MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Si të kuptoj nëse nivelet e stresit janë normale?

08.09.2021 - 07:35

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti:Si të kuptoj nëse nivelet e stresit janë normale?

Mjeku:Stresi është një dukuri e zakonshme për shumicën e njerëzve, që mund të shkaktojë reagimin e trupit ndaj një kërcënimi ose rreziku të perceptuar. Megjithatë ai mund të shkaktojë edhe dëme në organizëm dhe në këtë artikull ju njohim me rastet kur ai mund të jetë shqetësues.

Kur stresi mund të jetë diçka shqetësuese?
Stresi akut, i cili është stresi që lind gjatë një momenti të caktuar dhe zgjat për një periudhë të shkurtër kohore, mund të jetë i dobishëm në atë situatë specifike. Ndërsa stresi kronik është ai që zgjat për një periudhë të gjatë kohore dhe të rrezikojë mirëqenien tuaj. Mund të jetë e vështirë të përcaktohet kur stresi kalon në diçka më të rëndë si ankthi dhe depresioni, thonë ekspertët. Nëse shqetësimi juaj shkon përtej stresit, ky është ankth.

Dhe nëse trishtimi është një gjendje shpirtërore që vazhdon prej kohësh e ju nuk mund ta largoni, ky mund të jetë depresion. Stresi nuk konsiderohet si një gjendje psikie, por mund të përkeqësojë probleme të tjera si depresioni dhe çrregullimi obsesiv-kompulsiv. Disa simptoma të zakonshme përfshijnë shqetësime me gjumin dhe vështirësi në përqëndrim. Nga ana tjetër, nëse stresi largohet pasi të keni kaluar një situatë të keq dhe ju jeni në gjendje të funksiononi në nivel optimal në punë dhe shkollë, mund të jetë vetëm stres. Nëse dyshoni se mund të keni stres kronik ose një çrregullim tjetër, specialistët këshillojnë të kërkoni ndihmë nga një profesionist. Por fillimisht ju mund të flisni me një mik të besuar ose anëtar të familjes për të parë nëse ata kanë vënë re diçka të ndryshme tek ju.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim