MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët

A është e sigurt të merrni anestezi nëse keni astmë?

10.10.2021 - 20:32

A është e sigurt të merrni anestezi nëse keni astmë?

Kur njerëzit mendojnë për anestezinë, ata shpesh mendojnë për anestezi të përgjithshme. Anestezia e përgjithshme është kur flini për të shmangur ndjenjën e dhimbjes gjatë operacionit.

Njerëzit me astmë kanë një shans më të madh për të zhvilluar komplikime nga anestezia e përgjithshme në krahasim me njerëzit pa astmë. Rreziku është më i lartë tek njerëzit me astmë të pakontrolluar ose të rëndë.

Njerëzit me astmë të kontrolluar mirë dhe të butë zakonisht mund t’i nënshtrohen anestezisë së përgjithshme në mënyrë të sigurt, por është akoma një ide e mirë për të diskutuar rreziqet me mjekun paraprakisht.

A mund të merrni anestezi nëse keni astmë?

Është e rëndësishme të njoftoni  mjekun para operacionit nëse keni astmë. Për njerëzit me astmë të kontrolluar dhe të butë, anestezia zakonisht mund të administrohet në mënyrë të sigurt.

Për njerëzit me astmë të pakontrolluar, mjekët mund të rekomandojnë që të shtyjnë kirurgjinë (nëse është e mundur) derisa astma të menaxhohet mirë, veçanërisht nëse keni faktorë të tjerë rreziku që mund të rrisin shanset për komplikime.

Disa ndërlikime të mundshme përfshijnë:

mbipeshë

mosha e avancuar

pirja e duhanit

apnea e gjumit

Anestezia dhe bronkospazma

Astma karakterizohet nga inflamacion në rrugët e frymëmarrjes që mund të shkaktojnë bronkospazëm.

Bronkospazma është kur muskujt e vegjël në mushkëri forcohen. Ato bëjnë që rrugët e frymëmarrjes të ngushtohen dhe e bëjnë më të vështirë frymëmarrjen.

Njerëzit me astmë kanë një rrezik më të lartë të komplikimeve kur marrin anestezi sepse ka një shans të shtuar për të zhvilluar oksigjen të ulët të gjakut për shkak të këtyre spazmave të muskujve.

Bronkospazma mund të shkaktohet nga intubimi gjatë operacionit, alergjitë ndaj pajisjeve mjekësore me bazë latex dhe mbindjeshmëria ndaj anestetikëve. Nivelet e ulëta të oksigjenit në gjak mund të jenë kërcënuese për jetën në raste të rënda.

Në një studim të vjetër të vitit 2005, studiuesit zbuluan se midis 103 rasteve të bronkospazmës gjatë operacionit, 22 përqind ishin shkaktuar nga një reaksion alergjik.

Nga rastet jo alergjike që ndodhën në fillim ose gjatë anestezisë, 35 përqind e rasteve u shkaktuan nga acarimi i rrugëve të frymëmarrjes, 23 përqind nga problemet me një tub endotrakeal dhe 14 përqind nga aspirata e përmbajtjes së stomakut.

Fëmijët kanë më shumë gjasa të zhvillojnë ngjarje të dëmshme të frymëmarrjes gjatë anestezisë.

Cilat janë rreziqet e anestezisë nëse keni astmë?

Njerëzit me astmë janë në një rrezik në rritje për të zhvilluar bronkospazëm kur marrin anestezi të përgjithshme.

Bronkospazma zvogëlon sasinë e ajrit që mund të hyjë dhe të dalë nga mushkëritë, duke çuar në hipoksemi. Termi mjekësor hipoksemi përdoret për të përshkruar një nivel të ulët të oksigjenit në gjak.

Hipoksemia ndonjëherë mund të çojë në një gjendje tjetër, hipoksi, ku indet e trupit nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm.

Mungesa e oksigjenit në tru, zemër ose organet e tjera kryesore mund të çojë në dëmtimin e organeve brenda pak minutash. Në raste të rënda, hipoksia mund të çojë në vdekje.

Shumica e komplikimeve nga nivelet e ulëta të oksigjenit në gjak lindin menjëherë pas operacionit.

A ka rreziqe pas anestezisë për njerëzit që kanë astmë?

Komplikimet e frymëmarrjes postoperative raportohen në mes 2 dhe 19 përqind të operacioneve. Të kesh një histori të pirjes së duhanit ose astmës së rëndë janë faktorë rreziku për zhvillimin e komplikimeve të frymëmarrjes pas operacionit.

Komplikimet e frymëmarrjes postoperative përfshijnë:

bronkospazma

një mushkëri e dëmtuar

pneumoni

dështim të frymëmarrjes

përkeqësimi i simptomave të sëmundjes së mushkërive

Në një studim të vitit 2016, studiuesit sugjerojnë që njerëzit me astmë kanë një shans më të lartë për të zhvilluar komplikimet e mëposhtme pas operacionit:

pneumoni

sepsia

një infeksion i traktit urinar

vdekja

Ju mund të minimizoni shanset për të zhvilluar komplikime postoperative duke u siguruar që astma është e kontrolluar mirë para operacionit. Ju gjithashtu mund të ndiqni çdo ushtrim të frymëmarrjes së thellë që ju jep ekipi i trajtimit pas operacionit dhe të komunikoni hapur me mjekun për mënyrën se si po ndiheni.

Ju gjithashtu do të inkurajoheni që të bëni aktivitet fizik të rregullt për të ndihmuar në uljen e shanseve për të marrë një infeksion.