MENU
klinika

Mësoni shkakun

Ushqimi mbetet në stomak pa u tretur për një periudhë të gjatë?

05.08.2021 - 20:36

Gastropareza, e quajtur edhe zbrazja e vonuar e stomakut, është një çrregullim i aparatit tretës që bën që ushqimi të mbetet në stomak për një periudhë kohe më të gjatë se mesatarja.

Kjo ndodh sepse nervat që lëvizin ushqimin përmes traktit tretës janë dëmtuar, kështu që muskujt nuk punojnë siç duhet. Si rezultat, ushqimi rri në stomak i patretur.

Shkaku më i zakonshëm i gastroparezës është diabeti. Mund të zhvillohet dhe përparojë me kalimin e kohës, veçanërisht në ato me nivele të pakontrolluara të sheqerit në gjak.

Simptomat e gastroparezës

Më poshtë janë simptomat e gastroparesis:

urth

nauze

të vjella të ushqimit të patretur

ngopja e hershme pas një vakti të vogël

humbje peshe

fryrje

humbja e oreksit

nivelet e glukozës në gjak që janë të vështira për tu stabilizuar

spazma në stomak

zbaticë acidi

Simptomat e gastroparezës mund të jenë të vogla ose të rënda, në varësi të dëmtimit të nervit vagus, një nerv i gjatë kranial që shtrihet nga truri  në organet e barkut, përfshirë ato të traktit tretës.

Simptomat mund të ndizen në çdo kohë, por janë më të zakonshme pas konsumimit të ushqimeve me fibra të larta ose yndyrë të lartë, të cilat të gjitha treten ngadalë.

Faktorët e rrezikut për gastroparezë

Gratë me diabet kanë një rrezik të lartë për zhvillimin e gastroparezës. Kushtet e tjera mund të rrisin rrezikun për zhvillimin e çrregullimit, përfshirë operacionet e mëparshme të barkut ose një histori të çrregullimeve të të ngrënit.

Sëmundjet dhe kushtet e tjera përveç diabetit mund të shkaktojnë gastroparezë, si:

infeksionet virale

sëmundja e zbaticës së acidit

çrregullime të muskujve të lëmuar

Sëmundje të tjera mund të shkaktojnë simptoma të gastroparezës, duke përfshirë:

Semundja e Parkinsonit

Pankreatiti  kronik

Fibroza  cistike

Sëmundje  të veshkave

Sindroma Turner

Ndonjëherë asnjë shkak i njohur nuk mund të gjendet, edhe pas testimit të gjerë.

Shkaqet e gastroparezës

Njerëzit që kanë gastroparezë kanë dëmtim të nervit vagus. Kjo dëmton funksionin nervor dhe tretjen sepse impulset e nevojshme për të ngrënë ushqimin ngadalësohen ose ndalen. Gastropareza është e vështirë të diagnostikohet dhe kështu shpesh nuk trajtohet.

Gastropareza është më e zakonshme tek njerëzit që kanë nivele të larta të pakontrolluara të glukozës në gjak për një periudhë të gjatë kohore. Periudhat e zgjatura të glukozës së lartë në gjak shkaktojnë dëmtime nervore në të gjithë trupin.

Nivelet kronike të larta të sheqerit në gjak gjithashtu dëmtojnë enët e gjakut që furnizojnë nervat dhe organet e trupit me ushqim dhe oksigjen. Kjo përfshin nervin vagus dhe traktin tretës, të dyja përfundimisht çojnë në gastroparesis.

Meqenëse gastropareza është një sëmundje progresive, dhe disa nga simptomat e saj si urthi kronik ose të përziera duken të zakonshme, ju nuk mund të kuptoni se keni këtë çrregullim.

Trajtimi i gastroparezës

Mjeku gjithashtu ka të ngjarë të rregullojë regjimin e insulinës sipas nevojës. Ata mund të rekomandojnë sa vijon:

duke marrë insulinë më shpesh ose duke ndryshuar llojin e insulinës që merrni

marrja e insulinës pas ngrënies

kontrollimi i niveleve të glukozës në gjak shpesh pas ngrënies dhe marrja e insulinës kur është e nevojshme

Mjeku do të jetë në gjendje t’ju japë udhëzime më specifike se si dhe kur të merrni insulinë.

Stimulimi elektrik gastrik është një trajtim i mundshëm për raste të rënda të gastroparezës. Në këtë procedurë, një pajisje futet kirurgjikisht në bark. Ajo jep impulse elektrike në nervat dhe muskujt e lëmuar të pjesës së poshtme të stomakut. Kjo mund të zvogëlojë nauzet dhe të vjellat.

Në raste të rënda, të sëmurët me gastroparezë afatgjatë mund të përdorin tuba ushqyes dhe ushqim të lëngshëm.