MENU
klinika

Nëse Evergrande humbet pagesën sot...

‘Dridhet’ tregu i borxhit aziatik prej $400 miliardë

23.09.2021 - 18:43

Shqetësimet e thella mbi Evergrande kanë ndezur shitjen në një cep prej 428 miliardë dollarësh të tregut të borxhit aziatik, duke nënvizuar sesi kriza në ndërtuesin kinez të pronës po përhapet në asete të tjera ndërsa tregtarët dhe investitorët po përgatiten për një afat të rëndësishëm pagese sot.

Obligacioni Evergrande, për të cilin ishte e nevojshme të paguhej interesi, ishte duke u tregtuar me rreth 0.28 dollarë në dollarë, një sinjal shqetësimi thelbësor, pasi tregtarët u shqetësuan për pasojat e mundshme nëse kompania fillon pagesat e humbura.

Rendimentet nga bonot e shprehura nga dollari amerikan të lëshuara nga huamarrësit më të rrezikshëm aziatikë janë rritur në gati 12 përqind këtë javë, niveli më i lartë që nga një kërcim gjatë fazave të hershme të pandemisë koronavirus, sipas një indeksi të Shërbimeve të të Dhënave Ice. Rendimentet ishin 7 përqind në fillim të vitit.

Një dështim për të paguar një interes sot në një nga obligacionet e saj në dollarë në det të hapur mund të nxisë ristrukturimin më të madh të borxhit të Kinës ndonjëherë. Gjithashtu do të shënonte tronditjen më të rëndë deri më tani në një treg në të cilin menaxherët ndërkombëtarë të pasurive ishin joshur nga kthimet fitimprurëse, ndërsa yield-et e bonove globale ishin pranë niveleve më të ulëta historike.

Kriza Evergrande u shfaq pjesërisht pas goditjes më të gjerë të Pekinit ndaj huamarrjes nga zhvilluesit kinezë të pronave, emetuesit kryesorë të borxhit të lartë të emetuar në dollarë në Azi, të cilët tani përballen me një ngadalësim të brendshëm.

Do të ishte “naive të mendosh se trazirat në tregun [e pronës] nuk kanë potencial të kenë ndikim të rendit të dytë dhe të rendit të tretë. Veçanërisht në tregjet e kapitalit dhe tregjet e bonove”, tha Noel Quinn, shefi ekzekutiv i HSBC, në një konferencë të Bankës së Amerikës të Mërkurën.

Kriza e likuiditetit të Evergrande përfaqëson rrezikun më të fundit rregullator për investitorët globalë në tregun më të madh në zhvillim në botë, pas një viti kaotik që tashmë ka çuar në frenime të pashembullt në sektorët e teknologjisë dhe arsimit të vendit.

“Tani për tani, me sa kam kuptuar, pamja në det të hapur, jashtë Kinës, përfshirë Hong Kongun dhe Mbretërinë e Bashkuar, është afër panikut për Kinën,” tha Stephen Jen, shefi ekzekutiv në Eurizon SLJ Asset Management. “Është kulm i të gjitha këtyre masave rregullatore të habitshme që kanë goditur tregun.”

Një tjetër menaxher i fondeve të mëdha ndërkombëtare në Londër tha se ata ishin përmbytur me pyetje këtë javë në lidhje me ekspozimin ndaj Evergrande.

Kompania, e cila ka rreth 20 miliardë dollarë të papaguara në borxh në dollarë, përballet me 83.5 milionë dollarë në pagesat e interesit që duhen paguar të enjten. Që nga regjistrimet e tij më të fundit në qershor, specialisti i tregut në zhvillim Ashmore ishte mbajtësi më i madh i obligacionit me një aksion prej 63 milion dollarë, ndërsa investitorë të tjerë të mëdhenj që nga korriku përfshinin UBS dhe HSBC.

Një grup investitorësh në det të hapur në Evergrande këtë muaj punësuan firmën juridike Kirkland & Ellis dhe bankën e investimeve Moelis për t’i këshilluar ata mbi një ristrukturim të mundshëm.

Obligacioni pesëvjeçar, i cili paguan pagesa të rregullta “kuponi” prej 8.25 përqind dhe u emetua në vitin 2017 kur kryesuesi i Evergrande Hui Ka Yan u kurorëzua si njeriu më i pasur i Kinës, është shitur ndjeshëm. Tregtohet me 25 cent për dollarin, një nivel shumë i shqetësuar, krahasuar me vlerën e tij nominale në fillim të qershorit. Nëse një pagesë humbet, Evergrande do të ketë një periudhë hiri prej 30 ditësh para një mospagimi zyrtar.

Të Mërkurën, Evergrande tha se një pagesë prej 232 milion Rmb (35.9 milion dollarë), e cila gjithashtu do të paguhej të enjten për një bono në tokë ishte “zgjidhur përmes negociatave jashtë këmbimit”, por nuk sqaroi kur ose sa nga ajo shumë do të paguante.

Të enjten në mëngjes, Banka Popullore e Kinës injektoi një shumë prej 110 miliardë dollarë në sistemin financiar të vendit, lëvizja më e madhe e rritjes së likuiditetit në tetë muaj, sipas të dhënave të Bloomberg.

Zhvilluesi prej muajsh ka kërkuar të shmangë një krizë likuiditeti, por është përpjekur të mbledhë para të mjaftueshme për të zvogëluar borxhet e tij, ndërsa vazhdon të paguajë furnizuesit, kreditorët dhe investitorët me pakicë që zbritën në selinë e saj në Shenzhen javën e kaluar.

Ndërsa rendimentet në zhvilluesit kinezë të pronave janë rritur javët e fundit pasi u shfaq ashpërsia e krizës së parasë së Evergrande, rendimentet në indeksin Ice kanë shtuar 2 pikë përqindjeje vetëm këtë muaj. Pasuritë e paluajtshme përbëjnë 42 përqind të tregut, ku shumica e huamarrjes vjen nga Kina.

“Ka shumë negativitet në çmim,” tha Paul Lukaszewski, kreu i borxhit të korporatave për Azi-Paqësorin në Aberdeen Standard Investments. Ai vlerësoi se çmimet aktuale nënkuptonin se rreth 30 përqind e emetuesve kinezë me rendiment të lartë të vlerësuar me B, një nivel i konsideruar me rrezik të lartë, do të dështonin.

Tregu i përgjithshëm i korporatave aziatike me rendiment të lartë është dyfishuar nga vetëm 169 miliardë dollarë në 2014, treguan të dhënat e JPMorgan. Ndërsa shumica e investimeve vijnë nga Azia, fondet e shquara ndërkombëtare janë gjithashtu lojtarë të mëdhenj në treg, i cili është një nga rrugët më të drejtpërdrejta për investime në det të hapur në sistemin financiar të kontrolluar rreptësisht të Kinës.

“Fondet globale kanë investime shumë të mëdha në sektor sepse është me rendiment të lartë,” tha një bankier me seli në Hong Kong. Ai shtoi se ndërsa Evergrande “kishte qenë gjithmonë një emër me të cilin shumë njerëz ndiheshin shumë të pakëndshëm”, disa investitorë “duhej të kishin ekspozim” për shkak të përfshirjes së tij në indekset e bonove globale, standarde kundër të cilave vlerësohet performanca e menaxherëve të fondeve.

Fondet e menaxhuara nga HSBC dhe BlackRock blenë obligacione Evergrande në korrik dhe gusht respektivisht dhe rritën zotërimet e tyre këtë vit ndërsa u zgjeruan në madhësi.

Ndërsa Evergrande ka vënë në qendër të vëmendjes goditjen e Kinës ndaj pasurive të paluajtshme, presioni është rritur prej vitesh. Në vitin 2018, qeveria tha se të ardhurat nga huamarrja në det të hapur duhet të përdoren për të rifinancuar borxhet ekzistuese sesa investimet.

Frika për rifinancimin ka goditur zhvilluesit e tjerë me borxhe dollarë, përfshirë Fantasia Group, e cila u ul javën e kaluar, dhe Guangzhou R&F. Një paaftësi për të rifinancuar gjithashtu mund të nxisë shqetësimet ekonomike në të gjithë Kinën, nëse ndërtimi i shtëpive të reja bie.

Përveç rendimenteve të larta në ofertë, investitorët janë tërhequr edhe nga asetet kineze për shkak të perceptimit se ato janë të lidhura dobët me tregjet globale. Lukaszewski sugjeroi që tërheqja e tregut të përgjithshëm me rendiment të lartë në Azi ishte se “ai ecën drejt ritmit të vet, dhe ai ritëm është faktorë lokalë”.

Jen shtoi: “Ulur në Londër, imagjinoni një situatë ku diçka ndodh në SHBA dhe të gjithë në Kinë janë në panik për atë që sapo ka ndodhur. Ndërsa investitorët amerikanë janë shumë të qetë. Vetëm mendoni për këtë kontrast. Cila palë mund të ketë të drejtë? “

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Do të presë 100 mijë tifozë

Kina nis ndërtimin e stadiumit “Zambak Uji”


Hapat që po ndiqen për realizimin

Këtë vit pritet “5G” në Shqipëri

"Të gjithë presin fushatën e rivlerësimit me 3 për qind"

Bllokohet shitblerja e pronave, si e shpjegojnë agjentët imobiliarë

“Thjeshtimi i kritereve prodhon të paaftë“

Bursë për studentët me pesa, pse ekspertët janë kundër

Jugu me çmime të ‘kripura’

Pushuesit zgjedhin veriun për plazhet e lira