MENU
klinika

Nga ndryshojnë nga njëra-tjetra

5 llojet e artritit të shpatullave

31.07.2021 - 18:55

Shpatullat janë disa nga zonat më “të lëvizshme ” në të gjithë trupin, që do të thotë se nyjet e shpatullave mund të hasin shumë lodhje gjatë gjithë jetës. Artriti i shpatullave është një gjendje veçanërisht e dhimbshme që prek nyjet e shpatullave.

Kur artriti-në thelb një term i përgjithshëm për dhimbjen e kyçeve ose sëmundjet e kyçeve-prek shpatullën, mund të shkaktojë simptoma të tilla si dhimbja e nyjeve të shpatullave dhe shtrirja e kufizuar e lëvizjes.

Mund të ketë pesë forma të dallueshme të artritit të shpatullave.

1.Artrit rheumatoid

Një formë e zakonshme e artritit të shpatullave është një gjendje autoimune e quajtur artriti reumatoid (RA). Meqenëse RA zakonisht prek të dy anët e trupit, nëse preket njëra shpatull, ka të ngjarë që edhe tjetra të preket.

Ju gjithashtu mund të përjetoni:

butësi, ngrohtësi dhe ënjtje në nyje

një ndjenjë ngurtësie në shpatulla, veçanërisht në mëngjes

nyjet reumatoide, të cilat janë gunga që formohen nën lëkurë në çdo sipërfaqe presioni si bërrylat, nyjet e gishtërinjve ose nyjet e shpatullave

lodhje, humbje peshe ose ethe

RA shkakton fryrjen e veshjeve të nyjeve, e cila nga ana tjetër shkakton ngurtësim dhe dhimbje të kyçeve. Nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë erozion të eshtrave të shpatullave dhe deformim të nyjeve të shpatullave me kalimin e kohës.

2.Osteoartriti

Osteoartriti (OA) është forma më e përhapur e artritit dhe shkaktohet nga prishja e kërcit në skajet e eshtrave ku takohen për të formuar nyje. Kur skajet e këtyre eshtrave fërkohen së bashku, humbja e kërcit shkakton ngurtësi, dhimbje dhe humbje të lëvizshmërisë së nyjeve.

OA mund të ndikojë në shpatulla, si dhe nyje të tjera si ato në gjunjë, duar dhe ijë. Individët mbi moshën 50 vjeç kanë më shumë gjasa të zhvillojnë OA.

Kur bëhet fjalë për OA të shpatullave, aktiviteti zakonisht rrit dhimbjen.

Nëse nuk trajtohet, sëmundja gradualisht mund të përkeqësohet me kalimin e kohës, duke shkaktuar dobësi të muskujve, paqëndrueshmëri të kyçeve dhe humbje të lëvizjes.

3.Artriti post-traumatik

Nëse thyeni ose zhvendosni shpatullën , mund të zhvilloni një formë të osteoartritit të quajtur artrit post-traumatik (PA). Zakonisht, trupi mund të shërohet nga artriti post-traumatik vetë, por gjendja mund të bëhet kronike nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se 6 muaj.

Nëse PA lihet e patrajtuar, kockat e prekura mund të forcohen, të ndryshojnë formën dhe të bëhen me gunga.

4.Nekroza avaskulare

Nekroza avaskulare – e njohur edhe si osteonekroza – mund të ndodhë në çdo kockë por më shpësh prek legenin. Gjendja lind kur ka një ndërprerje të furnizimit me gjak të një kocke, duke shkaktuar vdekjen e qelizave kockore. Me kalimin e kohës, kocka gradualisht shembet, duke dëmtuar kërcin që e mbulon atë, duke rezultuar në artrit.

Nekroza avaskulare mund të shkaktojë artritin e shpatullave duke prishur furnizimin me gjak në kokën e kockës së humerusit (kocka e gjatë e krahut të sipërm).

Shkaqet e nekrozës avaskulare mund të ndryshojnë nga përdorimi i rëndë i steroideve deri tek konsumimi i tepërt i alkoolit deri te dëmtimet traumatike të zonës deri te sëmundja e qelizave drapër. Në raste të caktuara, nuk ka ndonjë shkak të njohur. Ky lloj i nekrozës avaskulare është i njohur si nekroza idiopatike avaskulare.

Nëse nuk trajtohet, kjo gjendje gradualisht mund të evoluojë nga dëmtimi dhe dhimbja e lehtë e kockave në dëmtime dhe dhimbje të rënda të kockave, të cilat mund të kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale.

5.Artropati e grisjes së manshetës rrotulluese

Nyja rrotulluese lidh shpatullën në pjesën e sipërme të krahut përmes një koleksioni të tendinave dhe muskujve. Lëndimet në nyjen rrotulluese janë të zakonshme dhe mund të çojnë në një formë të artritit të shpatullave të quajtur artropati të grisjes së nyjes rrotulluese.

Kur nyja rrotulluese shqyhet, ka një humbje të presionit të saj, lëvizjes dhe stabilitetit në shpatull. Nëse nuk është në gjendje të shërohet, ose nëse dëmtimi është shumë i madh, këto lëndime shkaktojnë dëmtim të kërcit dhe kockave, duke rezultuar në artropati të dëmtimit të nyjes rrotulluese.

Ky lloj i veçantë i artritit të shpatullave mund të çojë në dhimbje të forta dhe dobësi nëse nuk trajtohet, duke e bërë jashtëzakonisht të vështirë për dikë të ngrejë krahun mbi kokë.

Meqenëse dhimbja dhe ngurtësia e lidhur me artritin e shpatullave mund të përkeqësohen me kalimin e kohës, është e rëndësishme të mos injoroni simptomat. Vizita me mjekun dhe marrja e një diagnoze të duhur është hapi i parë drejt lehtësimit të simptomave dhe rifitimit të cilësisë së jetës.

Ndërsa një diagnozë e artritit të shpatullave mund të duket e rëndë në fillim, ka shumë mënyra për të lehtësuar simptomat, nga qasjet më natyrale tek ndërhyrjet mjekësore.