MENU
klinika

Gjithçka që ju nevojitet

5 pyetje për kancerin e gjirit!

23.09.2021 - 14:42

Është e zakonshme që të keni shumë pyetje pas një diagnoze të re. Zbulimi se keni kancer të gjirit mund të jetë dërrmues-madje edhe shkatërrues. Është plotësisht e pritshme që ju të keni shumë pyetje se si do të ndryshojë jeta juaj, si do të duket trajtimi dhe cilat janë hapat e ardhshëm.

Disa nga pyetjet tuaja mund të kenë një përgjigje më të drejtpërdrejtë që mjeku mund të japë, si “Cila është faza e kancerit?” ose “A duhet të flas me një specialist?”

Pyetje të tjera mund të jenë më të vështira për të marrë një përgjigje, si “Si do të ndikojë kjo diagnozë tek unë emocionalisht?” ose “Si do të reagojë trupi im ndaj trajtimit?”

Disa pyetje mund të mos kenë përgjigje fare, si “Pse po më ndodh kjo mua?”

Ndonjëherë mund të duket sikur ka kaq shumë pasiguri të reja saqë as nuk e dini nga t’ia filloni, apo çfarë pyetjesh duhet të bëni.

Por pacientët që e kanë përjetuar e dinë saktësisht se si është të lundroni në një diagnozë të re të kancerit të gjirit. Pesë pacientë të ndryshëm ndanë pyetjet për të cilat ata mendojnë se janë më të rëndësishmet për të pyetur mjekun.

1.A ka teste shtesë që duhet të bëj?

“Këshilla ime është që të mos keni turp të flisni dhe mos harroni se zgjedhjet tuaja kanë rëndësi. Gjeni një mjek që ju dëgjon dhe punon me ju.

Nëse do të kisha pasur mundësi më herët, do të kisha pyetur për gjëra të tilla si kontrollimi i përhapjes së nyjeve limfatike dhe si, nëse ai përhapet në nyjet limfatike, a do të ndikonte në trajtimin tim?

2.A ka ndonjë gjë që mund të bëj tani për të përgatitur trupin?

“Unë do të pyesja se çfarë mund të bëj tani për t’u përgatitur për hapat e ardhshëm. Për shembull, nëse do të kem rrezatim, a ka ndonjë gjë që mund të bëj tani për të ndihmuar gjatë rrugës si opsionet e kujdesit të lëkurës, locion ose këshilla diete që mund të ndihmojnë që rrezatimi të shkojë më mire.

Ashtu si shumica e njerëzve, unë jam shumë e motivuar për të bërë atë që mundem për të ndihmuar veten. Do të më bënte të ndihesha më mirë dhe më aktive të përdorja çdo kohë pritjeje para trajtimit për t’u përgatitur për fazat e ardhshme. ”

3.Çfarë kuptimi kanë rezultatet e testit?

“Unë do të pyesja për rezultatet e çdo testimi që kam bërë. Për shembull, kur nyjet limfatike hiqen dhe testohen dhe rezultatet dalin negative ose “të gjitha të qarta”, pse më duhet rrezatimi?

Gjithashtu, nëse një test gjenetik ishte negativ, çfarë dimë për atë që mund të ketë shkaktuar kancerin tim të gjirit? ”

4.Si do të ndikojë trajtimi tek unë?

“Unë do të kërkoja një shpjegim të hollësishëm të rezultatit të onkotipit, arsyen pse është bërë dhe çfarë do të thotë për trajtimin tim. Unë gjithashtu do të pyesja për arsyetimin për marrjen, ose mos marrjen e kimioterapisë dhe arsyetimin për marrjen e një lumpectomy kundrejt një mastectomy.

Së fundi, do të pyesja gjithashtu për jetën pas trajtimit aktiv, si të lundroni në “normalen e re” dhe si të gjeni mbështetje për të. Ndjeva se implikimet afatgjata të trajtimit nuk më janë shpjeguar kurrë plotësisht. ”

5.A ka opsione të tjera për të cilat duhet të di?

“Edhe pse ju thuhet vazhdimisht të mos përdorni “Dr. Google”, nuk ju jepet kurrë e gjithë fotografia nëse nuk bëni pyetjet e duhura.

Ka kaq shumë lloje të ndryshme trajtimi, por mua më ofruan vetëm atë që qendra dhe mjeku i kancerit kishin në dispozicion. Më duhej të bëja kërkime vet dhe të bëja shumë pyetje.

Një mjek mund të jetë një burim i madh njohurish në lidhje me trajtimin, diagnozën dhe simptomat. Sidoqoftë, ka shumë aspekte të jetës me kancerin e gjirit që edhe mjekët më të mirë mund të mos jenë në gjendje t’i trajtojnë.

Për këto pyetje – ato në lidhje me ndikimin që kanceri i gjirit mund të ketë në shëndetin tuaj mendor, se si të flisni me të afërmit për diagnozën ose se si mund të ndikohen marrëdhëniet tuaja – mund të jetë e dobishme të dëgjoni nga njerëzit që kanë qënë më parë në vendin tuaj.