MENU
klinika

Ndikimi

Cila është lidhja midis çrregullimeve tiroide dhe syrit të thatë?

16.09.2021 - 21:20

Kushtet autoimune bëjnë që sistemi imunitar të trajtojë qelizat e shëndetshme si qeliza infektive, duke çuar në inflamacion, ënjtje dhe probleme të tjera.

Kushtet autoimune të tiroides mund të çojnë në një gamë të gjerë simptomash. Për disa njerëz, kjo përfshin tharjen e syve. Sëmundja e syrit nga tiroidet  gjithashtu mund të shkaktojë shikim të dyfishtë, ulje të shikimit ose ngritje të qepallave.

A ka ndonjë lidhje mes tharjes së syve dhe shëndetit të tiroides?

Kushtet autoimune të tiroides mund të shkaktojnë një numër simptomash të syve, përfshirë syrin e thatë. Simptomat e syve të shkaktuara nga kushtet autoimune të tiroides quhen sëmundje tiroide të syrit.

Është  vënë re një lidhje midis antitrupave të tiroides dhe gjendjes së syve, por arsyet e sakta për këtë lidhje ende kanë nevojë për studime të mëtejshme. Ajo që është e qartë është se kushtet autoimune bëjnë që sistemi  imunitar të sulmojë ose të reagojë tepër ndaj qelizave të shëndetshme.

Për njerëzit me gjendje tiroide autoimune, kjo ndonjëherë përfshin qelizat e shëndetshme rreth syve. Qelizat imune do të reagojnë në mënyrë jonormale ndaj indeve dhe muskujve rreth syve, duke shkaktuar tharjen e syve.

Ato gjithashtu mund të shkaktojnë inflamacion të gjëndrave lacrimale, ku prodhohen lotët, duke i tharë më tej sytë. Dhe për shkak se sëmundja mund të shkaktojë fryrjen e syve, kjo gjithashtu mund të përkeqësojë sytë e thatë.

Cilat lloje të çrregullimeve të tiroides mund të shkaktojnë tharjen e syve?

Sëmundja Graves

Sëmundja e Graves është çrregullimi i tiroides që lidhet më shpesh me tharjen e syve. Nëse keni sy të thatë dhe sëmundje Graves, ajo mund të quhet Sëmundja Graves e syve ose oftalmopati Graves.

Sëmundja Graves është një lloj hipertiroidizmi, ose prodhimi i tepërt i hormoneve tiroide. Mund të shkaktojë një sërë simptomash të tilla si:

humbje peshe

ankthi

dridhjet

palpitacionet e zemrës

lodhje

Përveç syrit të thatë, simptoma të tjera të lidhura me sytë përfshijnë:

skuqje

acarim

ënjtje e qepallave ose konjuktivës (membrana e hollë që mbulon sipërfaqen e përparme të syrit dhe sipërfaqen e brendshme të qepallave)

fryrje të qepallave të syrit

dhimbje

vizion i dyfishtë

shikim i paqartë apo edhe humbje e shikimit nëse është prekur nervi optik

Sëmundja Hashimoto

Disa njerëz që kanë sëmundjen Hashimoto gjithashtu përjetojnë sy të thatë. Hashimoto është një gjendje autoimune që në fillim shkakton hipertiroidizëm.

Me kalimin e kohës, Hashimoto bllokon tiroiden dhe çon në nënprodhim të hormoneve tiroide, të quajtur hipotiroidizëm. Hashimoto shkakton simptoma të tilla si lodhja dhe shtimi në peshë.

Përveç syrit të thatë, simptoma të tjera të lidhura me sytë përfshijnë:

shikim i paqartë

ënjtje të syve

tërheqja e qepallës

humbja e vetullave

humbja e qerpikëve

Si trajtohet syri i thatë kur keni një gjendje tiroide?

Trajtimi i çrregullimit të tiroides nuk do të jetë i mjaftueshëm për të menaxhuar syrin e thatë në shumicën e rasteve. Ju gjithashtu do të duhet të ndërmerrni hapa për t’i mbajtur sytë të lagur.

Në përgjithësi, syri i thatë i shkaktuar nga kushtet e tiroides do të zgjasë nga 6 muaj deri në 2 vjet. Sidoqoftë, mund të ndërmerrni hapa për ta menaxhuar atë gjatë kësaj kohe. Opsionet e trajtimit përfshijnë:

Pika sysh pa recetë. Ju mund të përdorni produkte të tilla si lot artificial ose pika lubrifikuese të syve për të ndihmuar në menaxhimin e syrit të thatë. Sidoqoftë, është më mirë të shmangni produktet e shënuara si “lehtësim i syve të kuq” pasi ato mund të përkeqësojnë tharjen e syve.

Pika syri steroide me recetë. Një mjek okulist, mund të përshkruajë pika më të forta steroide të syve për t’ju ndihmuar të mbani sytë të lagësht. Këto pika gjithashtu mund të zvogëlojnë çdo ënjtje ose acarim. Sidoqoftë, pikat steroide të syve janë zakonisht të sigurta për t’u përdorur për një periudhë të shkurtër kohe.

Steroid oral me recetë. Ilaçet steroide orale ndonjëherë mund të ndihmojnë në lehtësimin e syve të thatë dhe simptoma të tjera të shëndetit të syve. Ato mund të përshkruhen nga endokrinologu që trajton gjendjen e tiroides.