MENU
klinika

Nga Financial Times/ A do përsëritet tronditja e 2013?

Rritja e dollarit po shqetëson investitorët e tregut

20.07.2021 - 09:45

Investitorët në tregjet në zhvillim gjithmonë mbajnë nën vëzhgim Fed. Tani për tani, kjo po i bën ata nervozë.

Jay Powell, kryetari i Rezervës Federale, ka këmbëngulur që banka qendrore e SHBA e konsideron rritjen e fundit të inflacionit të çmimeve të konsumit si të përkohshme dhe nuk do të rrezikojë mbytjen e rimëkëmbjes ekonomike duke shtrënguar politikën monetare shumë shpejt.

Por sinjalet janë të përziera. Zyrtarët Hawkish në Komitetin Federal të Tregut të Hapur të bankës kanë sugjeruar që Fed duhet të zvogëlojë mbështetjen e saj për ekonominë përmes blerjeve të aseteve sa më shpejt në shtator dhe të rrisë normat e interesit që nga viti i ardhshëm.

Për investitorët e tregut në zhvillim, ky është një ndryshues i lojërave.

“Fed ka përshpejtuar shumë bisedën, nga thjesht duke menduar për inflacionin, menjëherë në rritjen e normave,” tha Phoenix Kalen, strateg i tregut në zhvillim në Société Générale në Londër. “Kjo krijon disa muaj shumë të vështirë, ndërsa tregu rikalibrohet. . . Para se të materializohet rritja e parë, dollari do të lëvizë shumë më lart.”

Një dollar amerikan i ringjallur krijon telashe për menaxherët e fondeve që investojnë në aksione ose bono në monedhën vendase të vendeve në zhvillim, ndërsa ha në vlerën e dollarit të atyre basteve.

Për pjesën më të madhe të pandemisë, dollari u dobësua kundrejt monedhave të partnerëve kryesorë tregtarë të SHBA. Por që kur një rimëkëmbje u ndje në fund të vitit të kaluar, fotografia ka ndryshuar. Pas luhatjeve të mëdha midis janarit dhe majit, indeksi referues i dollarit DXY është rritur më shumë se 3 përqind deri më tani këtë vit.

Ndërkohë, rezervat e EM kanë ngecur. Ata e filluan vitin mirë, por indeksi referues MSCI EM është tani më shumë se 7 përqind nën kulmin e tij në mes të shkurtit.

Frika do të jetë më e madhe. Nëse Fed rrit normat e interesit për të luftuar inflacionin, kjo jo vetëm që forcon dollarin; gjithashtu rrit tërheqjen e aktiveve “të sigurta” siç janë obligacionet e qeverisë amerikane, duke i bërë investitorët më pak të gatshëm të shkojnë në kërkim të aktiveve me rendiment më të lartë, më të rrezikshëm diku tjetër. Kjo do të thotë që edhe pasuritë e EM-së të shprehura në dollarë ose valuta të tjera të huaja, të tilla si eurobonot sovrane dhe të korporatave, gjithashtu vuajnë.

Për të shtuar vështirësitë e investitorëve, rimëkëmbja ekonomike e Kinës ka filluar të humbasë avullin. Si ekonomia e dytë më e madhe në botë pas SHBA, dhe për shumë vite një nxitës i rëndësishëm i ekonomive në zhvillim për shkak të kërkesës së saj të pangopur për mallrat e tyre dhe eksportet e tjera, Kina ka po aq ndikim në performancën e aseteve të EM-së sa SHBA do të thoshte më shumë.

“Kjo sigurisht po gjeneron shumë frikë se sa shpejt rritja globale mund të rimëkëmbet në një kontekst ku Kina po ngadalësohet,” tha Kalen.

Një tregues i perspektivave globale mund të shihet në tregjet e mallrave. Çmimet kanë ardhur në qarkullim për vitin e kaluar, me naftën së fundmi duke u rikthyer mbi nivelet para-pandemike dhe bakri duke arritur një të lartë të të gjitha kohërave. Por ata tani po lehtësohen.

Simon Quijano-Evans, një ekonomist në Gemcorp Capital dhe një specialist prej kohësh në zhvillim në treg, beson se çmimet e naftës tashmë kanë arritur kulmin dhe çmimet e ushqimit do të pasojnë brenda disa muajve të ardhshëm.

Sipas këndvështrimit të tij, rritja e çmimeve të mallrave dhe inflacioni i çmimeve të konsumit janë goditje kalimtare të llojit që janë mësuar investitorët e EM, por që shumica e investitorëve në tregjet e zhvilluara nuk i kanë provuar kurrë më parë.

“Për mua, nuk kishte kurrë një histori reflaksioni në vend,” tha ai. “Kjo është më shumë një shok i vetëm, dhe ishte më i madh për pjesëmarrësit e tregut të zhvilluar sesa pjesëmarrësit e EM”.

Optimizmi mbi ekonominë e SHBA, argumenton ai, është nxitur kryesisht nga shpërndarja e vaksinave, e cila kohët e fundit është ngadalësuar ashtu si varianti Delta dhe të tjerët janë bërë një problem në SHBA dhe në të gjithë botën. Kjo pasqyrohet në rendimentet e Thesarit të SHBA, të cilat u rritën gjatë tremujorit të parë të këtij viti ndërsa investitorët shisnin pasuri të parajsës, por që atëherë kanë rënë prapa.

Ndërkohë, “Fed është ende duke blerë bono në modë të madhe. Ndërsa nuk ka ndryshim në politikën e Fed, do të ketë presion në rënie sa herë që ndodhin këto çështje”, tha ai.

Në gjysmën e dytë të këtij viti, ai thotë se, investitorët do të duhet të jenë të kujdesshëm në lidhje me investimet në mjetet e monedhës vendase në tregjet në zhvillim. Do të ketë më shumë goditje të njëhershme, nga inflacioni dhe gjetkë, gjithmonë në një sfond të një ndryshimi që i afrohet politikës së Fed.

Sidoqoftë, Murat Ulgen, kreu i hulumtimit të tregjeve në zhvillim në HSBC, thotë se investitorët mund të gabojnë të fiksohen rreth Fed.

Shumë ekonomi në zhvillim janë në gjendje shumë më të mirë për t’i bërë ballë përçarjes së tërheqjes së stimulit nga Fed këtë herë, argumenton ai, sesa ishin në goditjen e “hidhërimit të konceptit” të 2013-14, kur perspektiva e mbështetjes më të lehtë goditi me forcë asetet e tregut në zhvillim. Në atë kohë, bazat e tilla si rezervat e bankës qendrore dhe ekuilibrat e jashtëm ishin në gjendje shumë më të keqe sesa sot.

Në 2013, politikëbërësit e EM ishin të befasuar nga njoftimi i Fed për një ndryshim të afërt në politikë. Këtë herë, shumë kanë filluar vetë shtrëngimin e politikës. Javën e kaluar, Kili u bë i fundit në një varg bankash qendrore të tregut në zhvillim për të rritur normat e interesit përballë inflacionit.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Russian Today/ Mes një dollari të dobët dhe inflacionit

Ari, investimi më i mençur sot!

Pse Rusia ka nisur garën e arit?

Analizë: Ari i Moskës