MENU
klinika

Shenjat

Dhimbje koke nga uria? Ja si ta dalloni

28.07.2021 - 13:26

Një dhimbje koke e urisë, shkaktohet nga mosngrënia. Mund të ndodhë papritur ose ngadalë, dhe dhimbja është konstante dhe shfaqet në të dy anët e kokës. Një dhimbje koke e urisë zakonisht zhduket brenda 72 orësh pas ngrënies.

Shkaqet

*Nivelet e sheqerit në gjak

Sheqeri i ulët në gjak, i njohur gjithashtu si hipoglikemia, është kur nivelet e glukozës në trup janë 70 miligramë për decilitër (mg/dL) ose më poshtë. Kur kjo ndodh, njerëzit mund të përjetojnë simptoma të tilla si marrje mendsh, lëkundje dhe konfuzion.

Hipoglikemia shpesh ndodh tek njerëzit me diabet, veçanërisht ata me diabet tip 1, por të kesh sheqer të ulët në gjak nuk do të thotë që ke diabet. Njerëzit me hipoglikemi jo -diabetike në përgjithësi rekomandohen të kalojnë jo më shumë se tre orë pa ngrënë midis vakteve.

Një studim tregoi se pacientët hipoglikemikë kanë më shumë gjasa të jenë të uritur dhe të kenë dhimbje koke, në krahasim me pacientët jo-hipoglikemikë.

Diabeti i tipit 1 është kur pankreasi nuk mund të prodhojë insulinë, ndërsa diabeti i tipit 2 ndodh kur trupi ka probleme të përgjigjet siç duhet ndaj insulinës dhe të rregullojë nivelet e glukozës. Nëse dikush me diabet tip 2 merr shumë insulinë, ai mund të përjetojë sheqer të ulët në gjak.

*Dehidratim

Dhimbja e kokës është një simptomë e njohur e dehidrimit, kur trupi nuk merr ujë të mjaftueshëm. Uji është i nevojshëm që trupi të kryejë funksionet themelore, siç është metabolizmi qelizor. Ndihmon gjithashtu trupin të përpunojë ushqimin duke kontribuar në ciklin e energjisë së nevojshme për trupin për të mbajtur funksionet themelore.

Kur trupi nuk kryen funksione themelore në nivele optimale, ai do të fillojë të kursejë energji. Kjo mund të rezultojë në ngushtimin e enëve të gjakut, e cila mund të çojë në dhimbje koke.

*Kafeina

Konsumimi i rregullt i kafeinës çon në zgjerimin e enëve të gjakut. Kur trupi nuk merr kafeinën që është mësuar të marrë, enët e gjakut mund të tkurren dhe të çojnë në një dhimbje koke për tërheqjen e kafeinës. Përçarja në marrjen e kafeinës nëse konsumoni rregullisht dy ose më shumë filxhanë kafe në ditë mund të çojë në këtë lloj dhimbje koke.

Simptomat

Një dhimbje koke e urisë shkakton një ndjenjë shtrëngimi ose pulsimi, në vend të një dhimbje koke normale. Ju do të ndjeni dhimbjen në të dy anët e kokës. Mund të ndihet sikur keni një rreth që ju shtrëngon  kokën.

Dhimbja është zakonisht e butë ose e moderuar. Ju mund ta ndjeni atë në tempujt ose në pjesën e pasme të kokës dhe qafës.

Trajtimi

Nëse keni sheqer të ulët në gjak, ndiqni rregullin 15-15: Konsumoni 15 miligramë karbohidrate, prisni 15 minuta dhe matni sërish nivelin e sheqerit në gjak. Nëse sheqeri në gjak është akoma nën 70 mg / dL, përsëritni hapat derisa sheqeri në gjak të arrijë 70 mg / dL.

Nëse sheqeri në gjak ulet shpesh, duhet të keni me vete ushqime të shëndetshme gjatë gjithë kohës. Zbatoni rregullin 15–15 për ta kthyer sheqerin në gjak në normalitet kur të ulet. Këto ushqime të vogla duhet të përmbajnë karbohidrate. Një alternativë është mbajtja e tabletave të glukozës, të cilat janë suplemente të përtypshme që rrisin shpejt sheqerin në gjak.

Trajtimi për dhimbjet e kokës nga dehidratimi është rritja e marrjes së ujit. Ju mund ta bëni këtë duke mbajtur konsumuar më shumë ujë.

Nëse përjetoni një dhimbje koke për tërheqjen e kafeinës, është e rëndësishme të qëndroni të hidratuar dhe të pakësoni marrjen e kafeinës. Ju gjithashtu mund të provoni të pini pije me kafeinë të ulët, të tilla si çajra me kafeinë të ulët ose në pa mundësi dhe kafe.

Nëse keni diabet të tipit 2, sigurohuni që të prisni të paktën 15 minuta pas një vakti para se të testoni sheqerin në gjak për t’u siguruar që nuk injektoni shumë insulinë dhe nuk shkaktoni hipoglikemi (rritje të sheqerit në gjak).