MENU
klinika

Mënyrat

Si të trajtojmë zbokthin?

18.06.2021 - 16:56

Zbokthi i referohet pjesëve të vogla të lëkurës së vdekur në lëkurën e kokës që mund të bien mbi supe.

Mund të ketë disa shkaqe, duke përfshirë gjendje kronike inflamatore të lëkurës dhe mund të shoqërohet me skuqje, kruajtje, njolla me luspa dhe copëza të shkëputura të lëkura.

Është mjaft e zakonshme. Në fakt, rreth gjysma e të rriturve përjetojnë zbokthin.

Mund të ndodhë te njerëzit e të gjitha racave. Zakonisht ndodh tek njerëzit midis pubertetit dhe moshës 50 vjec. Plus, zbokthi mund të zhvillohet te njerëzit e të gjitha gjinive. Burrat kanë një tendencë më të lartë për ta pasur atë sesa gratë.

Llojet e zbokthit

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të zbokthit:

zbokth i lëkurës me vaj

zbokth i thatë i lëkurës

zbokth i lidhur me kërpudhat

zbokth i lidhur me psoriazën

pezmatim i lëkurës seborroeike

Zbokthi  zakonisht paraqitet në një nga dy format. Mund të duket si copëza të bardha lëkure që janë të lirshme dhe bien ose si copëza të verdha që ngjiten në lëkurën e kokës.

Sot, ka mënyra efektive për të trajtuar dhe menaxhuar të gjitha këto lloje.

Produktet e synuara të trajtimit mund të jenë efektive për shumë njerëz. Ekzistojnë  një varg shamposh që janë provuar klinikisht për të trajtuar dhe administruar zbokthin.

Çfarë e shkakton zbokthin?

Zbokthi mund të ndodhë kur qelizat e lëkurës së kokës bien më shpejt se zakonisht dhe pastaj bashkohen dhe formojnë copëza të dukshme.

Shkaqet e kësaj ndryshojnë në varësi të llojit të zbokthit që keni.

Shkaqet kryesore të zbokthit përfshijnë:

pezmatim i lëkurës seborroeike

psoriaza e kokës

një kërpudhë që mund të jetë e pranishme në lëkurën e kokës, e quajtur Malassezia

Shkaqe të tjera mund të përfshijnë skalpin e thatë (për shembull, në klimë ose stinë të thatë), kushte të caktuara mjekësore dhe aktivitet më të lartë të gjëndrës dhjamore, që mund të rezultojë në një skalp vajor.

Faktorët e mjedisit gjithashtu mund të luajnë një rol dhe të përkeqësojnë simptomat e zbokthit.

Nëse ndieni nivele të larta stresi, mund të përjetoni një ndezje. Kjo është për shkak se ankthi i vazhdueshëm mund të dobësojë sistemin imunitar dhe të lejojë kërpudhat që shkaktojnë zbokthin të lulëzojnë.

Nëse nuk jeni të sigurt për atë që mund të shkaktojë zbokthin , flisni me një mjek dermatolog. Ata do t’ju ndihmojnë të përcaktoni çështjen dhe të zhvilloni planin e duhur të trajtimit për ju.

Si ta trajtojmë atë?

Ndërsa nuk ka shërim të përhershëm për zbokthin, ka veprime kryesore që mund të ndërmerrni për ta trajtuar dhe menaxhuar atë në mënyrë efektive.

Kur jeni duke trajtuar dhe administruar zbokthin, shampot e rregullta nuk do ta presin atë. Ato mund të lajnë copëzat e lëkurës vetëm përkohësisht.

Mënyrat afatgjata për të ndihmuar në menaxhimin e zbokthit.

Masat e qëndrueshme sesa terapitë e njëhershme, mund të jenë mënyra më e mirë për të trajtuar zbokthin për një kohë të gjatë.

Këtu janë disa hapa kryesorë që mund të ndërmerrni për të zvogëluar ndikimin e disa shkaqeve të zbokthit.

*Largoni stresin

Nivelet e larta të stresit mund të lejojnë që kërpudhat që shkaktojnë zbokthin që të lulëzojnë.

Merrni hapa për të ndihmuar të mbani veten të qetë – nëse kjo është e angazhuar në një hobi që doni, duke ushtruar rregullisht, duke bër meditim ose duke planifikuar kohë larg ekraneve.

*Shmangni shumë produkte stilimi

Produktet stiluese ndonjëherë mund ta përkeqësojnë zbokthin.

Mbetjet nga xhelët e flokëve, dylli, pomadat dhe spërkatjet mund të mblidhen në lëkurën e kokës për të shkaktuar acarim dhe për të ndikuar në grumbullimin e sebumit.

Konsideroni prerjen e një ose dy produkteve jashtë regjimit tuaj të stilit të përditshëm dhe sigurohuni që të lani rregullisht flokët për t’i pastruar ato.