Dr. Anthony Khaëaja, një profesor i asociuar i oftalmologjisë në University College London, “Pacientët e glaukomës shpesh pyesin nëse ata mund të ndihmojnë për të mbrojtur shikimin e tyre përmes ndryshimeve të stilit të jetës, megjithatë kjo ka qenë një zonë relativisht e pa studiuar deri më tani. Ky studimi sugjeroi që njerëzit me rrezikun më të lartë gjenetik për glaukomë mund të përfitojnë nga moderimi i marrjes së kafeinës. ”
Për më tepër, Khaëaja shtoi, “Duhet të theksohet se lidhja midis kafeinës dhe rrezikut të glaukomës u pa vetëm me një sasi të madhe të kafeinës dhe tek njerëzit me rrezikun më të lartë gjenetik”.