MENU
klinika

Arsyeja

Gjakderdhja nga fibroidet, pse duhet të kërkoni kujdes mjekësor?

09.06.2021 - 18:38

Shumë gra po shtrohen në dhomat e urgjencës për shkak të miomave, sipas një studimi të ri që përfshin 12 vjet.

Fibroidet janë rritje të zakonshme jokanceroze në mitër. Ato jo gjithmonë shkaktojnë simptoma, por ato që mund të shkaktojnë mund të rezultojnë në gjakderdhje të madhe menstruale dhe dhimbje të forta të barkut.

“Nëse keni mioma simptomatike, është e rëndësishme për ju të vendosni kujdes me një mjek në mënyrë që të këshilloheni për të gjitha opsionet për trajtim dhe lehtësim të simptomave në një mjedis të relaksuar dhe të besueshëm”, tha autorja e studimit Dr. Erica Marsh. Ajo është shefe e sektorit të endokrinologjisë riprodhuese dhe infertilitetit në Qendrën për Mjekësi Riprodhuese në Michigan Medicine Von Voigtlander Spitalin e Grave në Ann Arbor.

“Urgjenca mund të shmanget duke mos vonuar kujdesin për simptomat, madje edhe në mes të një pandemie, dhe duke punuar me mjekun për ndërhyrje afatshkurtra dhe ndërhyrje afatgjata nëse është e nevojshme,” shtoi Marsh.

Fibroidet mund të trajtohen me ilaçe, kirurgji dhe / ose procedura ndërhyrëse të radiologjisë të tilla si embolizimi i arterieve të mitrës për të bllokuar furnizimin me gjak të miomës, tha ajo.

Për të arritur në gjetjet e tyre, studiuesit panë më shumë se 487 milion vizita emergjente nga gra amerikane të moshës 18 deri në 55 vjeç që u zhvilluan midis 2006 dhe 2017 duke përdorur një bazë të të dhënave në të gjithë vendin. Ata zbuluan se numri i vizitave për fibroide u dyfishua gjatë periudhës së studimit, duke shkuar nga më shumë se 28,700 vizita në gati 65,700 vizita. Në të njëjtën kohë, pranimet në spital për këto vizita ranë nga rreth 24% në 11%, zbuloi studimi.

Studimi nuk mund të thotë pse më shumë gra duket se po shkojnë në dhomën e urgjencës për të trajtuar miomat, por mund të jetë që ato nuk kanë një mjek të kujdesit parësor ose sigurim shëndetësor, dhe shumë mund të vonojnë kërkimin e kujdesit derisa simptomat të bëhen dërrmuese .

Vizitat në departamentin e urgjencës për fibroid ishin më të zakonshmet midis grave të moshës 36-45 vjeç dhe atyre me të ardhura më të ulëta. Gratë që vinin në dhomën e urgjencës për çështje të lidhura me gjakderdhjen kishin 15 herë më shumë gjasa të pranoheshin.

Do të ketë raste kur kërkohet kujdes i menjëhershëm, tha Marsh. Por “shumica dërrmuese e grave që paraqiten në urgjencë me mioma si diagnoza e tyre kryesore janë dërguar në shtëpi”, tha ajo.

“Kur pacientët nuk marrin kujdes në kohë, ata shpesh përfundojnë në nevojë për kujdes më të shtrenjtë dhe invaziv dhe kanë mundësi më të kufizuara për trajtim.”

Kujdesi ndaj fibroidit mund të jetë dy herë më i shtrenjtë sesa vizitat e tjera në dhomat e urgjencës midis grave në moshë të ngjashme, ka të ngjarë për shkak të skanimeve të kushtueshme të imazheve dhe testeve të tjera të nevojshme për të vlerësuar gjakderdhjen.

Bërja e testimeve të rregullta gjinekologjike do të ndihmojë në identifikimin e miomave përpara se të bëhen urgjente, tha Dr. Jennifer Wu, një obstetër-gjinekologe në Lenox Hill Hospital në New York City. “Dituria është fuqi, dhe nëse e dini që keni mioma, ju mund t’i njihni më mirë simptomat, të tilla si dhimbjet para se të keni menstruacionet dhe të merrni hapa për t’i trajtuar ato.”

Ka raste kur një miom dhe simptomat e saj mund të përbëjnë një urgjencë, theksoi Wu, e cila nuk ishte pjesë e studimit. “Nëse keni gjakderdhje aq të madhe sa ndiheni të fikët dhe / ose bëheni anemik, mund t’ju duhet një transfuzion gjaku dhe duhet të kërkoni kujdes menjëherë.”

Ka më shumë trajtime se kurrë më parë për të adresuar simptomat e miomave, tha ajo. Ilaçet pa recetë mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve dhe pilulat e kontrollit të lindjes mund të kontrollojnë gjakderdhje të rëndë dhe periudha  menstruale të dhimbshme.

Operacionet mund të përfshijnë heqjen e fibroideve (myomectomy), dhe nganjëherë një histerektomi (heqja e mitrës) është ende e nevojshme nëse trajtimet e tjera nuk kanë funksionuar ose nëse fibroidet janë jashtëzakonisht të mëdha, tha Wu.

Studimi shfaqet në numrin e majit të revistës Obstetrics & Gynecology.