MENU
klinika

Çfarë është normale dhe çfarë jo?

Shikim i paqartë pas operacionit të kataraktit?

24.09.2021 - 16:32

Një katarakt është një “perde” që formohet në thjerrëzat e syrit. Katarakti mund të zhvillohet kur proteinat prishen dhe grumbullohen së bashku në thjerrëzat e syrit. Kataraktet mund të shkaktojnë vizion të paqartë dhe ta bëjnë më të vështirë shikimin e duhur.

Kirurgjia e kataraktit është një procedurë e zakonshme ambulatore që përfshin heqjen e thjerrëzës së syrit dhe zëvendësimin me një lente artificiale intraokulare (IOL), e cila funksionon njësoj si lentja natyrale.

Pas operacionit të kataraktit, është normale që shikimi të jetë i paqartë në fillim pasi syri të shërohet. Vizioni i paqartë zakonisht largohet brenda pak ditësh.

Edhe pse kirurgjia e kataraktit është në përgjithësi një procedurë e sigurt, ekziston, si me çdo procedurë kirurgjikale, rreziku i komplikimeve. Këto komplikime mund të rrisin rrezikun e turbullimit të vazhdueshëm të shikimit.

A është normale të keni shikim të paqartë pas operacionit të kataraktit?

Po, shikimi i paqartë është normal pas operacionit të kataraktit. Duhet kohë që sytë të shërohen dhe të përshtaten me lenten e re që është implantuar.

Jo të gjithë do të shërohen nga operacioni i kataraktit me të njëjtin ritëm. Disa njerëz mund të kenë vizion të qartë brenda një dite pas operacionit të kataraktit. Por për njerëzit e tjerë mund të duhen disa ditë që shikimi i paqartë të largohet.

Nëse keni ende shikim të turbullt disa javë pas operacionit të kataraktit, flisni me okulistin  për të përjashtuar komplikimet e mundshme.

Çfarë mund të shkaktojë turbullim të vazhdueshëm të shikimit pas operacionit të kataraktit?

Edhe pse është e zakonshme të përjetosh shikim të turbullt pas operacionit të kataraktit, ai zakonisht pastrohet brenda disa ditësh. Nëse shikimi i paqartë vazhdon, mund të jetë për shkak të një sërë faktorësh.

*Inflamacion

Inflamacioni është në të vërtetë një përgjigje e shëndetshme e sistemit imunitar ndaj heqjes kirurgjikale të lenteve të syrit. Sidoqoftë, mund të ndikojë përkohësisht në shikim dhe të shkaktojë siklet.

Inflamacioni duhet të trajtohet me ilaçe ndërsa syri shërohet. Ju mund të prisni një përmirësim të shikimit brenda disa ditëve nga operacioni. Mjekët përshkruajnë ilaçe pas operacionit për të ndihmuar procesin e shërimit.

Kontaktoni mjekun nëse inflamacioni vazhdon të përkeqësohet pas operacionit.

*Sytë e thatë

Sytë e thatë mund të jenë një problem i zakonshëm pas operacionit të kataraktit. Të kesh sy të thatë mund të shkaktojë turbullim të shikimit.

Sipas një studimi të vitit 2019, operacioni i kataraktit mund të rrisë rrezikun e tharjes së syve për shkak të:

përdorimi afatgjatë i pikave të syve me antibiotikë-steroid para dhe pas operacionit

ulje e prodhimit të lubrifikantëve dhe lotëve në sy për shkak të prerjes kirurgjikale

I njëjti studim zbuloi se rreth 64 përqind e pjesëmarrësve të studimit përjetuan tharje të butë të syve pas operacionit të kataraktit. Sidoqoftë, disa lloje të operacioneve të kataraktit kishin një incidencë më të lartë të syve të thatë se të tjerët.

Një nga mënyrat më të mira për të lehtësuar simptomat e syve të thatë është përdorimi i lotëve artificialë pa recetë (OTC). Këto janë pika të syve që ndihmojnë në lubrifikimin e tyre. Kur sytë janë lubrifikuar, mund të ndihmojë në zbutjen e shikimit të paqartë.

Bisedoni me okulistin nëse simptomat e syrit të thatë nuk pastrohen, ose nëse përkeqësohen.

*Opacification kapsulare posteriore

Opacifikimi kapsular i pasëm (PCO) njihet gjithashtu si një “katarakt dytësor”, megjithëse nuk është në të vërtetë një katarakt por është një cipë që mund të rritet mbi membranën që mban lenten e re në vend.

Kjo cipë mund të bëjë që shikimi të bëhet i paqartë ose i turbullt, ashtu si simptomat që keni përjetuar kur keni pasur katarakt.

PCO është mjaft e zakonshme pas operacionit të kataraktit dhe mendohet se prek rreth 20 përqind të pacientëve.

Trajtimi për PCO përfshin një procedurë të shpejtë, pa dhimbje të quajtur kapsulotomi lazer YAG. Mund të bëhet në klinikën e okulistit dhe zakonisht zgjat vetëm rreth 5 minuta.

*Shkëputja e retinës

Shkëputja e retinës ndodh kur retina shkëputet nga syri, duke shkaktuar shikim të penguar, të paqartë ose të errët. Ky ndërlikim është i rrallë. Një përmbledhje e vitit 2018 sugjeron që prek 0.7 përqind të njerëzve që i nënshtrohen operacionit të kataraktit. Njerëzit që kanë sëmundje shtesë të syve janë në një rrezik në rritje.

Shkëputja e retinës është serioze. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë në humbje të përhershme të shikimit. Kërkoni kujdes mjekësor menjëherë nëse përjetoni ndryshime të papritura në shikim pas operacionit të kataraktit.