MENU
klinika

“Paralizohet” Greqia/ Grevë 24-orëshe dhe demonstrata

Punëtorët kundër projektligjit të paraqitur në Parlament

10.06.2021 - 09:01

Jeta normale do të “paralizohet” sot për 24 orë në Greqi, pasi punëtorët në sektorin publik dhe privat do të marrin pjesë në grevën e njoftuar nga sindikatat, që kundërshtojnë projektligjin mbi punën të paraqitur në Parlament nga Kostis Hatzidakis.

Për opozitën, greva është beteja më e madhe pas dy vitesh të Demokracisë së Re në pushtet, pasi partitë thonë se projektligji do të nivelojë të drejtat e punëtorëve, në mënyrë efektive të shfuqizojë rregullin tetë-orësh, të lehtësojë pushimet nga puna dhe të kufizojë të drejtën për grevë.

Takimet do të mbahen në shumicën e qyteteve të mëdha të vendit, në Athinë, Selanik dhe Heraklion, Kretë. Dy tubime të ndara do të mbahen në Athinë.

“Konfederata ka shprehur që në fillim mosmarrëveshjen e saj të fortë me dispozitat e diskutueshme të projektligjit, një projektligj që nëse zbatohet, do t’i jepte një goditje të madhe tregut të punës, autonomisë kolektive, por edhe shoqërisë”, tha konfederata në një deklaratë.

Pjesëmarrja në grevë e të gjithë nëpunësve civilë, si dhe federatat e mjekëve dhe punonjësve shëndetësorë, zyrtarëve të gjykatave dhe mësuesve do të thotë që sot nuk do të ketë shërbime publike, të tilla si zyrat e taksave, zyrat komunale etj., ndërsa personeli i sigurisë do të operojë në spitale dhe qendra shëndetësore.

Në sektorin privat, ndër të tjera, llogaritarët, farmacistët, ndërtuesit, zejtarët, punëtorët e guroreve e të tjerë do ti bashkohen grevës. Sindikatat e gazetarëve gjithashtu kanë njoftuar një grevë, nga ora 05:30 e mëngjesit dhe për njëzet e katër orë. Të bllokuara përgjatë të enjtes do të jenë metrotë, tramvaji dhe trolejbusët. Vetëm autobusët do të lëvizin në rrugë, nga ora 9 e mëngjesit deri në orën 9 të mbrëmjes. Gjithashtu, trenat nuk do të qarkullojnë gjatë gjithë ditës, ndërsa mobilizimi do të prekë një seri itineraresh edhe të premten.

Sindikatat këmbëngulin se ata nuk do të respektojnë vendimin e gjykatës dhe do të vazhdojnë normalisht me mobilizimin e tyre 24-orësh, të cilin ata planifikojnë të ruajnë. Mobilizimi i 13 sindikatave të sektorit do të përfundojë sot në mesnatë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Tensionet Greqi-Turqi në kulm

Athina notë proteste Ankarasë