MENU
klinika

Ndikimi

A janë probiotikët të mirë apo të këqij për zorrët?

05.10.2021 - 07:00

Sëmundja Crohn është një çrregullim autoimun pa një kurë të njohur. Për shkak se shkakton inflamacion në zorrët dhe traktin tretës, Crohn shpesh quhet një sëmundje inflamatore e zorrëve (IBD).

Karakterizuar nga episodet e shpërthimeve dhe qetësimit, trajtimi për Crohn është i drejtuar për t’ju ndihmuar të menaxhoni simptomat tuaja.

Disa metoda trajtimi përfshijnë ilaçe anti-inflamatore ose kirurgji që heq ose riparon zonat e dëmtuara të traktit tretës. Ndryshimet e stilit të jetesës, përfshirë ndryshimet në dietë, gjithashtu përdoren zakonisht.

Nëse jetoni me Crohn, mund të keni konsideruar përdorimin e probiotikëve si një nga ndryshimet tuaja të jetesës. Shtesat probiotike, të cilat janë baktere të gjalla, të dobishme, shpesh përdoren për të “rivendosur” ekuilibrin e shëndetit të zorrëve të dikujt. Dhe për shkak se një nga karakteristikat e Crohn është një shqetësim i baktereve normale të zorrëve, ka kuptim – në teori – që probiotikët do të ndihmojnë.

Përgjigja, për fat të keq, nuk është aq e thjeshtë. Ndërsa probiotikët përgjithësisht konsiderohen të sigurt për shumicën e njerëzve, ka një debat rreth asaj se sa ata në të vërtetë mund të ndihmojnë me simptomat e Crohn.

Përfitimet e probiotikëve

Kur mendojmë për bakteret, me siguri mendojmë për një infeksion. Sidoqoftë, jo të gjitha bakteret janë të këqija.

Shumë baktere kanë evoluar së bashku me njerëzit në një marrëdhënie reciprokisht të dobishme, siç janë bakteret që jetojnë në sistemin tretës. Shkencëtarët kanë filluar të kuptojnë se sa komplekse janë këto partneritete midis njerëzve të shëndetshëm dhe baktereve brenda zorrëve.

Në një zorrë të shëndetshme, ekziston një ekuilibër delikat i baktereve të ndryshme. Bakteret e shëndetshme të zorrëve, të quajtura mikroflora e zorrëve, luajnë një rol të rëndësishëm në imunitetin dhe tretjen. Probiotikët përmbajnë shumë mikroorganizma të njëjtë ose të ngjashëm që jetojnë natyrshëm në trupat e njeriut, që do të thotë se, në teori, ato gjithashtu mund të ndihmojnë me imunitetin dhe tretjen.

Ndërsa hulumtimi rreth përfitimeve të probiotikëve është ende relativisht i ri, probiotikët zakonisht konsiderohen të dobishëm, sepse:

ato mund të ndihmojnë në ruajtjen ose përmirësimin e mikroorganizmave të dobishëm në zorrë

ato mund të ndikojnë pozitivisht në sistemin imunitar

A mund të ndihmojnë vërtet probiotikët me simptomat e Crohn?

Individët me një IBD, si Crohn, zakonisht kanë baktere më pak të dobishme dhe anti-inflamatore sesa individët pa IBD, kështu që teoria që probiotikët mund të përmirësojnë ka kuptim.

Sidoqoftë, hulumtimi i kryer mbi përfitimet e probiotikëve në trajtimin e simptomave të Crohn nuk ka treguar rezultate të qëndrueshme. Ndërsa mund të ketë disa premtime kur bëhet fjalë për trajtimin e simptomave të kolitit ulcerativ, një IBD tjetër, me probiotikë, studimet rreth Crohn nuk janë aq përfundimtare.

Për më tepër, për shkak se ka shumë lloje të probiotikëve, është ende një mister se cilat lloje janë më të dobishme për individët me IBD.

Nëse po konideroni shtimin e probiotikëve në dietë për të ndihmuar me simptomat e Crohn, bisedoni së pari me mjekun.

Rreziqet e probiotikëve

Kur merren siç rekomandohet, probiotikët në përgjithësi konsiderohen të sigurt. Sidoqoftë, për shkak se nuk ka pasur shumë studime që në të vërtetë shikojnë sigurinë afatgjatë ose efektet anësore të probiotikëve, është e vështirë të thuhet me siguri se ato janë plotësisht të sigurta për të gjithë.

Deri më sot, nuk ka asnjë produkt probiotik të miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Kjo do të thotë që kompanitë mund të bëjnë pretendime në lidhje me përbërësit e produkteve të tyre që nuk verifikohen gjithmonë.

Nëse zgjidhni të blini probiotikë, hulumtoni kompanitë nga të cilat blini, si dhe përbërësit dhe llojin e probiotikëve që ata po shesin.

Për më tepër, ekziston rreziku që probiotikët të prodhojnë efekte të dëmshme në disa raste që përfshijnë njerëz jashtëzakonisht të sëmurë ose me imunitet të dëmtuar. Në këto raste, probiotikët mund të:

shkaktojnë infeksione

transferojnë gjenet e rezistencës ndaj antibiotikëve midis mikroorganizmave në traktin tretës

Nëse keni sëmundjen e Crohn dhe po konsideroni marrjen e probiotikëve për të lehtësuar simptomat, është një ide e mirë që së pari të flisni me mjekun. Shumica e kërkimeve shkencore nuk kanë gjetur një lidhje të drejtpërdrejtë midis probiotikëve dhe simptomave të përmirësuara të Crohn.

Ushqimet që mund të ndihmojnë natyrshëm në rritjen e baktereve të dobishme në zorrë, si kosi, kefiri, miso dhe buka e thartuar, janë zakonisht të sigurta dhe ndoshta të dobishme për individët pa Crohn.

Por si vetë shtesat, ato mund të mos japin shumë përfitime kur bëhet fjalë për menaxhimin e simptomave tuaja nëse jetoni me Crohn.