MENU
klinika

Pini kafe!

Dëshironi të keni mëlçi të shëndetshme?

23.06.2021 - 17:00

Studiuesit britanikë raportojnë se kafeja e të gjitha llojeve mund të zvogëlojë rrezikun për sëmundje kronike të mëlçisë.

Pavarësisht nëse nëse është me kafeinë ose pa kafeinë, e bluar ose e çastit, nuk bën asnjë ndryshim në fuqinë e saj të dukshme për të larguar të gjitha llojet e sëmundjeve të mëlçisë – për sa kohë që keni tre deri në katër filxhan në ditë, thonë studiuesit.

“Të gjitha llojet e kafesë duket se janë mbrojtëse ndaj sëmundjes së rëndë të mëlçisë”, tha studiuesi i lartë Dr. Paul Roderick, një profesor i shëndetit publik në Universitetin e Southampton. “Por kërkohen studime të mëtejshme përpara se t’i rekomandojmë publikut që të fillojë të pijë kafe ose të rrisë sasinë për arsye të shëndetit të mëlçisë.”

Ai theksoi se ky studim nuk provon që kafeja parandalon sëmundjen e mëlçisë, vetëm se duket se ekziston një lidhje.

“Duhet të jesh i kujdesshëm në nxjerrjen e të dhënave nga studimet e vëzhgimit për të thënë se ekziston një lidhje shkakësore midis kafesë dhe sëmundjes së mëlçisë”, tha Roderick. “Atributet e tjera të pirësve të kafesë mund të shoqërohen me rrezikun e sëmundjes së mëlçisë dhe ne mund të mos i kemi marrë parasysh këto.”

Por studimi shton provat se kafeja është mbrojtëse, pavarësisht nga përbërja e ndryshme kimike e llojeve të ndryshme, tha ai.

Ajo që nuk dihet është se cilët përbërës në kafe mund të mbrojnë mëlçinë.

“Kafeja është një substancë komplekse dhe ne nuk duam të spekulojmë mbi mekanizmat e ndryshëm,” tha Roderick.

Ai tha se nuk është e qartë nëse kafeja mund të parandalojë dëmtimin e mëlçisë në radhë të parë ose në vend të kësaj përparimin e saj në forma më të rënda.

“Duke pasur parasysh shkallën globale të sëmundjes së mëlçisë, kjo është një fushë e rëndësishme për kërkime,” shtoi Roderick.

Shkalla e sëmundjeve të mëlçisë është në rritje të vazhdueshme dhe llogaritet për rreth 2 milion vdekje në vit në të gjithë botën, sipas Journal of Hepatology.

Për studimin – i cili nuk mori fonde nga industria e kafesë – ekipi i Roderick përdori të dhëna të Mbretërisë së Bashkuar Biobank për gati 500,000 njerëz me “konsum të njohur të kafesë” të cilët u ndoqën për një mesatare prej rreth 11 vjetësh.

Shtatëdhjetë e tetë për qind pinë kafe të bluar ose të menjëhershëm me kafeinë ose pa kafeinë, dhe 22% nuk pinë asnjë kafe.

Gjatë periudhës së studimit, 3,600 njerëz zhvilluan sëmundje kronike të mëlçisë dhe 301 vdiqën.

Më shumë se 5,400 pjesëmarrës zhvilluan sëmundje kronike të mëlçisë ose një grumbullim të dhjamit në mëlçi të njohur si sëmundje të mëlçisë yndyrore, dhe më shumë se 180 zhvilluan kancer të mëlçisë.

Krahasuar me ata që nuk pinë kafe, ata që pinë kafe kishin një rrezik 21% më të ulët të sëmundjes kronike të mëlçisë dhe një rrezik 20% më të ulët të sëmundjes kronike të mëlçisë yndyrore. Rreziku i tyre për të vdekur nga sëmundja kronike e mëlçisë ra 49%, zbuluan studiuesit.

Përfitimi më i madh u pa midis adhuruesve të kafesë së bluar, e cila ka nivele të larta të kahëeol dhe cafestol, përbërje kimike natyrore nga kokrrat e kafesë. Të dy janë vlerësuar se mbrojnë kundër sëmundjes kronike të mëlçisë në kafshë. Sidoqoftë, kafeja e çastit, e cila ka nivele të ulëta të kahëeol dhe cafestol, gjithashtu uli rrezikun e sëmundjes kronike të mëlçisë, thanë studiuesit, duke nënkuptuar se mund të ketë një lidhje komplekse midis përbërësve të ndryshëm në kafe.

Dr. David Bernstein, drejtor i Qendrës Bass Sandra Atlas për Sëmundjet e Mëlçisë në Northëell Health në Manhasset, N.Y., tha se disa studime kanë zbuluar se kafeja është e mirë për mëlçinë.

“Por ky është studimi i parë që tregon se efekti u pa në të dy pijet si me kafeinë dhe pa kafeinë dhe se kafeja e bluar siguroi një përfitim më të madh sesa kafeja e çastit,” tha ai.

Autorët britanikë vunë në dukje se kafeja është në dispozicion dhe se këto zbulime sugjerojnë se mund të jetë një trajtim i mundshëm parandalues për sëmundjen kronike të mëlçisë.

“Pajtohem”, tha Bernstein. “Ndërsa ky studim ka disa kufizime, gjetjet e tij janë të rëndësishme dhe ndërsa kërkohet studimi i mëtejshëm i kafesë si një agjent hepatoprotektiv, ndoshta është koha që mjekët të marrin në konsideratë rekomandimin e përdorimit të saj për pacientët në rrezik për sëmundje kronike të mëlçisë.”

Gjetjet u botuan në internet në 21 qershor në revistën BMC Public Health.