MENU
klinika

Simptomat

A mund të shkaktojë gjakderdhje infeksioni mykotik?

19.07.2021 - 19:24

Shumë njerëz janë të njohur me simptomat e infeksioneve mykotike, por mund të mos e dinë se mund të shkaktojë pak gjakderdhje. Nëse ata që kanë një infeksion maja vërejnë gjak pas tualetit, mund të jetë alarmante dhe t’i bëjë të dyshojnë nëse kanë një infeksion mykotik apo diçka më serioze.

Infeksionet mykotike (gjithashtu të quajtura kandidiazë) ndodhin zakonisht tek gratë kur ka një rritje të tepërt të kërpudhave Candida. Kur prek vagjinën dhe indet në hapjen e vaginës (vulvë), quhet infeksion mykotik vaginal. Trupi i njeriut ka Candida në çdo kohë dhe sistemi imunitar ka për detyrë të kontrollojë rritjen e tij. Nëse kimia vaginale bie jashtë ekuilibrit, myku normal që jeton në vaginë mund të rritet shumë dhe të çojë në një infeksion. Kjo mund të shkaktohet nga shumë gjëra të ndryshme, të tilla si një sistem imunitar i dobësuar, shtatzëni, dhe madje edhe ndryshime normale hormonale gjatë një cikli menstrual.

Infeksionet mykotike dhe gjakderdhja

Një infeksion mykotik mund të çojë në gjakderdhje të vogël, por mund të mos ndodhë në të gjithë ose në çdo infeksion mykotik që një grua merr gjatë gjithë jetës së saj. Në mënyrë tipike, gjakderdhja nuk është për tu shqetësuar. Shkaktohet nga prerje të vogla, carje ose plagë në indet vaginale që mund të ndodhin për shkak të infeksionit. Ata që rrezikojnë më shumë të kenë gjakderdhje gjatë një infeksioni janë ata që kanë infeksione të përsëritura mykotike.

Një infeksion mykotik është një lloj i vaginitit, i cili i referohet disa çrregullimeve që shkaktojnë inflamacion të vaginës. Inflamacioni mund të çojë në dhimbje, ënjtje, kruajtje dhe gjakderdhje. Vaginiti zakonisht është rezultat i një ndryshimi në ekuilibrin normal të baktereve vaginale, një infeksioni ose niveleve të reduktuara të estrogjenit pas menopauzës. Ekzistojnë shtatë lloje të zakonshëm të vaginitit, dhe infeksioni mykotik është njëri prej tyre. Gjashtë të tjerët përfshijnë vaginozë bakteriale, trikomoniazë, klamidia ose gonorre, vaginit viral, vaginit joinfektiv dhe vaginit atrofik.

Këto gjendje paraqiten në mënyrë të ngjashme për sa i përket simptomave. Të gjithë kërkojnë trajtime të ndryshme dhe kështu duhet të hetohen nga një mjek para se të provoni ndonjë ilaç pa recetë. Llojet e vaginitit dhe gjendje të tjera gjithashtu mund të shkaktojnë gjakderdhje të ngjashme me atë të një infeksioni mykotik.

Simptoma të tjera

Jo të gjithë përjetojnë gjakderdhje kur kanë një infeksion mykotik, prandaj është e rëndësishme të njihni shenjat e tjera të një infeksioni. Simptomat që ndodhin tek dikush me një infeksion mykotik vaginal, nga më të zakonshmet në më së paku të zakonshme, përfshijnë:

Kruarje ekstreme përreth dhe brenda vaginës

Shkarkim i bardhë ose i verdhë, me natyrë ujore ose i trashë

Enjtje dhe skuqje të vulvës dhe vaginës

Prerje ose çarje të vogla në lëkurë

Ndjesi djegieje gjatë urinimit

Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale

Gjakderdhja për ndonjë arsye jashtë periudhës menstruale tipike kërkon një vizitë tek mjeku. Nëse dyshoni se një infeksion mykotik është fajtor për gjakderdhjen dhe vazhdon pas trajtimit dhe zgjidhjes së simptomave të tjera, bisedoni me mjekun sepse mund të jetë një shenjë e një çështjeje tjetër shëndetësore.