MENU
klinika

Ja cfarë mund të jetë

Lëkura e të porsalindurit është e kuqe dhe më luspa?

25.09.2021 - 18:58

Lupusi neonatal – i cili nuk është i njëjtë me lupusin apo edhe një lloj versioni foshnjor të tij – është një çrregullim autoimun që ndodh kur autoantitrupat kalohen nga prindi tek foshnja gjatë shtatzënisë.

Ndërsa incidenca e saktë e lupusit neonatal është e panjohur, studiuesit thonë se gjendja është e rrallë dhe prek rreth 1 në çdo 20,000 foshnje.

Me lupusin neonatal, antitrupa të caktuar sulmojnë qelizat në trup dhe mund të çojnë në një numër simptomash dhe komplikimesh, si skuqjet e lëkurës dhe çështjet e zemrës.

Ja çfarë duhet të dini për atë që shkakton lupus neonatal, cilat simptoma mund të ketë fëmija dhe si trajtohet kjo gjendje tek foshnjat.

Si merret lupusi neonatal?

Së pari: Nëse keni lupus dhe jeni shtatzënë, kjo nuk do të thotë që fëmija do të lindë me lupus neonatal. Në fakt, të dy kushtet nuk janë as të njëjta.

Sipas Organizatës Kombëtare për Çrregullimet e Rralla, lupusi neonatal mori emrin e tij sepse simptomat në përgjithësi përfshijnë një skuqje të lëkurës që mund të duket si ato që gjenden tek njerëzit me lupus.

Pra, shumica e foshnjave të lindura nga njerëzit që kanë lupus nuk kanë lupus neonatal.

Nga ana tjetër, natyrisht, nuk keni pse të keni lupus për të pasur një fëmijë me lupus neonatal. Si funksionon kjo? Ka të bëjë me antitrupat që mbani dhe me atë që i ka kaluar fëmijës gjatë shtatzënisë.

Në rastin e lupusit neonatal, disa antitrupa-anti-Ro/SSA, anti-La/SSB, ose të dyja-kalojnë përmes placentës tek fëmija. Këto antitrupa sulmojnë qelizat, indet dhe organet e shëndetshme në trup dhe mund të çojnë në gjëra të tilla si inflamacion, sëmundje të zemrës ose sëmundje të veshkave.

Ekspertët vlerësojnë se vetëm 1 përqind e grave që mbajnë këto antitrupa anti-bërthamorë do t’i kalojë ato tek foshnjat e tyre, duke rezultuar në lupus neonatal.

Simptomat e lupusit neonatal

Ju mund të shihni shenja të lupusit neonatal para lindjes, veçanërisht nëse mjeku po monitoron fëmijën për gjendjen.

Blloku i zemrës, i cili mund të fillojë në tremujorin e dytë ose të tretë, është një gjendje e lindur e zemrës që shkakton ndërprerje të aktivitetit elektrik tipik të zemrës. Zemra mund të kalojë rrahjet, të ketë palpitacione, të rrahë ngadalë, ose të rrahë ndryshe në mënyrë atipike.

Blloqet e zemrës prekin rreth 5 përqind të foshnjave dhe ka nivele të ndryshme: të shkallës së parë, të shkallës së dytë dhe të shkallës së tretë, të njohura gjithashtu si një bllok i plotë i zemrës.

Një bllok i plotë i zemrës mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme tek një fëmijë:

cianozë (ngjyrë blu ose vjollce në lëkurë)

vështirësi në ushqyerje

lodhje të tepruar dhe letargji

Në lindje, foshnjat me lupus neonatal mund të kenë lezione të lëkurës (një skuqje e kuqe, me luspa). Në shumë raste, sipas hulumtimit të vitit 2004, mund të duhen disa javë që skuqja të shfaqet në fytyrë, kokë, pjesën e sipërme të shpinës ose gjoks. Kjo skuqje zakonisht do të zbehet brenda disa javësh ose muajsh dhe duhet të zhduket plotësisht brenda një viti pa ndonjë shenjë të dukshme.

Foshnja gjithashtu mund të ketë komplikime të mëlçisë dhe analizat laboratorike mund të tregojë shenja të:

anemisë

numër i ulët i qelizave të bardha të gjakut

trombocite të ulëta

anomali të tjera në gjak

Trajtimi i lupusit neonatal

Trajtimi për lupusin neonatal varet nga mënyra sesi gjendja po ndikon tek foshnja.

Foshnjat që kanë lezione të lëkurës mund vetëm të monitorohen. Përsëri, skuqjet në përgjithësi zbehen brenda 6 muajsh pa asnjë trajtim dhe zakonisht nuk çojnë në plagë afatgjata.

Kur lezionet e lëkurës zhduken, është një shenjë se antitrupat kanë pastruar sistemin e foshnjës, sipas hulumtimit të vitit 2012. Ndërkohë, ekspertët sugjerojnë të mbroni lëkurën e foshnjës nga rrezet e diellit.

Në mënyrë të ngjashme, komplikime të tjera, si ato që prekin mëlçinë ose gjakun, mund të largohen pa trajtim për rreth 4 deri në 6 muaj.

Disa foshnje (shumë rrallë) mund të zhvillojnë shqetësime më të ndërlikuara, si:

hepatiti kolestatik

dështimi i mëlçisë

trombocitopeni e rëndë

Në këtë rast, fëmija mund të ketë nevojë për trajtime dhe monitorim shtesë të drejtuara për gjendjen e tyre specifike.

Foshnjat që kanë bllokime të zemrës duhet të monitorohen nga afër për të parë për çdo progres të bllokut. Nëse është e nevojshme, disa foshnje mund të kenë nevojë për stimulues kardiakë për të ndihmuar në rikthimin e ritmit tipik të zemrës.