MENU
klinika

Nga AlJazeera/ Moti ka vënë fermerët përballë sfidave

Fermat e qumështit përballen me çmimet e larta të ushqimit

22.08.2021 - 12:14

Familja e Cody Baker gjurmon rrënjët e saj në Qarkun Tulare, zemra e industrisë së qumështit në Kaliforni, gati 100 vjet më parë. Ana e familjes së nënës së tij emigroi nga Ishujt Azore në Portugali dhe filloi bujqësinë e qumështit, dhe ana e babait të tij u zhvendos në Kaliforni dhe filloi bujqësinë e bagëtisë së lopës pasi thatësira e pluhurit shkatërroi Arkansas gjatë Depresionit të Madh.

Baker ka vazhduar traditën e familjes për të punuar në industrinë bujqësore, me një rezyme që drejton gamën nga blegtoria dhe menaxhimi i fermave tek shkenca dhe përpunimi i kulturave.

Tre vjet më parë, ai themeloi kompaninë e tij të shpërndarjes së ushqimit të quajtur California Livestock Services, e cila shet fermerë të qumështit dhe prodhues blegtorale ushqim për lopët e tyre si sanë dhe jonxhë, si dhe ofron shërbime këshilluese. Edhe sipas standardeve të një industrie ku nuk ka dy ditë të njëjta, biznesi është ndjerë i pasigurt kohët e fundit.

“Viti i fundit ka pasur shumë ulje -ngritje, por për momentin ne po kemi një vit mjaft të mirë,” tha Baker për Al Jazeera. “Por ne po shohim gjithnjë e më pak kthim me rritjen e çmimeve për gjëra të tilla si karburanti.”

Çmimet e benzinës janë rritur me 41.8 për qind nga kjo kohë vitin e kaluar, tregoi Indeksi i Çmimeve të Konsumit nga Byroja e Statistikave të Punës në SHBA, megjithëse një pjesë e asaj rritjeje mund t’i atribuohet të ashtuquajturave efekteve bazë, duke pasur parasysh se kërkesa për naftë u zvogëlua kur goditi pandemia e koronavirusit.

Fermerët që mbështeten në ushqimin e Baker po ndiejnë gjithashtu majën. Rritja e çmimeve globale të mallrave ka rritur koston e misrit dhe fasuleve të sojës që shpërndarësit si Baker i shesin si ushqim për lopët, si dhe fermerët e karburantit që kanë nevojë për të mbajtur bizneset e tyre të gumëzhijnë.

Dhe nëse inflacioni në rritje nuk do të ishte aq i keq, mbizotërimi në rritje i thatësirave, të cilat po bëhen më rutinë dhe më intensive për shkak të ndryshimit të klimës, po shton sfidat me të cilat përballen fermerët e qumështit në Kaliforni dhe pjesë të tjera të SHBA perëndimore.

Tani, ndërsa Kalifornia po përpiqet të përballojë një thatësirë ​​që ka rezultuar në shpalljen e urgjencës në 50 nga 58 qarqet e shtetit, debatet kontestuese rreth furnizimit me ujë të shtetit janë rifilluar, përfshirë në fermat e qumështit.

‘Lufta’ e ujit
Në gusht, Kalifornia njoftoi kufizime të reja në përdorimin e ujit në zonat e shtetit të dominuara nga sektori bujqësor dhe kufizime të tilla ka të ngjarë të bëhen më rutinë pasi ndryshimet klimatike e bëjnë thatësirën më të shpeshtë dhe më të rëndë.

“Uji ka qenë më i ashpër për fermerët për të përballuar thatësirën këtë vit,” tha Tom Tucker, komisioneri bujqësor për Qarkun Tulare, i cili prodhoi mbi 1.6 miliardë dollarë produkte të qumështit në vitin 2019.

“Me hyrjen në ujë dhe kostot e energjisë po rriten, kjo shkakton stres të vërtetë për fermat që jetojnë nga dita në ditë,” tha Tucker për Al Jazeera.

Fermerët dhe prodhuesit e ushqimit gjithashtu ankohen për atë që ata e shohin si imponim të rregullave kufizuese përreth qasjes në ujë që e bëjnë biznesin e bujqësisë më të vështirë, veçanërisht për fermat më të vogla.

Rrugët që kalojnë përmes Luginës Qendrore të Kalifornisë, ku është e përqendruar prodhimi bujqësor, janë plot me tabela që i fyejnë politikanët me parulla si “Përfundoni këtë thatësirë ​​të krijuar nga njeriu” dhe “Ndërtoni më shumë depo digash”.

“Një nga fushat e mia më të mëdha të shqetësimit për biznesin tim është qasja në ujë,” tha Joey Airoso, familja e të cilit zotëron një fermë me rreth 2,900 lopë qumështore në Qarkun Tulare. “Mjedisi rregullator po e bën më të vështirë dhe më të vështirë të bësh biznes në Kaliforni.”

Por Michael Claiborne, një avokat në Leadership Këshilltar për Drejtësi dhe Llogaridhënie, i cili përqendrohet në çështjet e pabarazisë në zonat rurale të Kalifornisë, thotë se industria e qumështit tashmë konsumon një pjesë të madhe të ujit të shtetit, me pasoja të rënda për të tjerët.

“Ky argument është një harengë e kuqe,” tha Claiborne për Al Jazeera. “Ata janë përdoruesit më të rëndësishëm të ujit në shtet, dhe përtej Luginës Qendrore, ne po shohim puse për ujë të pijshëm të tharë sepse [bujqësia] po mbingarkon burimet e ujërave nëntokësore. Ndërsa rrjedhat e ujit sipërfaqësor vazhdojnë të zvogëlohen, kjo çështje do të përkeqësohet.”

Claiborne gjithashtu thekson se operacionet e bujqësisë së qumështit kërkojnë ujë të konsiderueshëm.

“Fermat e qumështit janë konsumues të mëdhenj të ujit sepse keni nevojë për ujë për vetë lopët në krye të ujit që ju nevojiten për të rritur ushqimin si jonxhë, e cila është shumë intensive për ujin,” shpjegoi ai.

Por Baker kundërshton se industria ka ndërmarrë hapa për t’u përshtatur duke ndjekur risi rreth kontrollit të ujitjes së ujit dhe përdorimit të disbursimit që rrisin efikasitetin.

Sipas Institutit të Politikave Publike të Kalifornisë, i cili merr fonde nga një numër i grupeve të avokimit të industrisë bujqësore, prodhimi bujqësor përbën rreth 80 përqind të përdorimit të ujit të shtetit për bizneset dhe shtëpitë, dhe rreth 40 përqind të përdorimit të tij të përgjithshëm të ujit. Në Kaliforni, prodhimi i fermave dhe përpunimi i ushqimit përbëjnë rreth dy përqind të produktit bruto shtetëror të shtetit.

Çmimet e larta të ushqimit
Fermerët e qumështit si Airoso gjithashtu janë përballur me rritjen e çmimeve të ushqimit. Për shkak të thatësirës, ​​prodhuesit vendas kanë zvogëluar furnizimin me mallra si sanë dhe silazh, i cili përbëhet nga gjëra të tilla si kërcelli i bimëve të misrit që janë ruajtur për konsum nga bagëtitë.

“Thatësira po moderon furnizimin me sanë dhe silazh dhe mban çmimin më të lartë për ato ushqime që vijnë kryesisht nga Kalifornia,” tha Daniel Sumner, një profesor i ekonomisë bujqësore dhe burimeve në Universitetin e Kalifornisë, Davis, për Al Jazeera.

“Për më tepër, ju keni kërkesë të madhe nga fermat e qumështit që kanë zgjeruar prodhimin e qumështit për shkak të çmimeve të larta të qumështit dhe subvencioneve të mëdha qeveritare,” tha ai.

Një faktor tjetër në çmimin e lartë të ushqimit nënvizon natyrën globale të zinxhirëve të furnizimit që krijojnë produkte të qumështit. Në 2018 dhe 2019, një sëmundje vdekjeprurëse e njohur si murtaja afrikane e derrave preu përgjysmë tufat e derrave të Kinës. Tani, në një përpjekje për të rindërtuar, kërkesa nga Kina për produkte ushqimore si fasulet e sojës është rritur, duke kontribuar në çmime më të larta për fermerët në SHBA.

Optimizëm mes pasigurisë
Këta janë vetëm disa nga faktorët, së bashku me nevojën për të blerë dhe përditësuar pajisje të shtrenjta, që kanë bërë që shumë fermerë të vegjël të shesin në firma më të mëdha. Industria është konsoliduar prej vitesh: midis 2002 dhe 2019, numri i tufave të qumështit të licencuar në SHBA u përgjysmua, sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, edhe pse numri i përgjithshëm i lopëve qumështore vazhdon të rritet.

“Bujqësia e qumështit është një biznes sfidues ekonomikisht dhe disa ferma janë gjithmonë në prag të largimit, kështu që gjithmonë ka një shtrëngim për disa, por ky vit është një vit mjaft i mirë për të ardhurat e fermave të qumështit,” vuri në dukje Sumner.

Sidoqoftë, pasiguria për të ardhmen është një pengesë për disa, përfshirë ata në brezin e ri që mund të shikojnë jetën e pasigurt të një fermeri dhe të vendosin kundër hyrjes në industri, veçanërisht pasi sfidat duket se janë të destinuara të rriten.

“Nëse jeni një i ri që shikoni këtë industri dhe mendoni se mund të keni një karrierë më të qëndrueshme duke bërë diçka tjetër, ju mund të vendosni se ky është një opsion më i mirë,” tha Sumner.

Sidoqoftë, disa fermerë e shohin pasigurinë si një pjesë të jetës me një mjet jetese që është aq i lidhur ngushtë me ndryshoret lëkundëse të botës natyrore.

“Në ekuilibër, jam i sigurt për të ardhmen e industrisë në Kaliforni,” tha Baker. Dhe kjo përfshin njerëzit që punojnë në të.

Në faqen e internetit të kompanisë së tij të ushqimit, ai përmbledh jetën në qumështoren e Kalifornisë thjesht: “Gjatë gjithë këtyre viteve, unë kam parë njerëz punëtorë në këtë industri dhe janë njerëz si ata që më bëjnë krenar ta quaj këtë vend shtëpi.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga AlJazeera

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


6.4 miliardë lekë produkte, rritje në kushte pandemie

Fruta-perimet, “kampioni” i eksporteve!

Shkak përçarja e zinxhirit të furnizimit, shiu dhe viruset

Bota është nën kërcënimin e një krize ushqimore