MENU
klinika

Ja ç'duhet të mësoni

Hiperuricemia: Simptomat dhe trajtimi

25.09.2021 - 18:56

A është hiperuricemia e zakonshme?

Hiperuricemia ndodh kur ka shumë acid urik në gjak. Nivelet e larta të acidit urik mund të çojnë në disa sëmundje, duke përfshirë një lloj artriti të dhimbshëm të quajtur përdhes ose ngërce të nyjeve. Nivelet e larta të acidit urik lidhen gjithashtu me kushte shëndetësore të tilla si sëmundjet e zemrës, diabeti dhe sëmundjet e veshkave.

Pse ndodh hiperuricemia?

Acidi urik formohet kur purinat prishen në trup. Purinat janë kimikate që gjenden në ushqime të caktuara. Kjo zakonisht përfshin:

mish i kuq

ushqim deti

fasule

Normalisht, trupi nxjerr acidin urik kur urinoni. Hiperuricemia ndodh kur trupi ose prodhon shumë acid urik ose nuk është në gjendje të nxjerrë mjaftueshëm nga ai. Zakonisht ndodh sepse veshkat nuk po e eliminojnë atë në mënyrën e duhur.

Nivelet e tepërta të acidit urik në gjak mund të çojnë në formimin e kristaleve. Edhe pse këto mund të formohen kudo në trup, ato priren të formohen në dhe rreth nyjeve dhe në veshka. Qelizat e bardha mbrojtëse të trupit mund të sulmojnë kristalet, duke shkaktuar inflamacion dhe dhimbje.

Simptomat e hiperuricemisë

Vetëm rreth një e treta e njerëzve me hiperuricemi përjetojnë simptoma. Kjo njihet si hiperuricemia asimptomatike.

Edhe pse hiperuricemia nuk është një sëmundje, nëse nivelet e acidit urik mbeten të larta, me kalimin e kohës ato mund të çojnë në disa sëmundje.

*Përdhes

Përdhesi, nganjëherë i quajtur artrit përdhes, shfaqet në rreth 20 përqind të njerëzve me hiperuricemi. Një rënie e shpejtë e niveleve të acidit urik mund të shkaktojë përdhes. Përdhesi mund të shfaqet si sulme të izoluara, ose ndezje. Disa njerëz përjetojnë përdhes kronik, i cili përfshin një numër sulmesh që ndodhin në periudha të shkurtra kohore.

Përdhesi mund të prekë çdo nyje në trup, por shpërthimet shpesh shfaqen së pari në gishtin e madh. Këmbët, kyçet e këmbëve, gjunjët dhe bërrylat janë gjithashtu vende të zakonshme.

Sulmet e përdhesit kanë tendencë të ndodhin papritur, shpesh gjatë natës. Sulmet arrijnë kulmin në intensitet në rreth 12 deri në 14 orë. Edhe të patrajtuar, sulmet e përdhesit zakonisht zhduken brenda dy javësh.

Simptomat e përdhesit mund të përfshijnë:

dhimbje të forta në nyje

ngurtësimi i kyçeve

vështirësi në lëvizjen e nyjeve të prekura

skuqje dhe ënjtje

nyje të keqformuara

Përdhes tophaceous

Nëse keni pasur hiperuricemi për disa vjet, kristalet e acidit urik mund të formojnë grumbuj të quajtur tophi. Këto gunga të forta gjenden nën lëkurë dhe rreth nyjeve. Tophi mund të përkeqësojë dhimbjen e kyçeve dhe me kalimin e kohës të dëmtojë nyjet ose të ngjesh nervat. Ato janë shpesh të dukshme për syrin dhe mund të shpërfytyrohen.

Gurët në veshka

Kristalet e acidit urik mund të shkaktojnë grumbullimin e gurëve në veshka. Shpesh, gurët janë të vegjël dhe kalojnë në urinë. Ndonjëherë, ato mund të bëhen shumë të mëdha për të kaluar dhe bllokuar pjesë të traktit urinar.

Simptomat e gurëve në veshka përfshijnë:

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, anës barkut ose ijëve

nauze

shtim i dëshirës për të urinuar

dhimbje gjatë urinimit

vështirësi në urinim

gjak në urinë

urinë me erë të keqe

Nëse keni gjithashtu një infeksion të veshkave, mund të përjetoni ethe ose të dridhura.

Ky grumbullim i urinës është një zonë ideale për bakteret. Si rezultat, infeksionet e traktit urinar janë të zakonshme kur keni gurë në veshka.

Trajtimi juaj për hiperuricemi do të varet nga shkaku i tij. Nëse hiperuricemia është asimptomatike, trajtimi nuk rekomandohet. Në këtë situatë, nuk ka ndonjë përfitim të provuar për administrimin e terapive për uljen e acidit urik.