MENU
klinika

Mjekët dhe studiuesit thonë se...

Si shpjegohet mpiksja e gjakut?

10.06.2021 - 16:21

Gjaku  është një substancë e mahnitshme, me shumë qëllime. Rrjedh vazhdimisht nëpër trup, duke çuar oksigjen dhe lëndë ushqyese në qeliza. Por nëse keni një gërvishtje ose prerje, një pjesë e këtij lëngu që rrjedh kthehet shpejt në një mpiksje mbrojtëse.

Mpiksjet janë ngatërresa të molekulave dhe qelizave të gjakut që grumbullohen së bashku. Ato ndihmojnë në parandalimin e humbjes së gjakut kur lëkura hapet. Ato gjithashtu ndihmojnë në ndalimin e infeksioneve nga futja brenda trupit. Por kur mpiksja ndodh brenda një ene gjaku, mund të jetë e rrezikshme.

Mpiksjet mund të formohen në muret e enëve të gjakut për t’i ndihmuar në shërimin nëse dëmtohen. Më pas, mpiksjet zakonisht shpërndahen. Por ndonjëherë një mpiksje nuk prishet siç duhet. Mpiksjet gjithashtu mund të formohen kur nuk janë të nevojshme.

Ndonjëherë, mpiksjet prishen nga muri i enëve të gjakut dhe udhëtojnë përmes gjakut në pjesë të tjera të trupit. Ato mund të shkaktojnë shumë dëm, varësisht nga vendi ku bllokojnë rrjedhën e gjakut. Mpiksjet mund të dëmtojnë trurin, zemrën, mushkëritë ose organe të tjera.

Por studiuesit kanë bërë përparim të madh gjatë dekadave të fundit në menaxhimin e mpiksjes së gjakut. Ata vazhdojnë të zhvillojnë mënyra të reja për të trajtuar dhe parandaluar bllokime të tilla.

Mpiksjet në sistem

Tre gjëra kryesore mund të çojnë në mpiksje të rrezikshme të gjakut. Njëra është një anomali në gjak që e bën atë një faktor më të mundshëm të mpiksjes. Për shembull, shkaqe gjenetike, kancer ose dëmtime nga pirja e duhanit . E dyta është kur gjaku nuk rrjedh siç duhet. Ky mund të jetë një efekt anësor i sëmundjeve dhe çrregullimeve të zemrës ose enëve të gjakut.

E treta është dëmtimi i rreshtimit të enëve të gjakut. Një shkak i dëmtimeve të tilla është grumbullimi i kolesterolit në gjak. Kolesteroli është një substancë dylli, e ngjashme me yndyrën që mund të grumbullohet së bashku për të formuar pllaka. Nëse një pllakë prishet, ajo mund të dëmtojë enën e gjakut.

Mpiksjet e gjakut mund t’i ndodhin çdokujt, në çdo moshë. Por disa njerëz janë në rrezik të rritur. Këto përfshijnë të moshuarit  dhe ata me gjendje të caktuara të zemrës.

Një operacion i madh ose një dëmtim serioz gjithashtu shton rrezikun. Mbipesha, të qenit joaktiv fizikisht dhe disa ilaçe gjithashtu mund të rrisin mundësinë e një mpiksje të rrezikshme.

Dhe pasi të keni pasur një mpiksje gjaku, ju jeni në rrezik të lartë nga një tjetër.

Disa infeksione gjithashtu mund të rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut. Studimet e fundit kanë treguar se virusi që shkakton COVID-19, SARS-CoV-2, mund të shkaktojë mpiksje gjaku në disa njerëz.

Simptomat e mpiksjes

Mpiksjet e gjakut mund të ndodhin kudo në trup. Kjo e bën të vështirë gjetjen e tyre para se të shkaktojnë një problem. Simptomat e mpiksjes së gjakut varen nga vendi ku ndodhen.

Një mpiksje që bllokon rrjedhën e gjakut në tru mund të çojë në një goditje në tru. Goditjet në tru mund të shkaktojnë vështirësi të papritur për të parë, folur ose ecur. Ato gjithashtu mund të ju bëjnë të ndiheni të dobët, të mpirë, të trullosur ose të hutuar.

Një mpiksje që bllokon rrjedhën e gjakut në zemër mund të shkaktojë një sulm në zemër. Shenjat më të zakonshme janë shtypja dhe dhimbja në gjoks dhe vështirësia në frymëmarrje. Të tjerët variojnë nga djersat e ftohta deri tek dhimbjet e krahut ose të shpatullave.

Një mpiksje në mushkëri mund të shkaktojë gulçim, dhimbje kur merr frymë thellë, apo edhe kollitje me gjak. Një mpiksje në një venë thellë brenda trupit quhet trombozë e venës së thellë, ose DVT. Simptomat përfshijnë ënjtje, dhimbje, ngrohtësi , lëkurë të skuqur ose të çngjyrosur. Këto zakonisht ndodhin në këmbë. Periudhat e gjata të pasivitetit mund të rrisin rrezikun.

Krahasuar me një sulm në zemër ose goditje në tru, ka vetëdije të ulët për simptomat e trombozës së venave të thella. Shumë simptoma mbivendosen me kushte më pak të rrezikshme, të tilla si një ndrydhje e muskujve.

Trajtimi varet nga vendi ku është një mpiksje dhe sa kohë keni simptoma. Disa ilaçe mund të shpërbëjnë dhe të shpërndajnë disa lloje të mpiksjeve. Por ato duhet të jepen brenda disa orësh nga fillimi i simptomave.

Një lloj operacioni i quajtur trombektomi mund të përdoret për të hequr mpiksjet në enët e mëdha të gjakut. Mund të përdoret edhe nëse njerëzit nuk shkojnë në spital në kohë për të marrë ilaçe që prishin mpiksjet.

Ndalimi i një mpiksje

Nëse keni një mpiksje që po formohet, ilaçe të caktuara mund të ndihmojnë në zvogëlimin ose në ndalimin e rritjes. Këto barna quhen antikoagulantë. Ata njihen më shpesh si hollues të gjakut.

Ndonjëherë, njerëzve me sëmundje të caktuara të zemrës u jepen hollues të gjakut për të parandaluar formimin e mpiksjes. Por holluesit e gjakut mund të kenë efekte anësore, përfshirë rrezikun e rritur të gjakderdhjes. Kështu që mjekët nuk ua japin të gjithëve.

Kërkimet e fundit kanë treguar se holluesit e gjakut mund të ndihmojnë në trajtimin e COVID-19. Ata mund të zvogëlojnë rrezikun e mpiksjes së gjakut dhe dëmtimin e organeve tek njerëzit e shtruar në spital me COVID-19. Më shumë punë është duke u zhvilluar për të kuptuar më mirë cfarë duhet bërë për të parandaluar dhe trajtuar mpiksjen e gjakut për pacientët me sëmundjen.

Kjo punë gjithashtu do të ndihmojë studiuesit të kuptojnë më mirë se si viruset e tjerë mund të ndikojnë në gjak.