Purpura trombocitopenike imune (ITP) është një çrregullim i gjakut i karakterizuar nga një rënie në numrin e trombociteve në gjak. Trombocitet janë qeliza në gjak që ndihmojnë në ndalimin e gjakderdhjes. Një rënie në trombocitet mund të shkaktojë mavijosje të lehtë, gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve dhe gjakderdhje të brendshme.
Nëse keni purpurë trombocitopenike imune (ITP), mjeku hematolog ka të ngjarë të rekomandojë disa ndryshime në stilin e jetesës për të ndihmuar në promovimin e mirëqenies suaj të përgjithshme.
Ju gjithashtu mund të pyesni se si dieta luan një rol në kujdesin tuaj. Ndërsa asnjë dietë nuk do të ndikojë drejtpërdrejt në numrin e trombociteve, të ushqyerit mirë mund t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat dhe të ndiheni më mirë.
Ushqimet që duhet të hani
Në përgjithësi, ushqimet më të mira për ITP janë ato që konsiderohen “të plota” dhe “të pastra”. Me fjalë të tjera, ju duhet të zgjidhni ushqime që nuk janë të paketuara ose të përpunuara. Ushqimet e plota, të papërpunuara i japin trupit më shumë energji dhe zvogëlojnë rastet e lodhjes.
Dieta duhet të përbëhet nga:
- fruta
- perime (veçanërisht zarzavate me gjethe)
- shpendë pa lëkurë, të tilla si gjoksi i pulës dhe gjeldeti
- peshk yndyror, siç është salmoni
- yndyrë të shëndetshme, përfshirë avokadon dhe vajin e ullirit
- fara e lirit
- arra dhe gjalpë arrash (në sasi të vogla)
- drithërat e plota
- bukë dhe makarona me grurë të plotë
- vezë
- produkte të qumështit me yndyrë të ulët (në moderim)
- Gjithashtu, mund të dëshironi të merrni parasysh zgjedhjen e produkteve organike kur ato janë të disponueshme. Ushqimet organike mund të jenë të kushtueshme, por ato përmbajnë nivele më të ulëta të mbetjeve të pesticideve sesa opsionet jo-organike.
Nëse nuk mund t’i planifikoni paratë për të blerë produkte organike, përpiquni të paktën të shmangni frutat dhe perimet me sasi më të larta të mbetjeve të pesticideve, këto përfshijnë luleshtrydhe, mollë, dardha dhe spinaq, ndër ushqimet e tjera.
Ushqimet që duhen shmangur
Nga ana tjetër, është e rëndësishme të dini se cilat ushqime mund të përkeqësojnë simptomat e ITP (nëse ka) në mënyrë që të qëndroni larg tyre.
Nëse nuk jeni të sigurt se cilat janë këto ushqime, konsideroni të mbani një ditar ushqimi. Përdorni ditarin për të kontrolluar gjithçka që hani, pasi lidhet me ndryshimin e frekuencës ose ashpërsisë së simptomave.
Dhe sigurohuni që jeni duke llogaritur çdo kusht tjetër shëndetësor ose alergji që mund të keni. Bisedoni me mjekun për ushqimet që duhet të shmangni bazuar në ITP -në tuaj dhe çdo kusht tjetër shëndetësor themelor.
Disa ushqime që duhen shmangur janë:
mish i kuq
yndyrna të ngopura që gjenden në produktet e qumështit
vajra jo me bazë bimore, të tilla si gjalpi dhe margarina
fruta dhe perime që kanë efekte natyrale të hollimit të gjakut, të tilla si domate dhe manaferrat (hani në sasi të kufizuara)
Ushqim i shpejtë
ushqim të mbyllur dhe të ngrirë
Ushqim të konservuar
hudhër dhe qepë (këto gjithashtu kanë efekte të hollimit të gjakut)
Kujdes për kafenë dhe alkoolin
Pijet që pini gjithashtu mund të ndikojnë në rrjedhën e ITP -së . Uji është gjithmonë mënyra më e mirë për tu hidratuar.
Ka shumë polemika rreth efekteve të kafesë në ITP, dhe nuk ka asnjë lidhje me përmbajtjen e kafeinës. Një studim i vitit 2008 zbuloi se acidet fenolike të kafesë krijojnë efekte anti-trombocite.
Ndërsa acidi fenolik nuk ndikon domosdoshmërisht në numrin e trombociteve që keni, ai mund të zvogëlojë ndjeshëm funksionin e tyre. Pra, nëse po luftoni me numër të ulët të trombociteve, studime të tilla sugjerojnë që pirja e kafesë mund t’i përkeqësojë gjërat.
Alkooli është një pikë tjetër polemike nëse keni ITP. Kjo ndodh sepse alkooli është një hollues natyral i gjakut. Dhe, mund të përkeqësojë simptoma të tjera të ITP, duke përfshirë pagjumësinë, lodhjen dhe depresionin. Ndërsa një gotë verë e rastit mund të mos ndikojë ndjeshëm në gjendjen tuaj, ju duhet të pyesni mjekun nëse është e sigurt ta konsumoni.
Duke pasur parasysh rreziqet e konsumimit të alkoolit, mund të jetë më e sigurt të ndaloni plotësisht pirjen.