MENU
klinika

Fazat e gjumit

S’ka rëndë se sa orë flini, por si flini!

16.06.2021 - 10:29

Çfarë është gjumi i thellë dhe pse është i rëndësishëm?

Ju mund të keni dëgjuar që të rriturit kanë nevojë për 7 deri në 9 orë gjumë çdo natë. Por, cilësia e gjumit që gjithashtu ka rëndësi.

Ndërsa pushoni, trupi kalon nëpër faza të ndryshme të ciklit të gjumit. Gjumi i thellë, për shembull, është faza e gjumit që duhet të ndiheni të freskët kur zgjoheni në mëngjes. Ndryshe nga gjumi i lëvizjes së shpejtë të syve (REM), gjumi i thellë është kur trupi dhe valët e trurit ngadalësohen.

Cilat janë fazat e gjumit?

Gjumi ndahet në dy kategori: gjumi REM dhe jo-REM. Ju filloni natën me gjumë jo REM i ndjekur nga një periudhë e shkurtër e gjumit REM. Cikli vazhdon gjatë gjithë natës rreth çdo 90 minuta.

Gjumi i thellë ndodh në fazën përfundimtare të gjumit jo REM.

*Gjumi jo REM

Faza 1 e gjumit jo REM zgjat disa minuta ndërsa lëvizni nga të qenit zgjuar në të qetë.

Gjatë fazës 1:

funksionet e trupit – si rrahjet e zemrës, frymëmarrja dhe lëvizjet e syve – fillojnë të ngadalësohen

muskujt relaksohen vetëm me dridhje të rastit

valët e trurit  fillojnë të ngadalësohen nga gjendja e tyre e zgjuar

Faza 2 përbën rreth 50 për qind të ciklit total të gjumit.

Gjatë fazës 2:

sistemet e trupit vazhdojnë të ngadalësohen dhe relaksohen

temperatura thelbësore bie

lëvizjet e syve ndalen

valët e trurit janë të ngadalta, por keni disa shpërthime të shkurtra aktiviteti

Fazat 3 dhe 4 janë kur përjetoni gjumë të thellë.

Gjatë këtyre fazave:

rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja bëhen më të ngadalta ndërsa muskujt relaksohen

valët e trurit bëhen më të ngadaltat gjatë gjithë kohës kur do të jeni në gjumë

është e vështirë të zgjoheni edhe me zhurma të larta

Gjumi i thellë referohet gjithashtu si “gjumë i valëve të ngadalta” (SËS) ose gjumë delta.

Faza e parë e gjumit të thellë zgjat diku nga 45 deri në 90 minuta. Zgjat për periudha më të gjata në gjysmën e parë të natës dhe bëhet më e shkurtër me secilin cikël të gjumit.

Gjumi REM

Faza 5, ose faza e parë e gjumit REM, ndodh rreth 90 minuta pasi kaloni nga faza jo REM.

Gjatë kësaj faze:

sytë lëvizin me shpejtësi nga njëra anë në tjetrën

ju përjetoni ëndërrim ndërsa aktiviteti i trurit rritet në një gjendje më të zgjuar

rrahjet e zemrës rriten afër gjendjes së saj të zgjuar

frymëmarrja ndonjëherë bëhet më e shpejtë dhe madje e çrregullt

gjymtyrët madje mund të paralizohen

Cilat janë përfitimet e gjumit të thellë?

Metabolizmi i glukozës në tru rritet gjatë gjumit të thellë, duke mbështetur kujtesën afatshkurtër dhe afatgjatë dhe mësimin e përgjithshëm.

Gjatë gjumit të thellë hipofiza sekreton hormone të rëndësishme, si hormoni i rritjes njerëzore, duke çuar në rritje dhe zhvillim të trupit.

Përfitime të tjera të gjumit të thellë përfshijnë:

restaurimin e energjisë

rigjenerimi i qelizave

rritjen e furnizimit me gjak të muskujve

duke nxitur rritjen dhe riparimin e indeve dhe kockave

forcimi i sistemit imunitar

Çfarë ndodh kur nuk bëni mjaftueshëm gjumë të thellë?

Gjumi i thellë është përgjegjës për të ndihmuar në përpunimin e informacionit që hasni çdo ditë. Në pamjaftueshmëri, truri nuk mund ta shndërrojë këtë informacion në kujtesën tuaj.

Mos gjumi cilësor lidhet gjithashtu me kushte, si:

Sëmundja e Alzheimerit

sëmundje të zemrës

diabeti

goditje në tru

Vetë faza e gjumit të thellë shoqërohet me çrregullime të caktuara, si:

ecje në gjumë

tmerret e natës

lagje shtrati

Sa gjumë i thellë ju nevojitet?

Ju kaloni afërsisht 75 përqind të natës në gjumë jo REM dhe 25 përqind të tjera në gjumë REM. Nga kjo, rreth 13 deri në 23 për qind e gjumit total është gjumi i thellë.

Por, gjumi i thellë zvogëlohet me moshën. Nëse jeni nën moshën 30 vjeç, mund të bëni dy orë gjumë të thellë çdo natë. Nëse jeni mbi moshën 65 vjeç, mund të bëni vetëm një gjysmë ore gjumë të thellë çdo natë, ose aspak.

Nuk ka ndonjë kërkesë specifike për gjumë të thellë, por të rinjtë mund të kenë nevojë për më shumë sepse nxit rritjen dhe zhvillimin. Njerëzit e moshuar ende kanë nevojë për gjumë të thellë, por të mos bësh aq shumë nuk tregon domosdoshmërisht një çrregullim të gjumit.