MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët

A mund të shkaktojë leuçemia dhimbje në stomak?

14.10.2021 - 15:38

Leuçemia limfocitike kronike (CLL) përbën pothuajse 30 përqind të të gjitha leuçemive tek të rriturit. Kjo formë e zakonshme e leuçemisë shkakton simptoma të tilla si ethe, lodhje, humbje peshe, djersitje gjatë natës dhe rritje të rrezikut të infeksioneve.

CLL gjithashtu mund të shkaktojë simptoma të stomakut dhe barkut, por nuk është shumë e zakonshme. Ja çfarë duhet të dini nëse keni CLL dhe jeni duke përjetuar dhimbje stomaku.

Pse njerëzit me CLL mund të përjetojnë dhimbje stomaku?

Dhimbja dhe simptomat e tjera gastrointestinale nuk janë tipike dhe prekin vetëm rreth 25 përqind të të rriturve me CLL. Në shumicën e rasteve, mund të mos i përjetoni këto simptoma deri në fazat e mëvonshme të CLL.

Simptomat e stomakut dhe barkut në CLL mund të ndryshojnë dhe mund të përfshijnë:

presion në bark

siklet, ënjtje ose dhimbje

ndjenja e ngopjes pasi keni ngrënë edhe një sasi të vogël ushqimi

humbja e oreksit

diarre ose të vjella

ngërç në stomak

Disa njerëz me CLL mund të përjetojnë një masë ose gungë të fortë që mund të ndihet kur shtypni në stomak. Ndonjëherë ky mund të duket si një top i vogël. Kjo dhe simptoma të tjera mund të ndodhin kur CLL prek traktin tretës, i cili përfshin stomakun dhe zorrët.

CLL mund të shkaktojë dhimbje barku dhe simptoma të tjera kur qelizat e leuçemisë grumbullohen brenda dhe përreth shpretkës, duke e bërë atë të bymehet. Në raste të rralla, CLL gjithashtu mund ta bëjë mëlçinë të fryrë dhe të zmadhohet. Mund të përjetoni dhimbje të paqarta, dhimbje shpine ose ndjenja të plotësisë. Ndonjëherë, mund të mos keni fare simptoma, edhe nëse shpretka është e fryrë.

Në raste të rralla, qelizat e leuçemisë mund të shkaktojnë inflamacion dhe ulcera në zorrë. Ju mund të përjetoni simptoma të ngjashme me ato të sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD) dhe/ose keqabsorbim. Këto mund të përfshijnë:

diarre

nauze

të vjella

zbaticë acidi

dhimbje barku

humbje peshe pa dashje

jashtëqitje të errëta, të përgjakshme

Cilat janë llojet e ndryshme të çështjeve të stomakut që mund të përjetoni me CLL?

Dhimbja e stomakut dhe simptomat e tjera të CLL ndryshojnë në varësi të asaj pjese të trupit që preket nga leuçemia. Çështjet e lidhura me barkun dhe tretjen përfshijnë:

Ezofagiti. Ju mund të ndjeni dhimbje nëse ezofagu preket nga CLL. Kjo mund të ndihet si gëlltitje e dhimbshme, dhimbje gjoksi ose si ushqim i mbetur në ezofag.

Splenomegalia. Kur qelizat e leuçemisë mblidhen në shpretkë, ato mund ta bëjnë atë të zgjerohet si një tullumbace. Mund të përjetoni dhimbje të lehta në stomak, ndjenja të plotësisë, dhimbje në brinjë ose dhimbje shpine. Nëse një pjesë e shpretkës është dëmtuar, mund të përjetoni dhimbje të mprehta në anën e majtë të barkut.

Enterokoliti neutropenik. Nëse CLL prek zorrët, mund të çojë në një gjendje të quajtur enterokolit neutropenik. Kjo mund të shkaktojë dhimbje të forta stomaku dhe simptoma të tjera të tilla si ethe, diarre të përgjakshme, të vjella dhe ënjtje të stomakut. Ju gjithashtu mund të përjetoni dhimbje në anën e poshtme të djathtë të barkut.

Limfadenopati. Qelizat e leuçemisë mund të grumbullohen në nyjet limfatike, duke i bërë ato më të mëdha. Nëse kjo ndodh rreth zonës së stomakut, mund të çojë në dhimbje stomaku.

Si mund të trajtoni dhimbjen e stomakut të lidhur me CLL?

Dhimbja e stomakut e lidhur me CLL zakonisht trajtohet duke trajtuar leuçeminë themelore. Opsionet e ndryshme të trajtimit janë në dispozicion për të trajtuar CLL, dhe ju mund të keni një ose më shumë lloje të trajtimit, të tilla si:

Kimioterapia: ilaçe që ngadalësojnë rritjen e qelizave të kancerit

Terapia me rrezatim: rreze X me energji të lartë për të hequr qelizat e leuçemisë në stomak, shpretkë ose zona të tjera

Imunoterapia: ilaçe biologjike për të rritur imunitetin natyror të trupit për të luftuar kancerin

Transplantimi i palcës së eshtrave: një terapi e specializuar që heq qelizat e leuçemisë dhe qelizat burimore të dëmtuara në palcën e eshtrave me kimioterapi me doza të larta dhe më pas fut qelizat burimore të shëndetshme për të luftuar qelizat e kancerit

Mjeku mund të rekomandojë kujdes mbështetës për dhimbjen e stomakut dhe simptoma të tjera të lidhura. Këto mund të përfshijnë:

ilaçe për qetësimin e dhimbjeve

ilaçe antidiareale për diarre të vazhdueshme

medikamente antacid pa recetë

medikamente kundër nauze

antibiotikë për infeksione

vaksinimet për të zvogëluar rrezikun e infeksioneve, të tilla si pneumonia dhe gripi

mjekim antifungal në rastet e ezofagitit fungal

Në disa raste, dhimbja në stomak dhe simptoma të tjera të CLL mund të jenë të lehta. Mjetet juridike në shtëpi dhe një mënyrë jetese e shëndetshme mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave të stomakut.

Për shembull, përpiquni të hani një dietë të ekuilibruar me shumë ushqime plot ngjyra, fruta dhe perime. Këto gjithashtu do t’ju japin shumë antioksidantë për një forcim të imunitetit. Nëse keni të përziera ose stomak të shqetësuar, provoni të hani më shpesh ushqime më të vogla, hani ushqime më të buta dhe përqendrohuni në ushqimet që ju përshtaten mirë.