MENU
klinika

Pse rrezikon të shkaktojë një krizë globale?!

‘Skandali’ i kompanisë kineze po tremb investitorët në të gjithë botën

25.09.2021 - 16:38

Në Kinë, një kompani e quajtur Evergrande premtoi se do t’u dorëzojë apartamente rreth 1.5 milion blerësve, të cilët janë ende duke pritur për çelësat e tyre. Disa prej tyre kanë filluar të protestojnë. Ata duan që Evergrande – zhvilluesi më i madh i pronave në botë – të rifillojë ndërtimin e apartamenteve që u ishin premtuar, ose të kthejë paratë e tyre.

Në shikim të parë, kjo mund të tingëllojë si një histori fatkeqe jashtë Kinës me pak rëndësi për portofolin tuaj. Por kjo është në fakt kriza më e madhe financiare që po kaplon Kinën për momentin, dhe investitorët në të gjithë botën tashmë po marrin një vështrim të përgjithshëm të shkatërrimit që mund të shkaktojë nëse do të përhapet globalisht. Evergrande është 300 miliardë dollarë në borxh. (Për krahasim, kjo është më shumë se borxhi i jashtëm i shumë vendeve.) Pritet gjerësisht të dështojë pagesat e bonove të saj, dhe spekulimet janë duke u përhapur nëse Partia Komuniste në Pekin do të ndërhyjë.

Kina ka shumë mjete për të parandaluar një krizë të plotë dhe shumë nga Wall Street besojnë se Pekini do t’i përdorë ato nëse është e nevojshme. Konsensusi, në përgjithësi, është se jo, kjo nuk do të shkaktojë një krizë tjetër financiare à la Lehman. Frika për aftësinë e Evergrande për të shlyer borxhet kontribuoi në ditën më të keqe të S&P që nga maji. Standardet e kapitalit në Gjermani dhe Itali humbën më shumë se 2%.

Ja pse po ndodh kjo dhe çfarë mund të thotë për paratë tuaja:

Përmbledhja, me 140 karaktere ose më pak:

Një zhvillues i madh kinez i pronave u detyrohet shumë para shumë njerëzve, por mund të mos jetë në gjendje t’i paguajë. Dështimi mund të shkaktojë një krizë globale.

Arsyet për t’u kujdesur për dështimin e Evergrande:

Kina është një shtytës kryesor i rritjes globale, kështu që problemet atje shpesh parashikojnë probleme diku tjetër. Në skenarin më të keq, stresi i lidhur me Evergrande mund të përhapet në të gjithë sistemin financiar të botës dhe të ngrijë tregjet e kreditit në të gjithë botën. Disa po e përshkruajnë atë si “momenti Lehman” i Kinës. Të tjerë thonë se ky krahasim është krejtësisht i tepërt.

Arsyet për t’u kujdesur për suksesin e Evergrande:

Ndoshta Evergrande është thjesht shumë e madhe për të dështuar. Kjo është ajo që disa kanë sugjeruar kohët e fundit, duke pasur parasysh se firma ka 1,300 projekte në më shumë se 280 qytete.

Qeveria kineze kujdeset shumë për stabilitetin, kështu që mund të ndërhyjë. Por ky është lloji i problemit me të cilin përballen prindërit kur u japin fëmijëve karamele për t’i qetësuar ata. Ruajtja e kompanisë mund të nxisë më shumë sjellje të këqija, nga Evergrande ose të tjerë: “rrezik moral”, ose tolerancë për lëvizje të rrezikshme me besimin se shteti do t’ju shpëtojë gjithmonë në rast telashe.

Çfarë do të thotë kjo për paratë tuaja:

Prisni më shumë turbullira dhe pasiguri. Edhe kompanitë që nuk dukeshin të lidhura ngushtë me pasuritë e paluajtshme kineze – mendoni Twitter dhe eBay – ranë këtë javë. Art Hogan, strategu kryesor në National Securities, shprehu diçka interesante për këtë. “A ka kuptim që aksionet e teknologjisë të shiten?” tha ai për krizën Evergrande. “Jo, por në një skenar rreziku, gjithçka tenton të jetë në shitje-madje edhe kriptovalutat.”

Çfarë u thonë këshilltarët financiarë klientëve të tyre?

Mark Struthers, një planifikues financiar në Sona Wealth në Minesota thotë se gjithmonë do të ketë rreziqe të tipit Evergrande në treg. Në fakt, janë këto lloje të rreziqeve që ju japin kthimin e tepërt. Trajtimi dhe injorimi i ngjarjeve të tipit Evergrande është çmimi i pranimit. Çdo lëvizje në portofolin e klientit duhet të jetë e vogël dhe taktike. Jini mirënjohës për rrezikun dhe përpiquni të përfytyroni kthimin që do të merrni tre deri në pesë vjet duke iu përmbajtur planit tuaj.

Evergrande është një kujtesë e rëndësisë së diversifikimit. Investitori i larmishëm ka shumë të ngjarë të ketë vetëm 2.5% -4.5% ekspozim ndaj Kinës. Nëse keni më shumë se 5%-6%, duhet të hidhni një vështrim të thellë në diversifikimin e portofolit tuaj. Edhe skenari më i keq për Kinën do të kishte një ndikim minimal afatshkurtër në shumicën e portofoleve. Ngjarja afatgjatë nuk ka gjasa. Ekonomia botërore do të ishte më e fortë me një Kinë të shëndoshë, por edhe me një Kinë të sëmurë, ekonomia botërore do të vazhdojë të rritet dhe t’u kthejë mbrapsht atyre që kanë një qasje afatgjatë. Nëse një klient është i larmishëm dhe ka profilin e duhur të kthimit të rrezikut, atëherë Evergrande nuk ka ndikim në arritjen e qëllimeve të tyre afatgjata nga klienti.

Ç ‘pritet më tej?

Sot duhej të ishte një provë e madhe për kompaninë. Është një nga arsyet pse historia u bë kaq shpërthyese këtë javë. Rreth 83.5 milionë dollarë interes për një bono dollarësh pesëvjeçar ishte parashikuar të vinte sot për firmën (ajo ka një periudhë pjekurie prej 30 ditësh). Sidoqoftë, të Mërkurën një njësi e Evergrande tha se pagesa e kuponit ishte zgjidhur me mbajtësit e bonove në negociata private. Një injeksion i parave afatshkurtra nga Banka Popullore e Kinës gjithashtu dha mbështetje për ndjenjat e brishta, duke ndihmuar asete të qëndrueshme.

Investitorët janë duke pritur për të parë nëse Kina është e gatshme të ndërhyjë. Por siç e dini tani, kjo gjithashtu vjen me pasoja./ Nga Bloomberg

"The Economist"/ Anije gjatë natës

Si i shmang Rusia sanksionet e naftës?

"Jetojmë në një kohë të pazakontë!"

Guvernatori Gent Sejko rendit sfidat ekonomike

A do hapen thirrjet për të huajt?

Gjermanisë po i shterojnë edhe mësuesit!

Bizneset do vijojnë të paguajnë tarifa 10-fish mbi BE

Qeveria shtyn afatin e koncesionit të pullave fiskale