MENU
klinika

Apo anasjelltas?

Migrena shkakton probleme me gjumin?

27.09.2021 - 18:38

Megjithëse është e vështirë të thuhet, duket se ka një ndryshim në atë se sa mirë njerëzit me migrenë mendojnë se flenë dhe sa mirë flenë vërtet.

Një analizë e madhe kërkimore e botuar në internet më 22 shtator në revistën Neurology zbuloi se të rriturit dhe fëmijët me dhimbje koke nga migrena mund të kenë më pak gjumë REM cilësorë sesa njerëzit e tjerë.

REM është stenografi për lëvizjen e shpejtë të syve. Është  faza e gjumit me aktivitetin më të lartë të trurit dhe përfshirjen e ëndrrave. Është  gjithashtu e rëndësishme për funksionin e të mësuarit dhe kujtesës.

“Ne donim … një pamje më të qartë se si migrena ndikon në modelet e gjumit të njerëzve dhe ashpërsinë e dhimbjeve të kokës,” tha udhëheqësi i studimit Dr. Jan Hoffmann i  King’s College London në Mbretërinë e Bashkuar.

 “Në këtë mënyrë, klinicistët mund të mbështesin më mirë njerëzit me migrenë dhe të ofrojnë trajtime më efektive të gjumit.”

Për studimin, ekipi i Hoffmann analizoi 32 studime që përfshinin mbi 10,000 njerëz. Një pyetësor i pyeti pjesëmarrësit se sa kohë i duhej për të fjetur, koha e tyre totale e gjumit dhe përdorimi i ndihmave të gjumit.

Rezultatet më të larta treguan cilësi më të dobët të gjumit. Të rriturit me dhimbje koke nga migrena kishin rezultate më të larta të përgjithshme të gjumit të keq sesa njerëzit e tjerë. Dallimi ishte edhe më i madh te njerëzit me migrenë kronike.

Për shumë nga studimet e rishikuara, pjesëmarrësit u monitoruan në një laborator gjatë natës që diagnostikon çrregullimet e gjumit duke matur valët e trurit, nivelet e oksigjenit në gjak, rrahjet e zemrës dhe lëvizjen e syve. Pjesëmarrësit me dhimbje koke të migrenës në këto studime kishin më pak gjumë REM në përqindjen e syve të mbyllur se sa moshatarët e tyre pa migrenë.

Fëmijët me dhimbje koke nga migrena kishin më pak kohë totale të gjumit, më shumë kohë zgjimi dhe ranë në gjumë më shpejt, gjë që Hoffmann sugjeroi se mund të jetë sepse ata janë më të privuar nga gjumi.

“Analiza jonë siguron një kuptim më të qartë të migrenës dhe mënyrën se si ato ndikojnë në modelet e gjumit dhe ilustron ndikimin që këto modele mund të kenë në aftësinë e një personi për të bërë një gjumë të mirë”, tha Hoffmann në një njoftim për shtyp të revistës.

Studiuesit thanë se një kufizim i analizës është se ilaçet e gjumit nuk janë marrë parasysh. Gjithashtu, studimi nuk dëshmon lidhjen shkak dhe pasojë, shtuan autorët e studimit.