MENU
klinika

Kur është shqetësuese...

Pse djersij gjatë natës?

14.09.2021 - 17:19

Djersitja e natës është një term tjetër për djersitje të tepërt ose djersitje gjatë natës. Ato janë një pjesë e pakëndshme e jetës për shumë njerëz.

Ndërsa djersitjet e natës janë një simptomë e zakonshme e menopauzës, ato gjithashtu mund të shkaktohen nga disa gjendje mjekësore dhe ilaçe të caktuara. Në shumicën e rasteve, djersitja e natës nuk është një simptomë serioze.

Çfarë i shkakton djersitjet e natës?

Shumë gra përjetojnë ndezje të nxehta dhe djersitje gjatë natës gjatë menopauzës.

Djersitja e natës gjithashtu mund të shkaktohet nga kushte të tjera mjekësore, të tilla si:

  • infeksione, si tuberkulozi ose HIV
  • kanceri, të tilla si leuçemia ose limfoma
  • dështimi kongjestiv i zemrës
  • Në disa raste, ju mund të përjetoni djersitje gjatë natës si një efekt anësor i një ilaçi që jeni duke marrë. Kjo mund të përfshijë ilaçe kundër depresionit, trajtime hormonale dhe ilaçe për diabetin.
  • Konsumimi i tepërt i kafeinës, alkoolit, duhanit ose disa ilaçe të paligjshme gjithashtu mund të shkaktojnë djersitje gjatë natës.

Kur duhet të kërkoni ndihmë?

Djersitja e natës zakonisht nuk është një arsye për shqetësim. Por në disa raste, ato mund të jenë një shenjë e një gjendje themelore mjekësore që kërkon trajtim.

Kërkoni kujdes mjekësor nëse keni djersitje gjatë natës që shfaqen shpesh, shqetësojnë gjumin ose shoqërohen me simptoma të tjera. Djersitjet e natës që shoqërohen me ethe të lartë, kollë ose humbje peshe të pashpjegueshme mund të jenë një shenjë e një gjendjeje të rëndë mjekësore.

Për ata që kanë limfoma ose HIV, djersitja e natës mund të jetë një shenjë se gjendja po përparon.

Si trajtohen djersitjet e natës?

Për të trajtuar djersitjet e natës, mjeku do të marrë hapa për të adresuar shkakun themelor. Plani i rekomanduar i trajtimit do të varet nga diagnoza juaj specifike.

Nëse përjetoni djersitje gjatë natës si rezultat i menopauzës, mjeku mund të rekomandojë terapi hormonale. Ky trajtim mund të ndihmojë në zvogëlimin e numrit të afsheve të nxehta që përjetoni dhe lehtësimin e simptomave të tjera. Mjeku gjithashtu mund të përshkruajë ilaçe të tjera, të tilla si gabapentin, klonidinë ose venlafaxine, të cilat përdoren për djersitjet e natës.

Nëse një infeksion themelor është shkaku i djersitjes gjatë natës, mjeku mund të përshkruajë antibiotikë, ilaçe antivirale ose ilaçe të tjera për të ndihmuar në trajtimin e tij.

Nëse djersitjet e natës janë shkaktuar nga kanceri, mjeku mund të rekomandojë një kombinim të barnave të kimioterapisë, kirurgji ose trajtime të tjera.

Nëse djersitja e natës lidhet me ilaçet që po merrni, mjeku mund të rregullojë dozën ose të rekomandojë një ilaç alternativ.

Nëse konsumi i alkoolit, konsumimi i kafeinës ose përdorimi i drogës është në themel të djersitjes gjatë natës, mjeku mund t’ju këshillojë që të kufizoni ose shmangni këto substanca. Në disa raste, ata mund të përshkruajnë ilaçe ose të rekomandojnë terapi për t’ju ndihmuar të hiqni dorë.

Mjeku gjithashtu mund t’ju këshillojë të rregulloni zakonet tuaja të gjumit. Heqja e batanijeve nga shtrati, veshja e pizhameve më të lehta ose hapja e një dritareje në dhomën e gjumit mund të ndihmojë në parandalimin dhe lehtësimin e djersitjeve të natës. Mund të ndihmojë gjithashtu të përdorni ajër të kondicionuar ose të gjeni një vend më të freskët për të fjetur.

Djersitja e natës mund të jetë e pakëndshme dhe të prishë gjumin. Në shumicën e rasteve, ato nuk janë shkak për shqetësim serioz. Por ndonjëherë, ato mund të shkaktohen nga një gjendje themelore që kërkon trajtim.

Mjeku mund të ndihmojë në diagnostikimin e shkakut të djersitjes gjatë natës. Ata gjithashtu mund të rekomandojnë strategji për parandalimin ose trajtimin e djersitjeve të natës. Në varësi të shkakut themelor, mund të rekomandojnë ndryshime në stilin e jetës, ilaçe ose trajtime të tjera.