Ekspertët rekomandojnë që gratë duhet të konsumojnë vetëm 24 gram sheqer në ditë, ndërsa burrave u lejohet deri në 36 gram. Por a e dini se një kuti sodë tashmë përmban gati 40 gram sheqer? Dakord, të gjithë e dinë se pijet e gazuara janë të pasura me sheqer, por shumë nuk janë të vetëdijshëm që një kanaçe me supë domate mund të mbajë deri në 20 gram sheqer dhe lëngu i mollës ka rreth 25 gram sheqer.
Njihuni me disa ushqime të caktuara që dikur supozonim se ishin mundësi të shëndetshme me sheqer të ulët por në fakt kanë shumë sheqer:
1.Supë e konservuar.
Ju do të mendonit se supa e blerë në dyqan do të ishte një kombinim i shëndetshëm i ujit dhe perimeve ushqyese. Përmbajtja e sheqerit të një kanaçe të vetme mund të mbulojë të gjithë marrjen tuaj të kërkuar ditore të sheqerit. Kjo është veçanërisht e zakonshme në salcat me bazë domate, ku sheqeri përdoret për të balancuar aciditetin e domateve.
2. Kos me pak yndyrë.
Ndërsa ushqimet me pak yndyrë mund të jenë joshëse për ata që përpiqen të bëjnë një mënyrë jetese më të shëndetshme, jo të gjitha janë në të vërtetë veçanërisht kur bëhet fjalë për kos. Një porcion kos i thjeshtë me yndyrë të plotë ka 4.7 gram sheqer, ndërsa një porcion kos grek mund të ketë deri në 6 deri në 12 gram sheqer. Shtimi i sheqerit në opsionet me pak yndyrë përdoret për të kompensuar humbjen e aromës dhe qëndrueshmërisë që vjen nga yndyra. Shumë kos me yndyrë të ulët dhe me aromë përmbajnë gjithashtu forma jo të shëndetshme të ëmbëlsuesve, si sakaroza ose shurupi i misrit me fruktozë të lartë.
3. ‘Ketchup’.
Ketchupi ka një kombinim të aromave të ëmbla, të tharta dhe është më i popullarizuar në hamburgerët e ushqimit të shpejtë për patatet e skuqura. Sidoqoftë, një lugë e vetme e kësaj është e barabartë me vendosjen e një kubi të tërë sheqeri në gojën tuaj. Përmban afërsisht 4 gram sheqer për lugë gjelle. Shumica e shisheve komerciale të ketchup përmbajnë sasi të konsiderueshme të shurupit të misrit me fruktozë të lartë, të cilat janë të lidhura me mbipeshën dhe sëmundjet e zemrës.
4.Gjalp kikiriku.
Gjalpi i kikirikut është një burim i njohur i proteinave. Ndërsa llojet natyrale të gjalpit të kikirikut përmbajnë pak ose aspak sheqer, shumë variante komerciale janë të mbushura me vajra jo të shëndetshëm dhe sheqerna të shtuar. Disa marka të njohura mund të kenë deri në 8 gram sheqer për 2 lugë. Dietologët rekomandojnë leximin e etiketave të përbërësve të gjalpit të kikirikut në mënyrë që të shihni se cilat janë më natyralet dhe të shëndetshmet.
5.Patate të skuqura.
Patatet e kripura duket se nuk barazohen me sheqerin, por një qese me patate të skuqura mund të ketë rreth 3%-5% përmbajtje sheqeri. Kjo është veçanërisht e zakonshme në patate të skuqura me aromë të tilla si ‘Barbecue’, djegës i ëmbël, ose patate të skuqura misri. Në varësi të sa patate të skuqura hani, 15 patate të skuqura me aromë Barbecue mund të kenë tashmë 2 gram sheqer. Patatet e skuqura gjithashtu përmbajnë shumë karbohidrate, të cilat trupi juaj i shndërron në një formë sheqeri të quajtur glukozë. Nutricionistët këshillojnë që patatinat, duhet të hahen me masë për të parandaluar ndonjë sëmundje.
Ekeni kapur veten ndonjëherë mat duke përfunduar të gjithë kutinë e çokollatave? Shfrenimi nga një natë më para me ushqime jo të shëndetshme ose me ëmbëlsira mund të “dëmtojë” dietën tuaj, por më e rëndësishmja është se çfarë bëni pas kësaj.
Pikë së pari mos lini në mes dietën tuaj vetëm për një vakt të tepruar. Mund t’ju tundojë ideja e të hequrit dorë pas këtij “devijimi”, por me të vërtetë ndjenja e fajit është më e vështira për tu kaluar.