MENU
klinika

Si të dalloni shenjat?

Dioksid karboni i tepërt i grumbulluar në trup?

26.07.2021 - 18:45

Hiperkapnia është dioksid karboni (CO2) i tepërt i grumbulluar në trup. Gjendja, e përshkruar gjithashtu si hiperkapnea, hiperkarbia ose mbajtja e dioksidit të karbonit, mund të shkaktojë efekte të tilla si dhimbje koke, marrje mendsh dhe lodhje, si dhe komplikime serioze të tilla si kriza ose humbje të vetëdijes. Hiperkapnia mund të zhvillohet si një ndërlikim i sëmundjeve kronike të mushkërive si COPD, bronkektazave, emfizemës, sëmundjes intersticiale të mushkërive dhe fibrozës cistike, si dhe disa sëmundjeve neurologjike dhe muskulore.

Niveli i CO2 mund të matet me një mostër gjaku, dhe gjithashtu mund të keni nevojë për teste të tjera diagnostikuese për të identifikuar shkakun e hiperkapnisë. Në mënyrë tipike, ky problem kërkon ndërhyrje me ilaçe dhe / ose ndihmë në frymëmarrje, të tilla si një maskë frymëmarrjeje ose një ventilator mekanik.

Simptomat

Shpesh, hiperkapnia nuk shkakton efekte të dukshme dhe shumica e njerëzve nuk i vërejnë ose ankohen për simptomat.

Simptomat e zakonshme të hiperkapnisë, nëse ndodhin, përfshijnë:

Lodhja

Një paaftësi për t’u përqendruar ose menduar qartë

Dhimbje koke

Marramendje

Dispnea (gulçim)

Takipne (frymëmarrje e shpejtë)

Rritja e presionit të gjakut

Për shkak se këto efekte janë kaq të paqarta, ju mund të mos e kuptoni se ato janë shkaktuar nga hiperkapnia. Disa njerëz që kanë sëmundje të mushkërive matin nivelet e oksigjenit në shtëpi me një oksimetër impuls, por kjo pajisje nuk mund të zbulojë hiperkapninë.

Kur keni një sëmundje kronike të frymëmarrjes, niveli i CO2 mund të rritet lehtë ose mund të rritet gradualisht me kalimin e viteve, ndërsa sëmundja përparon. Ju gjithashtu mund të përjetoni periudha të papritura të hiperkapnisë gjatë përkeqësimeve të një gjendje pulmonare.

Niveli i CO2 në gjak mund të rritet papritmas nëse zhvilloni një infeksion të rëndë në mushkëri, veçanërisht nëse tashmë keni një sëmundje kronike të mushkërive si sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD).

Shkaqet

CO2 është një gaz që prodhohet si një nënprodukt normal i prodhimit të energjisë së trupit. Ky gaz shpërndahet në rrjedhën e gjakut në mënyrë që të mund të nxirret nga mushkëritë. Në një person të shëndetshëm, shpejtësia tipike e frymëmarrjes dhe thellësia nxjerrin në mënyrë adekuate CO2 nga trupi.

Sasia e CO2 në gjak rregullohet me kujdes. Kur nivelet e CO2 ngrihen, receptorët e veçantë në tru zbulojnë nivelin e rritur të gjakut. Këta receptorë dërgojnë mesazhe në mushkëri për t’ju bërë të merrni frymë më thellë dhe / ose me një shpejtësi më të madhe derisa CO2 të arrijë nivelin normal.

Për shkak të mekanizmave që rregullojnë nivelin e CO2 të trupit, është e rrallë që dikush që është i shëndetshëm të zhvillojë hiperkapni të rëndësishme mjekësore.

Kur ndodh hiperkapnia, në përgjithësi, mund të rezultojë nga prodhimi i tepërt i CO2 ose zvogëlimi i nxjerrjes së CO2 nga mushkëritë.  Ka çështje shëndetësore që mund të jenë në themel të kësaj dhe një numër faktorësh rreziku rrisin shanset që të ndodhi.

Trajtimi

Hiperkapnia mund të çojë në dështim të frymëmarrjes dhe gjendje kome nëse nuk trajtohet. Trajtimi i kësaj gjendje përfshin përmirësimin e ventilimit në mënyrë që të mund të heqni CO2 e tepërt. Lloji i trajtimit që do t’ju duhet varet nga ashpërsia e gjendjes.

Mundësitë e trajtimit mund të përfshijnë:

Ventilimi jo invaziv: Ventilimi jo invaziv siguron mbështetje ajrosëse përmes rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Një maskë vendoset në fytyrë ose hundë. Maska është e lidhur me një makinë që jep presion të butë të ajrit dhe oksigjen nga një gjenerator rrjedhës, megjithëse mund të merrni frymë vetë.

Intubimi: Intubimi është një proces invaziv. Një tub endotrakeal vendoset në gojë dhe poshtë në rrugën e frymëmarrjes. Ju nuk jeni në gjendje të merrni frymë vet ose të flisni ndërsa jeni të intubuar. Mund të keni nevojë për këtë lloj të ndihmës së frymëmarrjes përkohësisht, ndërsa trajtohet një sëmundje e rëndë mjekësore.

Ventilimi mekanik: Kur intuboheni, tubi që vendoset në gojë lidhet me një ventilator mekanik që kryen frymëmarrjen për ju.

Përveç menaxhimit të nivelit të CO2, ekipi mjekësor do të duhet gjithashtu të sigurojë kujdes mjekësor për trajtimin e shkakut themelor të gjendjes. Kjo mund të përfshijë terapi të tilla si bronkodilatatorë për COPD ose antibiotikë për një infeksion.