MENU
klinika

Disa këshilla

Çfarë duhet të keni kujdes pas heqjes së mitrës?

25.07.2021 - 11:58

Cilat janë shenjat që po e mbingarkoni veten pas heqjes së mitrës?

Histerektomia  është një lloj operacioni që heq mitrën. Mund të jetë një opsion trajtimi për gjendje të tilla si miomat e mitrës, endometrioza ose kanceri gjinekologjik. Ekzistojnë tre lloje të ndryshme të histerektomisë:

Total: Gjatë një histerektomie totale, hiqen mitra dhe qafa e mitrës. Ky është lloji më i zakonshëm i histerektomisë.

E pjesshme: Një histerektomi e pjesshme, ose suprakervikale heq pjesën e sipërme të mitrës, por mban qafën e mitrës në vend.

Radikale: Në një histerektomi radikale, mitra, qafa e mitrës dhe indet përreth hiqen. Kjo mund të bëhet kur kanceri gjinekologjik është diagnostikuar.

Për më tepër, vezoret, tubat fallopiane ose të dy mund të hiqen gjatë një histerektomie. Këto procedura quhen oophorectomy, salpingectomy dhe salpingo-oophorectomy.

Ekzistojnë disa mënyra se si kryhet një histerektomi, përfshirë përmes vaginës ose përmes barkut. Është  bërë ose përmes një prerjeje tradicionale ose laparoskopikisht, ose një kombinimi të këtyre qasjeve. Pavarësisht se si bëhet një histerektomi, është me rëndësi jetike që të mos mbingarkoni veten pas procedurës.

Shenjat që keni bërë shumë aktivitet pas histerektomisë

Pushimi i bollshëm është i rëndësishëm pas çdo operacioni dhe një histerektomi nuk është përjashtim. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në ditët e para pasi të jeni kthyer në shtëpi nga spitali.

Ndërsa pushimi është i rëndësishëm, fillimi i lëvizjes sa më shpesh të jetë e mundur është gjithashtu thelbësor për shërimin. Ndërsa filloni ta bëni këtë, mund të zbuloni se lodheni lehtë. Është normale të ndiheni në këtë mënyrë, edhe nëse ishit aktiv para operacionit.

Sidoqoftë, është e mundur që edhe ju ta teproni.

Mos harroni se indet e zonës së legenit kanë pësuar një ngjarje traumatike dhe duhet të shërohen. Në varësi të procedurës që keni bërë, gjithashtu mund të keni qepje në bark, brenda vaginës ose të dyja.

Gjatë periudhës së rimëkëmbjes, këto zona do të jenë të ndjeshme ndaj gjithçkaje që i tendos ose shtrihet. Për shkak të kësaj, është e rëndësishme të dëgjoni trupin dhe të shmangni përpjekjen për të bërë shumë gjëra në të njëjtën kohë.

Këtu janë shenjat që tregojnë se keni mbingarkuar veten pas procedurës:

Dhimbje

Disa dhimbje ose shqetësime janë normale pas një histerektomie. Ju zakonisht do të merrni ilaçe për të lehtësuar dhimbjen në 1 ose 2 javët e para pas operacionit. Sidoqoftë, dhimbja është gjithashtu një tregues i zakonshëm që ju mund të mbingarkoni veten pas operacionit.

 Kjo mund të përfshijë rritje në:

dhimbje barku ose presion

dhimbje legeni ose presion

dhimbje mesi

Ndaloni së bëri cdo aktivitet që çon në rritje të dhimbjes. Pas disa ditësh, rishikoni me kujdes aktivitetin.

Në përgjithësi, bërja e aktiviteteve normale do të shkaktojë më pak dhimbje me kalimin e kohës. Nëse dhimbja mbetet e vazhdueshme ose përkeqësohet dhe nuk përmirësohet me ilaçe kundër dhimbjes, kontaktoni mjekun.

Gjakderdhje ose shkarkim vaginal

Gjakderdhja dhe shkarkimi nga vagina është normale pas një histerektomie dhe mund të zgjasë për disa javë. Ndërsa koha kalon, kjo do të konizohet derisa të ndalet krejtësisht.

Nëse vëreni se gjakderdhja ose shkarkimi vaginal rritet pas një aktiviteti specifik, mund të keni bërë shumë. Pushoni dhe monitoroni me kujdes situatën.

Prerjet fillojnë të rrjedhin

Nëse keni prerje në bark, mund të vini re se ato do të rrjedhin një sasi të vogël të lëngut të pastër ose të kuq të lehta në ditët pas procedurës. Kjo është normale dhe duhet të zhduket së shpejti.

Lëvizjet që tërheqin ose shtrijnë zonën rreth prerjeve mund t’i irritojnë ato. Kjo mund të shkaktojë kullimin shtesë të lëngjeve ose gjakut.

Nëse kjo ndodh, ndaloni atë aktivitet dhe lejoni që zona të pushojë dhe të shërohet. Mund të jetë e dobishme të vishni rroba të lirshme për të shmangur acarime të mëtejshme.

Nëse vëreni kullimin e lëngjeve të mëdha ose gjak, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor. Për më tepër, kullimi i qelbit nga prerja sinjalizon një infeksion që kërkon kujdes mjekësor.

Pushimi dhe aktiviteti i vogël janë të rëndësishme pas një histerektomie. Sidoqoftë, është gjithashtu e mundur të mbingarkoni veten.

Shenjat e mbingarkesës përfshijnë dhimbje të shtuar, shkarkim vaginal ose gjakderdhje, ose kullim nga prerja. Nëse ndonjë nga këto ndodh, ndaloni së bëri një aktivitet dhe rishikojeni përsëri brenda disa ditësh. Nëse simptomat përkeqësohen, flisni me mjekun.

Do t’ju jepen udhëzime se kur dhe si të filloni të bëni aktivitete gjatë shërimit, prandaj i ndiqni me kujdes. Ndërsa shëroheni, jini të durueshëm dhe dëgjoni trupin tuaj.