MENU
klinika

Ja për çfarë shërben

A ju duhet anestezi  për një biopsi të palcës së kockave?

30.07.2021 - 13:42

Biopsitë e palcës së eshtrave kryhen për të kontrolluar kancerin dhe sëmundjet e tjera që ndikojnë në gjak. Një biopsi e palcës kockore kryhet duke futur një gjilpërë të madhe në kockë, zakonisht në kockën e kofshës, për të nxjerrë një mostër të palcës kockore.

Ndërsa kjo procedurë mund të jetë frikësuese, ka mundësi dhe teknika të menaxhimit të dhimbjes që mjeku përdor për të ndihmuar në zvogëlimin ose eliminimin e dhimbjes.

Marrja e qetësuesit nga vena (IV) është një mundësi për të zvogëluar dhimbjen dhe ankthin e biopsisë së palcës kockore. Qetësuesi përdoret në kombinim me një anestezik  lokal dhe mund ta bëjë procedurën shumë më të lehtë për pacientët.

Biopsitë e palcës së kockave mund të bëhen gjithashtu nën anestezi të përgjithshme, ndërsa jeni pa ndjenja. Por kjo zakonisht bëhet nëse procedura kryhet gjatë operacionit ose një procedure tjetër.

Çfarë është biopsia e palcës kockore?

Biopsia e palcës së kockave është një test mjekësor që lejon palcën e kockave të ekzaminohet në një laborator. Palca e eshtrave është indi i butë në qendër të kockave që krijon qelizat e gjakut. Palca e kockave mund të ketë nevojë të ekzaminohet nëse keni probleme me krijimin e qelizave të gjakut.

Testi mund të kontrollojë për kancerin e gjakut si leuçemia ose limfoma ose për të kontrolluar nëse një lloj tjetër kanceri është përhapur në palcën e eshtrave. Nëse tashmë jeni duke u trajtuar për kancer, një biopsi e palcës kockore mund të kontrollojë sesi trupi po i përgjigjet kimioterapisë.

Përtej kancerit, një biopsi e palcës kockore mund të përdoret nëse keni:

anemi të pashpjegueshme

nivele të ulëta hekuri

Numri jonormal i çdo lloji të qelizave të gjakut

Një biopsi bëhet duke futur një gjilpërë të vogël në kockë. Një mostër e palcës së eshtrave nxirret me anë të kësaj gjilpëre. Mostra dërgohet në laborator dhe ekzaminohet.

A mund të merrni qetësues gjatë një biopsie të palcës kockore?

Ju gjithmonë do të merrni një anestezion lokal para një biopsie të palcës kockore. Anestezia lokale jepet me injeksion në vendin ku do të kryhet biopsia. Anestezia lokale do të mpijë vendin dhe do të zvogëlojë dhimbjen e biopsisë së palcës kockore.

Ju gjithashtu mund të zgjidhni të merrni qetësues gjatë procedurës. Qetësimi mund të ndihmojë në menaxhimin e çdo stresi ose frike që keni në lidhje me biopsinë e palcës së eshtrave. Gjithashtu mund të sigurojë lehtësim shtesë të dhimbjes.

Qetësuesi ofrohet përveç anestezisë lokale dhe jepet përmes venës. Do ta merrni gjatë gjithë procedurës. Do të jeni zgjuar nën këtë lloj qetësuesi, por do të jeni të relaksuar dhe nuk duhet të ndjeni dhimbje.

Qetësuesi mund të jetë një kombinim i një benzodiazepine, një ilaç kundër ankthit dhe një ilaç dhimbjeje. Mund të jetë gjithashtu vetëm një benzodiazepinë.

Një anestetik lokal do të mpijë zonën dhe do të zvogëlojë dhimbjen.

Marrja e qetësuesit përveç një anesteziku lokal mund të sigurojë lehtësim shtesë të dhimbjes dhe mund të zvogëlojë shqetësimin e biopsisë së palcës kockore. Studimet kanë treguar se pacientët që marrin qetësim përjetojnë më pak dhimbje dhe më pak ankth.

Në përgjithësi, qetësuesit  janë të sigurt, me shumë pak efekte anësore.