MENU
klinika

Mënyrat e qetësimit

Të jetosh me dhimbje kronike…

16.06.2021 - 10:27

Dhimbja është më shumë sesa thjesht një ndjenjë e shqetësimit. Mund të ndikojë në mënyrën se si ndiheni në përgjithësi. Mund të çojë gjithashtu në gjendje të shëndetit mendor, si depresioni dhe ankthi. Sasia e dhimbjes që përjetoni mund t’i tregojë mjekut shumë për shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Dhimbja akute ndodh papritmas, zakonisht në disa ditë ose javë. Ka tendencë të zgjidhet brenda disa javësh.

Dhimbja kronike është e vazhdueshme. Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), dhimbja konsiderohet të jetë kronike kur zgjat më shumë se 3 muaj.

Metodat e lehtësimit të dhimbjes variojnë nga trajtimet dhe recetat në shtëpi deri te ilaçet pa recetë (OTC) dhe procedurat invazive, si operacioni.

Lehtësimi i dhimbjes nuk ndodh zakonisht brenda natës, por ka raste që mundet të qetësohet. Përvoja e dhimbjes së secilit person është unike.

Për të trajtuar burimin e dhimbjes kronike, mund t’ju duhet të vizitoni mjekun. Përdorni këtë shkallë të lehtë për t’ju ndihmuar të përshkruani dhimbjen tuaj në mënyrë që të merrni lehtësimin që ju nevojitet.

Çfarë llojesh dhimbjesh ekzistojnë?

Ekzistojnë dy lloje kryesore të dhimbjes: nociceptive dhe neuropatike.

Dhimbja nociceptive është një përgjigje e sistemit nervor që ndihmon në mbrojtjen e trupit. Kjo ju bën të tërhiqni dorën nga një sobë e nxehtë, në mënyrë që të mos digjeni. Dhimbja nga një kavilje e ndrydhur ju detyron të pushoni dhe t’i jepni kohë lëndimit për tu shëruar.

Dhimbja neuropatike është e ndryshme, sepse nuk ka përfitime të njohura. Mund të jetë rezultat i sinjaleve të lexuara keq midis nervave dhe trurit ose palcës kurrizore. Ose mund të jetë për shkak të dëmtimit të nervit. Truri  interpreton sinjale të gabuara nga nervat dhe ju i perceptoni si dhimbje.

Shembuj të dhimbjes neuropatike përfshijnë:

nevralgji postherpetike

neuropatia diabetike

sindromi i tunelit kyçit të dorës

Për të marrë një lehtësim efektiv të dhimbjes, së pari duhet të gjeni burimin e dhimbjes.

Cilat janë shenjat që ju tregojnë se duhet të shkoni tek një mjek për dhimbjen që keni?

Bëni një takim me mjekun nëse dhimbja:

 • nuk është zhdukur pas 2-3 javësh
 • po ju shkakton stres, ankth ose depresion
 • ju pengon të relaksoheni ose të flini
 • ju ndalon të ushtroni ose të merrni pjesë në aktivitetet tuaja normale
 • nuk është përmirësuar me asnjë nga trajtimet që keni provuar

Të jetosh me dhimbje kronike mund të jetë emocionale dhe fizike sfiduese. Shumë lloje të trajtimeve mund t’ju ndihmojnë të gjeni lehtësim.

*Ilaçe OTC

Zbutësit e dhimbjeve OTC, si acetaminofeni (Tylenol) dhe ilaçet anti-inflamatore josteroide (NSAID), janë në dispozicion për tu blerë pa recetë të mjekut.

NSAID bllokojnë substancat e quajtura COX-1 dhe COX-2. Ato lehtësojnë dhimbjet që lidhen me inflamacionin.

Këto barna janë të dobishme për kushtet, si:

 • dhimbje koke
 • dhimbje shpine
 • dhimbje muskulore
 • artriti
 • dhimbje menstruale
 • ndrydhje dhe dëmtime të tjera të lehta

NSAID-et e zakonshme përfshijnë:

 • aspirina
 • ibuprofen (Advil, Motrin)
 • naproxen (Aleve)

Merrni vetëm sasinë e qetësuesit të dhimbjeve të rekomanduar në paketim. Përdorimi i tepërt i këtyre ilaçeve mund të rrisë mundësinë për efekte anësore.

Efektet anësore mund të përfshijnë:

 • dëmtimi i veshkave
 • gjakderdhje e tepruar
 • ulçera në stomak

*Barna me recetë

Ju nuk mund të blini  disa lehtësues të dhimbjeve OTC. Disa NSAID, të tilla si diklofenak (Voltaren), janë në dispozicion vetëm me recetë nga mjeku.

Frenuesi selektiv i COX-2, celecoxib (Celebrex), është gjithashtu efektiv për trajtimin e dhimbjeve të lidhura me inflamacionin. Është  në dispozicion vetëm me recetë të mjekut.

Ilacet më të forta opioide, si hidrokodoni dhe oksikodoni, trajtojnë dhimbje të forta, si nga operacioni ose një dëmtim serioz. Këto ilaçe kanë të bëjnë me ilaçin e paligjshëm të opiumit. Ato priren të prodhojnë një efekt euforik ndërsa lehtësojnë dhimbjen.

Opioidet mund të jenë të rrezikshëm – ata mund të krijojnë varësi. Ato krijojnë një ndjenjë të pëlqyeshme që disa njerëz duan ta kenë pa pushim, duke shkaktuar tolerancë dhe nevojë për doza më të larta për të arritur të njëjtin efekt.

Disa ilaçe të tjera me recetë janë gjithashtu të njohur për varësinë e tyre. Ata gjithashtu duhet të përdoren me kujdes.