MENU
klinika

Pse ndodh kjo

A mund të jenë duart e ftohta një simptomë ankthi?

30.07.2021 - 13:39

Ankthi përfshin disa çrregullime të ndryshme ankthi. Çdo vit, shumë të rritur preken nga një çrregullim ankthi.

Edhe pse ka një komponent mendor për ankthin, ekziston gjithashtu një komponent fizik që mund të përfshijë gjëra të tilla si:

rrahje të shpejtë të zemrës

dhimbje stomaku

gulçim

duart e ftohta

Ka mënyra për të menaxhuar ankthin që mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave fizike. Të dish më shumë pse ndodh kjo mund të jetë e dobishme kur fillon të ndodhë.

Pse ndodh kjo?

Ankthi shpesh shfaqet në simptoma fizike. Gjendja e humorit mendor korrespondon me një gjendje fizike, të cilën trupi e interpreton si përgjigje ndaj frikës.

Në këtë lloj reagimi fizik, trupi përgjigjet sikur të ishte në urgjencë. Rrjedha e gjakut do të rishpërndahet në organet kryesore si zemra dhe muskujt për të ndihmuar në largimin e gjendjes – trupi po përgatitet për “luftë”. Kjo bën që ekstremitetet si duart, gishtat dhe këmbët të ftohen.

Simptoma të tjera akute përfshijnë djersitje, vështirësi në frymëmarrje dhe ndjenjë marramendje. Ankthi i përgjithshëm gjithashtu mund të shkaktojë pagjumësi dhe dhimbje të muskujve.

A largohet?

Po, ankthi largohet. Për shkak se është shkaktuar nga përgjigja ndaj stresit, qarkullimi i gjakut kthehet në normalitet ndërsa përgjigja ndaj stresit zvogëlohet. Trupi nuk “mendon” më se duhet të përgjigjet sikur të jetë në rast urgjence dhe qarkullimi i gjakut kthehet tek duart dhe këmbët, duke i ngrohur ato.

Mund të zgjasë ca kohë – rreth 20 minuta – kështu që mos u shqetësoni nëse nuk ndodh menjëherë.

Puna me një terapist mund t’ju ndihmojë të mësoni të menaxhoni ankthin. Terapia njohëse e sjelljes (CBT) është treguar të jetë një nga format më të efektshme të terapisë  për ankthin. Kjo ju ndihmon të identifikoni dhe ndryshoni mendimet e padobishme dhe të pavërteta që mund të shkaktojnë ankth dhe t’ju ndihmojnë ta riformuloni atë për të reaguar në një mënyrë më adaptive. Kjo ndihmon për të menaxhuar simptomat pasuese fizike nga ankthi.

Biseda me një profesionist mjekësor për simptomat mund të jetë gjithashtu e dobishme. Në varësi të asaj që ata mendojnë se është e përshtatshme, ata mund të përshkruajnë ilaçe për të ndihmuar në menaxhimin e gjendjes.

Ankthi nuk është shkaku i vetëm i mundshëm i duarve të ftohta. Shkaqe të tjera të mundshme mund të përfshijnë:

Fenomeni  Raynaud -it. Fenomeni Raynaud ndodh kur qarkullimi i gjakut në ekstremitete, përfshirë duart dhe gishtat, është i kufizuar, duke i bërë ata të jenë të ftohtë.

Hipotiroidizmi. Kjo quhet gjithashtu tiroide joaktive dhe ndodh kur tiroidja nuk prodhon mjaftueshëm hormon tiroide.

Mungesa e vitaminës B12. B12 është një vitaminë thelbësore që gjendet në shumë produkte shtazore. Mungesa e B12 mund të shkaktojë ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe anemi, që të dyja mund t’i bëjnë duart të ftohen.

Sëmundjet arteriale. Sëmundjet që prekin arteriet mund të zvogëlojnë rrjedhjen e gjakut në pjesë të trupit, përfshirë duart dhe gishtat. Kur kjo të ndodhë, gjaku nuk qarkullon normalisht.

Pirja e cigareve. Pirja e duhanit ngushton enët e gjakut në trup, të cilat mund të shkaktojnë ftohje të gishtërinjve ose duarve. Në afat të gjatë, mund të dëmtojë zemrën, duke dëmtuar qarkullimin e gjakut në të gjithë trupin.

Kjo nuk është një listë shteruese, pasi ka kushte të tjera që gjithashtu mund të shkaktojnë duar të ftohta.

Kur të flisni me një mjek në lidhje me ftohjen e duarve, ata do t’ju bëjnë pyetje në lidhje me simptomat dhe historikun tuaj mjekësor. Ata mund të rekomandojnë teste për t’u siguruar që nuk ka ndonjë gjendje themelore mjekësore që po shkakton ftohjen e duarve.

Duke folur me ta me ndershmëri për ndonjë simptomë tjetër ankthi që mund të keni, mund t’i ndihmojë ata të ofrojnë trajtimin më të përshtatshëm për ju.