MENU
klinika

Disa këshilla

“Ja si e luftova dehidratimin gjatë kimiterapisë”

19.06.2021 - 13:59

Kurrë nuk kam pritur që dehidrimi të më dërgojë në spital.

Pas përfundimit të raundit të tretë të kimioterapisë doksorubicinë me dozë të dendur (Adriamycin) dhe ciklofosfamid (Cytoxan) për të trajtuar kancerin e gjirit, trupi im u tërhoq nga efektet kumulative të barnave.

Shija  ishtë aq të dëmtuara sa edhe uji kishte shije ndryshë. Përzierja e bëri ngrënien dhe pirjen të vështira dhe problemet gastrointestinale, si diarreja, më bëri të ndjehesha i dobët dhe i pafuqishëm.

Unë u zgjova herët një mëngjes disa ditë pas atij infuzioni të tretë me një dhimbje të shurdhër në veshka dhe me  një dhimbje koke që goditi megjithë ilaçet e dhimbjes që piva. Dehidrimi as që më shkoi në mendje.

Shumë nga ilaçet që ne japim në këto regjime sekretohen të paktën pjesërisht përmes veshkave, kështu që është e rëndësishme të ruani veshkat sepse ilaçet mund të shkaktojnë dëme nëse nuk nxirren siç duhet jashtë.

Ndërsa është gjithmonë e rëndësishme të qëndroni të hidratuar, është veçanërisht e rëndësishme gjatë kimioterapisë. Barnat kimio mund të shkaktojnë të përziera, të vjella, diarre dhe ndryshime të shijes që e bëjnë të vështirë marrjen e mjaftueshme të ujit.

Pjesa më e madhe e trupit është ujë dhe uji ka kaq shumë funksione të rëndësishme në trup. Ai nxjerr toksinat dhe ndihmon zorrët të funksionojnë, dhe në një nivel qelizor, uji ndihmon shumë procese, si ruajtjen e temperaturës dhe presionit të gjakut.

Por marrja e lëngjeve të mjaftueshme gjatë kimioterapisë mund të jetë e vështirë.

Këtu janë disa strategji për rritjen e marrjes së ujit dhe shmangien e dehidrimit gjatë kimioterapisë.

Bilanci i marrjes së lëngjeve

Ndërsa mund të mendoni se po pini mjaftueshëm, nëse keni probleme me të vjella ose diarre, duhet ta merrni parasysh atë dhe të rritni marrjen e lëngjeve në përputhje me rrethanat.

Marrja e lëngjeve duhet të jetë e ekuilibruar me çfarëdo humbje që po ndodh. Plus, kur po humbni lëngje, pirja e ujit të thjeshtë nuk është e mjaftueshmë. Ju duhet diçka që do të plotësojë elektrolitet gjithashtu.

Unë e kisha shumë të vështirë të pija ujë të mjaftueshëm gjatë kimioterapisë, sepse nuk i ndjeja shijen. Për fat të mirë, ka mënyra për ta bërë ujin pak më të pëlqyeshëm.

Shumë njerëz shtojnë limon ose disa gjethe mente për të prerë shijen.

Unë gjithashtu pata sukses me aditivët e aromës së ujit që mund t’i shtrydhja lehtësisht në një për të përmirësuar shijen.

Edhe me aromë të shtuar, ndonjëherë njerëzit që i nënshtrohen kimios ende nuk mund të menaxhojnë ujë të pijshëm. Sidoqoftë, nuk mund të lejoni që neveria për shijen e ujit t’ju mbajë të mos merrni lëngje për të cilat trupi ka nevojë.

Mos harroni se lëngjet jo gjithmonë duhet të vijnë në formën e një pije. Shumë fruta dhe perime kanë një përmbajtje të lartë uji që mund të ndihmojë në largimin e dehidrimit.

Ushqimi që ka shumë ujë, si kastravecat dhe shalqinjtë, mund të ndihmojë.

Pini më pak, por më shpesh.

Ndonjëherë gjatë kimioterapisë, ideja për të pirë një gotë ujë mund të ndihet gati e pamundur. Por nuk ka nevojë të pini sasi të mëdha njëherësh. Në vend të kësaj, pini tërë ditën nga pak.

Merrni  sasi të vogla dhe të shpeshta të lëngjeve gjatë ditës nëse ndjen të përziera. Nëse merrni sasi të mëdha uji ose pije të tjera në të njëjtën kohë, ka më shumë të ngjarë të villni.

Shmangni pijet dehidratuese

Kur jeni duke luftuar dehidratimin, disa pije mund të bëjnë më shumë dëm sesa dobi.

Pije me kafeinë si sode dhe kafe janë të mira në moderim, por nëse shumica e lëngjeve vijnë me kafeinë, kjo mund të kontribuojë në dehidrim. Kjo sepse kafeina mund të ketë një efekt diuretik në veshka, që do të thotë se bën që trupi heqë lëngjet me një shpejtësi më të lartë.

Alkooli është një tjetër diuretik. Alkooli gjithashtu rrit sasinë e hormonit antidiuretik vazopresinë që prodhon trupi.

Mbi të gjitha, është e rëndësishme të njihni simptomat e dehidrimit dhe të dini kur të kërkoni ndihmë. Kjo perfshin:

marramendje

zvogëlimi i daljes së urinës

urinë e errët

dhimbje koke

etje ekstreme

Në rastin tim, mendova se mund të pija më shumë ujë dhe do të kisha më shumë energji. Mësova në mënyrën e vështirë që nganjëherë pirja e ujit nuk është e mjaftueshme dhe lëngjet intravenoze IV janë të nevojshme.