MENU
klinika

Ja kur është shqetësuese

Çfarë e shkakton rrjedhjen e gjirit nëse nuk keni lindur fëmijë?

14.06.2021 - 12:36

Shkarkimi i gjirit është çdo lëng që del nga thitha. Ju mund të keni nevojë të shtrydhni thithën për të dalë lëngu, ose ai mund të dalë vetë.

Shkarkimi i thithave është i zakonshëm gjatë viteve të riprodhimit, edhe nëse nuk jeni shtatzënë ose jeni duke ushqyer me gji. Shkarkimi zakonisht nuk është serioz. Por, mund të jetë një shenjë e kancerit të gjirit, prandaj ia vlen të flitet me një mjek.

Llojet dhe simptomat

Shkarkimi i thithkave vjen në shumë ngjyra. Ngjyra mund t’ju japë disa të dhëna për shkakun.

Ju duhet të shihni një mjek për një diagnozë të duhur nëse vëreni shkarkim të dalë me çdo ngjyrë.

Shkarkimi gjithashtu mund të vijë në disa struktura. Për shembull, mund të jetë i trashë, i hollë ose ngjitës.

Shkarkimi mund të dalë vetëm nga një thithkë ose nga të dyja. Dhe mund të rrjedhë vetë ose vetëm kur shtrydhni thithin.

Disa simptoma të tjera që mund të keni me shkarkimin e thithave përfshijnë:

dhimbje ose ndjeshmëri në gji

gungë ose ënjtje në gji ose rreth thithit

Ndryshimet e thithave, si kthimi nga brenda, zbehja, ndryshimi i ngjyrës, kruajtja ose shkallëzimi

ndryshimet e lëkurës, të tilla si skuqje ose lezione

ndryshimet e madhësisë së gjirit, të tilla si një gji që është më i madh ose më i vogël se tjetri

ethe

menstruacione të munguara

të përzier ose të vjella

lodhje

Shkaqet

Kur jeni shtatzënë ose jeni në gji, sasi të vogla qumështi mund të rrjedhin. Rrjedhjet mund të fillojnë në fillim të shtatzënisë dhe ju mund të vazhdoni të shihni qumësht deri në 2 ose 3 vjet pas përfundimit të shtatzanisë.

Sidoqoftë, mund të keni shkarkim edhe nëse nuk jeni shtatzënë ose nuk jeni në gji. Shkaqe të tjerë të shkarkimit të thithave përfshijnë:

pilula kontraceptive

infeksioni i gjirit ose abscesi

papilloma e kanalit, një rritje e padëmshme si lythat në kanalin e qumështit

ilaçe që rrisin nivelet e prolaktinës që prodhon qumështin, siç janë ilacet kundër depresionit dhe qetësuesit

stimulimi i tepërt i gjirit

gjinjtë fibrokistike

ndryshimet e hormoneve gjatë periudhës menstruale ose menopauzës

dëmtimi i gjirit

ektazia e kanalit të qumështit, e njohur si një kanal qumështi i bllokuar

prolaktinoma, një tumor jo kanceroz i hipofizës

gjëndra tiroide joaktive

kanceri i gjirit

Shkarkimi i thithkave dhe kanceri i gjirit

Kanceri i gjirit mund të shkaktojë shkarkimin e thithkave, veçanërisht karcinomën duktale in situ (DCIS), një formë e hershme e kancerit të gjirit që fillon në kanalet e qumështit. Mund të ndodhë edhe me sëmundjen e gjirit Paget, një lloj i rrallë i kancerit të gjirit që përfshin thithin.

Nëse keni kancer gjiri, shkarkimi ndoshta do të vijë vetëm nga një gji. Mund të keni edhe një gungë në gji.

Shkarkimi është rrallë për shkak të kancerit. Në një studim të vjetër, vetëm 9 përqind e grave 50 vjeç ose më të mëdha që panë një mjek për shkarkimin e thithave kishin kancer të gjirit.

Është ende një ide e mirë që të kontrolloni çdo shkarkim të gjirit, veçanërisht nëse është një simptomë e re për ju.