MENU
klinika

Mesoni shkaqet

Çfarë e shkakton dhimbjen abdominale dhe diarrenë?

04.09.2021 - 14:01

Dhimbja e barkut dhe diarreja që ndodhin në të njëjtën kohë mund të kenë një sërë shkaqesh. Këto mund të përfshijnë dispepsi, një infeksion viral siç është gripi i stomakut, ose një sëmundje e zorrëve.

Është e rëndësishme të përcaktoni shkakun e simptomave tuaja. Kjo do të përcaktojë cilat ilaçe, metoda  shtëpiake dhe këshilla që mund të provoni për të ndihmuar në trajtimin dhe parandalimin e dhimbjeve të barkut dhe diarresë.

Dhimbja e barkut është dhimbja që ndjeni midis gjoksit dhe legenit. Dhimbja e barkut mund të jetë si ngërç, e dhimbshme ose e mprehtë. Diarreja karakterizohet nga jashtëqitja e lirshme, e përgjakshme ose yndyrore. Ju mund të ndiheni sikur keni nevojë të shkoni shpesh në tualet. Diarreja ndonjëherë shoqëron dhimbjen e barkut.

Shkaqet e dhimbjes së barkut dhe diarresë

Shumica e njerëzve herë pas here përjetojnë dhimbje barku dhe diarre për një kohë të shkurtër. Ndryshimet në dietë, konsumimi i tepërt i alkoolit dhe dispepsia mund të shkaktojnë këto simptoma.

Dispepsia është një dhimbje ose një ndjenjë diskomforti në pjesën e sipërme të mesme të stomakut. Dhimbje dhe diarre të shpeshta, të vazhdueshme ose të forta abdominale mund të tregojnë një sëmundje ose një çështje mjekësore më serioze. Diarreja që përkeqësohet gradualisht dhe është e përgjakshme mund të jetë gjithashtu një shenjë e një çështjeje më serioze.

Shkaqet e mundshme të dhimbjes së barkut dhe diarresë përfshijnë:

gripi i stomakut

helmim nga ushqimi

alergjitë ushqimore

sindromë premenstruale

sindromi i zorrës së irrituar, një çrregullim i zakonshëm që prek sistemin tretës

intoleranca ndaj laktozës, ose paaftësia për të tretur laktozën, një sheqer që gjendet në qumësht dhe disa produkte të tjera të qumështit

zorrë të dëmtuara

ngatërrimi i zorrëve

kolit

apendiksit

parazitë, si giardiasis, amebiasis ose krimb grep

infeksion bakterial, si shigellosis ose E. coli

alergjitë ndaj ilaçeve

sëmundja celiac

Semundja Crohn

fibroza cistike

stresi dhe ankthi

disa forma të kancerit

Shkaqet e dhimbjes së barkut dhe diarresë tek gratë shtatzëna

Gratë shtatzënë janë veçanërisht të prirura për dhimbje barku dhe diarre. Një arsye e zakonshme është se shumë gra bëjnë ndryshime në dietën e tyre kur zbulojnë se janë shtatzënë. Kjo mund të shkaktojë probleme me tretjen.

Nëse jeni shtatzënë, mund të filloni të keni ndjeshmëri ndaj ushqimeve të veçanta. Kjo mund të përfshijë ushqime që hani rregullisht, duke rezultuar në dhimbje barku dhe diarre. Për më tepër, ndryshimet hormonale në sistemin riprodhues që ndodhin gjatë shtatzënisë gjithashtu mund të shkaktojnë këto simptoma.

Ilaçet mund të ndihmojnë në trajtimin e gjendjes themelore që shkakton dhimbje barku dhe diarre. Nëse simptomat shkaktohen nga stresi ose duhet të menaxhohen, mjetet juridike në shtëpi mund të ndihmojnë.