MENU
klinika

Nga Russian Today/ E dëmtuar tashmë nga mungesa e punëtorëve

Kriza e energjisë godet zinxhirin e furnizimit me ushqim në MB

19.09.2021 - 09:55

Përpunuesit britanikë të mishit janë bërë viktima e fundit e krizës në rritje të energjisë që kërcënon të rezultojë në një mungesë të madhe të gazit të dioksidit të karbonit, i cili përdoret gjerësisht në të gjithë industrinë ushqimore dhe pije.

Dioksidi i karbonit është një nënprodukt i prodhimit të plehrave që përdoret për të trullosur kafshët para therjes, si dhe për procesin e paketimit që zgjat jetëgjatësinë e të gjithë mishit, dhe në pijet e gazuara dhe birrën.

Sidoqoftë, çmimet e larta të gazit kanë sjellë një ngadalësim në disa fabrika kimike në Evropë që prodhojnë pleh, me një prodhues të madh amerikan që u detyrua të ndalojë operacionet në dy komplekse prodhuese në MB për një periudhë të pasigurt kohore.

“Kjo krizë nxjerr në pah faktin se zinxhiri britanik i furnizimit me ushqim është në mëshirën e një numri të vogël të prodhuesve kryesorë të plehrave, katër ose pesë kompani, të përhapura në Evropën veriore. Ne mbështetemi në një nënprodukt nga procesi i prodhimit të tyre për të mbajtur zinxhirin ushqimor të Britanisë,” tha Nick Allen, shefi ekzekutiv i Shoqatës Britanike të Përpunuesve të Mishit (BMPA) për BBC pas bisedimeve urgjente me Departamentin e Mjedisit, Ushqimit dhe Rural Çështjet (Defra).

Sipas shefit ekzekutiv të Këshillit Britanik të Shpendëve Richard Griffiths, rreth 20 milionë zogj në javë theren, por thertoreve po u mbaron dioksidi i karbonit.

“Nëse furnizimet me CO2 bëhen më të ngushta dhe më të paparashikueshme, atëherë zinxhirët e furnizimit do të duhet të ngadalësohen. Në fund të fundit, asnjë CO2 nuk do të thotë asnjë xhiro, “tha Griffiths, duke theksuar se sektori tashmë po përballet me mungesa në rritje të fuqisë punëtore.

Për më tepër, Shoqata e Kultivarëve të Kastravecëve ka shprehur shqetësime të thella mbi efektin që çmimet e larta të gazit natyror po bëjnë në të lashtat.

Gazi përdoret zakonisht në ngrohjen e serave dhe, së bashku me dioksidin e karbonit, “janë faktorë kritikë në rritjen dhe arritjen e rendimenteve të kërkuara për të mbijetuar në industrinë moderne”, tha shoqata.

Industria ushqimore britanike ka luftuar për rafte të plota dhe menu të pajisura gjatë muajve të fundit mes mungesës së punëtorëve që i atribuohet pjesërisht Brexit dhe pandemisë Covid-19. Përpunuesit e mishit, në veçanti, thuhet se janë përballur me mungesë të drejtuesve të kamionëve, si dhe probleme të rekrutimit në thertore.

Disa dyqane ushqimore në të gjithë vendin kanë pasur pak artikuj të tillë si proshuta, qumësht dhe bukë. Ndërkohë, McDonalds ka thënë se i ka mbaruar qumështi muajin e kaluar, dhe fermerë të tjerë paralajmëruan për një grumbull derrash për shkak të mungesës së punës.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kërcënimi ekstrem nga pasojat e koronës

DW: BE ndodhet para provës më të madhe