MENU
klinika

Mjekët dhe studiuesit përgjigjen

“Mora dozën e parë të vaksinës. A mund të pi duhan?”

15.06.2021 - 18:16

Pirja e duhanit, në përgjithësi – qoftë cigare normale, duhan apo përmes cigareve elektronike (avullim) – nuk është provuar që ndërhyn drejtpërdrejt në efikasitetin e vaksinës. Kështu që nuk duhet të jetë shqetësimi juaj kryesor.

Por kjo nuk është miratim i pirjes së duhanit. Në fakt, studimet kanë përshkruar një lidhje  midis pirjes së duhanit dhe rezultateve më të këqija nga COVID-19.

Për shkak të kësaj dobësie shtesë, duhanpirësit duhet të marrin vaksinën COVID përpara se të preken nga virusi. Disa shtete, kanë vendosur duhanpirësit në një grup me përparësi kryesore për caktimin e vaksinave.

A ndryshon doza e parë nga e dyta?

Përgjigja e shkurtër është jo. Për vaksinat me dy doza Pfizer dhe Moderna, përmbajtja kimike është identike dhe po ashtu edhe doza, por secila dozë luan një funksion paksa të ndryshëm në mbrojtjen e trupit nga COVID-19.

“Doza e parë shërben si abetare”, duke nisur përgjigjen fillestare imune të trupit tuaj ndaj virusit. Për shkak se trupi nuk ka përvojë në trajtimin e antigjeneve të virusit COVID, “i dyti shërben si një përforcues i përgjigjes imune”,  duke siguruar që sistemi imunitar të pompojë mjaft antitrupa për të trajtuar kërcënimet virale pushtuese.

Megjithëse  dozat në regjimet me dy hapa janë identike, është e rëndësishme të mos përziheni ndërmjet vaksinave.

Nëse doza juaj e parë ishte Pfizer, doza e dytë duhet të jetë gjithashtu Pfizer. Siguria dhe efikasiteti i regjimeve të vaksinave të përziera ende nuk janë vlerësuar – kështu që qëndroni të sigurt dhe ndiqni planit tuaj të vaksinimit.

A  mund të përdoren qetësuesit e dhimbjeve?

Tema e qetësuesve të dhimbjeve është temë shumë e trajtuar. Por ndërsa më shumë njerëz regjistrohen për vaksinat e tyre, ne vazhdojmë të kemi përsëri pyetje. A është mirë të marrësh një ilaç kundër dhimbjeve paraprakisht? Po menjëherë pas dozës si një masë paraprake kundër efekteve anësore të mundshme?

Këto janë pyetje të ndërlikuara, sepse informacioni që kemi është i kufizuar. Sipas mjekut të Shkollës Mjekësore të Harvardit, Abraar Karan, ende nuk ka të dhëna gjithëpërfshirëse që analizojnë efektin e qetësuesve të dhimbjeve në efikasitetin e vaksinës tek njerëzit. Pra, derisa ato informacione të mos dalin në sipërfaqe, është e vështirë të nxirren përfundime konkrete se si qetësuesit ndikojnë në aftësinë e vaksinave për të bërë punën e tyre.

Kjo është arsyeja pse të dy Karan dhe Sonali Advani, një profesor asistent i mjekësisë në Universitetin Duke, rekomandojnë për udhëzimet e Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, kundër marrjes së ilaçeve pa recetë (si ibuprofen, aspirina ose acetaminofen) për të parandaluar efektet anësore  të vaksinës . Mund ti merrni nëse e bëni tashmë rregullisht për arsye të tjera të rëndësishme shëndetësore. Shqetësimi i përgjithshëm është se qetësuesit e dhimbjeve do të zbutin efektin e vaksinave, siç kanë dokumentuar disa studime te minjtë. Edhe pse kjo gjetje nuk është konfirmuar tek njerëzit, ekspertët sugjerojnë të jenë të sigurt për çdo rast.

Po  nëse keni një dhimbje koke ose krahu ju dhemb  pas një inokulimi të vaksinës?

Nuk keni pse të merrni ilaçe që nuk ju duhen, Nëse shfaqni simptoma më pas, atëherë në atë moment është sigurisht në rregull të merrni një lloj lehtësuesi të dhimbjes për të ndihmuar në kontrollin e simptomave.