MENU
klinika

Arsyeja

Pse njerëzit me leuçemi kanë dhimbje kockash?

04.09.2021 - 13:58

Leuçemia është një kancer i gjakut dhe palcës kockore. Ndërsa shpesh zhvillohet pa simptoma, disa njerëz raportojnë se përjetojnë dhimbje të eshtrave dhe madje edhe dobësi ose fraktura.

Pse njerëzit me leuçemi përjetojnë dhimbje në kocka?

Leuçemia është një lloj kanceri që prek kryesisht qelizat e bardha të gjakut dhe palcën e eshtrave. Ndërsa qelizat e kancerit shumohen – veçanërisht në palcën e eshtrave – qelizat e shëndetshme grumbullohen dhe bëhen më të pakta nga qelizat e kancerit. Kur ndodh kjo, palca e eshtrave zgjerohet dhe mund të bëjë presion mbi nervat.

Një bollëk i qelizave të kancerit gjithashtu mund të krijojë masa që bëjnë presion mbi strukturat kockore. Kjo mund të rezultojë në dhimbje të kockave, dobësi dhe madje edhe fraktura.

Ekzistojnë katër lloje kryesore të leukemisë:

 • leuçemia limfocitike akute (ALL)
 • leuçemia mieloide akute (AML)
 • leuçemia limfocitike kronike (CLL)
 • leuçemia mieloide kronike (CML)

Dhimbja e kockave është më e zakonshme në kancerin limfocitik sesa kanceri mieloid. Në fakt, rreth një e katërta e të gjithë njerëzve të diagnostikuar me ALL përjetojnë dhimbje të kockave në fazën e hershme të sëmundjes.

Si ndihet dhimbja e kockave nga leuçemia?

Dhimbja e kockave që fillon para një diagnoze të leukemisë mund të fshihet si dhimbje në rritje ose nga një dëmtim ose tendosje. Llojet e dhimbjeve të raportuara zakonisht tek njerëzit me dhimbje të kockave të lidhura me leuçeminë përfshijnë:

 • dhimbje të mprehta
 • të pranishme në një ose më shumë kocka në të njëjtën kohë
 • dhimbje që vazhdon pavarësisht nëse jeni duke lëvizur apo duke pushuar
 • Dhimbja e kockave e shkaktuar nga leuçemia raportohet më së shpeshti në kockat e mëdha dhe të gjata, sepse ato përmbajnë depozita më të mëdha të palcës kockore. Disa shembuj përfshijnë:
 • kocka të gjata në krahë
 • kocka të gjata në këmbë
 • brinjët
 • gjoks
 • vithe
 • supet

Dhimbje dhe ënjtje të nyjeve gjithashtu mund të ndodhin, por këto simptoma zakonisht zhvillohen më vonë me leuçeminë. Simptoma të tjera të leuçemisë që mund të shoqërojnë dhimbjen e kockave përfshijnë:

nyjet limfatike të fryra

lodhje

anemi

infeksione të shpeshta

gjakderdhje e lehtë, si nga mishrat e dhëmbëve ose gjakderdhja nga hunda

mavijosje

kocka të thyera

dobësi

ënjtje abdominale, e cila mund të jetë për shkak të zmadhimit të shpretkës

djersitje, veçanërisht gjatë natës

dridhura

humbje peshe

Si mund ta trajtoni dhimbjen e kockave?

Një mjek mund të ofrojë një sërë mënyrash për të menaxhuar dhimbjen e kockave dhe sikletet e tjera që lidhen me leuçeminë. Specialistët e kujdesit paliativ mund të jenë të dobishëm në menaxhimin e dhimbjes dhe simptomave së bashku me trajtimin.

Më poshtë janë disa opsione farmakologjike për dhimbjen e kockave të lidhura me leuçeminë dhe simptoma të tjera:

ilaçe anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs)

acetaminofen

medikamente për dhimbje me recetë si opioidet

ilaçe kundër depresionit

ilaçe antikonvulsive

kortikosteroidet

anestetikë

kremra të ditës

kirurgji

Përveç ilaçeve tradicionale, këtu janë disa ide trajtimi plotësuese për të qetësuar dhimbjen e kockave:

terapi dhe këshillim

grupet mbështetëse

menaxhimi i stresit

masazh

ushtrim

akupunkturë

terapi miofasciale

joga

meditim

hipnozë

terapi fizike

rehabilitimi

stimulimi elektrik nervor transkutan (TENS)

Sigurohuni që të diskutoni se si po ndiheni – si fizikisht ashtu edhe emocionalisht – me ekipin tuaj të kujdesit për kancerin. Nëse keni nevojë për ndihmë për të përballuar kujdesin ose diagnozën, pyesni mjekun për ndihmë ose për një referim në një grup mbështetës.