MENU
klinika

The Economist: Autostradat e ardhshme të energjisë

Biznesi i thurjes së rrjeteve të energjisë elektrike

12.10.2021 - 11:58

Mënyrat se si energjia elektrike konsumohet (më shumë, veçanërisht nga makinat) dhe prodhohet (gjithashtu më shumë, gjithnjë e më shumë përmes burimeve të rinovueshme) po ndryshojnë. Balancimi i ofertës dhe kërkesës së energjisë nuk është kurrë i lehtë, siç ka treguar kaosi i fundit në çmimet evropiane të gazit. Është akoma më komplekse për energjinë elektrike, e cila është më e ndërlikuar për të ruajtur sesa jo vetëm gazin, por edhe thëngjillin, naftën ose copat e drurit. Burimet e rinovueshme shtojnë më shumë halle: era fryn rastësisht; dielli mund të errësohet nga retë ose nata. Si rezultat, shumica e energjisë që prodhohet duhet të konsumohet menjëherë, dhe kryesisht në vendin që e prodhon atë.

Ideja e ndarjes së konsumit nga prodhimi në kohë, duke përdorur bateri gjigande ose magazina të tjera, ka marrë shumë vëmendje nga sipërmarrësit, politikanët dhe investitorët. Por kjo është aktualisht jopraktike në shkallë. Pra, nocioni i ndarjes së të dyjave në hapësirë ​​po fiton terren. Kërkon një azhurnim në instalimet elektrike në prapaskenë që mbart energji nga vendi ku është bërë deri në vendin ku përdoret. Detyra mund të përfshijë lidhjen e një ferme me erë në det të hapur në rrjetin kryesor. Gjithashtu nevojiten lidhje që bashkohen me rrjetet kombëtare, shpesh brenda blloqeve ku zhvillohet shumica e tregtisë së sotme të energjisë elektrike, veçanërisht BE.

Sido që të jetë, nevojiten kabllo dhe varka për të vendosur disa prej tyre. Potenciali është i madh. Vetëm 4.3% e energjisë së gjeneruar në vitin 2018 nga anëtarët e OECD-së, një klub i vendeve të industrializuara, u eksportua, nga 2% në vitet 1970, por shumë larg nga një produkt i shkëmbyer si nafta.

E gjithë kjo ka rezultuar në një rritje të numrit të librave të porosive për prodhuesit e kabllove dhe shtresave si Nexans, pronari francez i Nexans Aurora. Credit Suisse, një bankë, parashikon instalime elektrike vetëm nënujore për të sjellë të ardhura prej rreth 5.5 miliardë eurosh (6.4 miliardë dollarë) në vitin 2022, nga 4.5 miliardë euro këtë vit. Ai pret që të ardhurat e firmave kabllore nga instalimet e erës në det të hapur të jenë më shumë se trefishi në mes të viteve 2020 dhe 2035. Entuziazmi i investitorëve rreth kabllove elektrike ka dërguar çmimet e aksioneve të Nexans dhe dy gjigantëve të tjerë evropianë të industrisë, NKT dhe Prysmian, me 48-125% në dy vitet e fundit. Në shkurt Nexans njoftoi se së shpejti do të përfundojë biznesin e saj të kabllove jo-elektrikë (duke i shërbyer industrisë dhe qendrave të të dhënave) për t’u përqëndruar në linjat e transmetimit.

Mosbalancim i fuqisë

Kënaqja e kërkesës për energji elektrike me sharra është e komplikuar, por kuptohet mirë. Menaxherët britanikë të rrjetit e kanë ditur prej kohësh se si të ndezin termocentrale. Lidhja e rrjeteve të energjisë me modele të ndryshme prodhimi dhe konsumi është ekuivalente, duke përputhur ofertën dhe kërkesën duke transferuar energji elektrike në distancë.

Merr Danimarkën. Ka instaluar mjaft turbina me erë që, kur fryn, nuk kërkohet asnjë burim tjetër i energjisë elektrike. Por ka nevojë për një Plan B, duke pasur parasysh ndryshueshmërinë e erës. Pa bateri mund të mbajë hapur impiantet e vjetra me lëndë djegëse fosile dhe t’i përdorë ato me ndërprerje. Një zgjidhje më elegante është një kabllo drejt Norvegjisë, e cila ka potencial të bollshëm hidroelektrik. Kur fryn era, të dy vendet mund të përdorin fuqinë daneze të erës, duke mbajtur ujin norvegjez në rezervuarë. Në ditët e qeta liqenet norvegjeze drenohen pak më shpejt për të ndihmuar Danimarkën.

Lidhjet e mëtejshme nga Danimarka në Holandë, Suedi, Gjermani dhe Britani (të planifikuara për vitin 2023) ofrojnë akoma më shumë mundësi. Shtoni lidhje të mjaftueshme në vende të mjaftueshme dhe energjia elektrike bëhet një mall i tregtueshëm. Për një menaxher të rrjetit lokal, zvogëlimi i emetimeve të karbonit bëhet një rast i blerjes dhe shitjes së kontratës së duhur sesa ndërtimit të një ferme diellore ose ere në vendin e gabuar.

Kjo perspektivë do të thotë që lidhje të tilla po rriten. Evropa është kufiri i ri i shtrimit të kabllove. Elektrifikimi, veçanërisht përmes burimeve të rinovueshme, është një plan kryesor i ambicieve të tij për të arritur emetimet “zero neto” deri në vitin 2050. Rrjetet kombëtare janë detyruar nga rregullat e BE të integrohen në një rrjet të vetëm, shpesh të mbështetur me para publike. Vija bregdetare e çrregullt e kontinentit nënkupton shumë energji të erës dhe gjithashtu mundësi për të vendosur kabllo elektrike në det, larg nga vendi ku dikush mund të kundërshtojë që ato të vendosen.

Ndryshimi i dinamikës së prodhimit të energjisë luan një rol. Gjermania, për shembull, dikur ishte një eksportues i madh i energjisë, por po bëhet një importues pasi përfundon mbylljen e centraleve të saj bërthamore dhe heq gradualisht qymyrin. Shtytja e gjelbër gjithashtu do të thotë që energjia elektrike po prodhohet në të gjitha vendet e gabuara. Në Itali, termocentralet u ndërtuan pranë vendit ku ndodhej industria, kryesisht në veri të vendit. Tani era fryn dhe dielli shkëlqen kryesisht në jugun më pak të zhvilluar. “Kalimi te burimet e rinovueshme do të thotë që ne kemi nevojë për më shumë ribalancim, më shumë tranzicion,” thotë Stefano Antonio Donnarumma i Terna, një menaxher italian i linjave të transmetimit.

Si rezultat, prodhimi dhe vendosja e kabllove elektrike është një nga sektorët e rrallë industrialë që dominojnë firmat evropiane. Prysmian është italian, NKT është danez dhe Nexans është francez. Ata kanë rreth 80% të tregut jashtë Kinës, ku kërkesa kryesisht plotësohet në vend. Përtej thjesht prodhimit të telave të endura metalike (midis produkteve të tjera), ata i vendosën ato gjithashtu, duke komanduar dhe operuar anije si Nexans Aurora, një zanat prej 170 milion eurosh i pajisur në bregdet nga një fabrikë ekzistuese Nexans në Halden, Norvegji.

Përparimet në shtrimin e kabllove nënujore kanë ndihmuar në hapjen e perspektivës së ndërlidhjeve të reja dhe të reja. Ndërsa brezat e mëparshëm të anijeve rrezikuan të përmbyten nëse dërgojnë tela shumë më poshtë se 1.200 metra, Nexans Aurora dhe një flotilje e anijeve të ngjashme nga rivalët e saj mund të vendosin tela në thellësi prej 3.000 metrash. (Një robot shoqërues mund të vendosë një llogore në ujëra të cekëta, aq më mirë të mbrohet nga spirancat endacake dhe rrjetat e peshkimit.) Kjo hap Mesdheun. Këtë javë Nexans Aurora po përgatitej të vendoste kabllon e saj të parë, duke lidhur ishullin e Kretës me kontinentin grek.

Kabllot më të gjata nënkuptojnë më pak këmbë prej 100 km ose më shumë që duhet të qepen së bashku. Qëndrueshmëria e ndërlidhësve shumë më të gjatë po diskutohet si rezultat. Një lidhje 720 km Norvegji-Britani filloi të funksionojë këtë muaj. Shumë prej tyre janë në faza të ndryshme të planifikimit, për shembull duke lidhur Greqinë dhe Izraelin, ose Irlandën dhe Francën. Të tjerat janë më spekulative, siç është një kabllo 3,800 km që lidh fushat diellore të marokut të pjekura nga dielli në Britani. Një konsorcium tjetër dëshiron të lidhë Australinë, Indonezinë dhe Singaporin, një projekt 4,200 km.

Christopher Guérin, shefi i Nexans, thotë se 72,000 km kabllo të tillë ndërlidhjeje do të vendosen në dekadën deri në 2030, një rritje shtatëfish. Kjo vjen në krye të instalimeve elektrike të nevojshme për të përmirësuar lidhjet e vjetruara në tokë, shumë prej të cilave kanë kaluar datën e shitjes. Një krizë energjie në Teksas në fillim të këtij viti ndihmoi në zhbllokimin e fondeve stimuluese për përmirësimet e rrjetit edhe në Amerikë.

Një mundësi më e menjëhershme është lidhja e fermave me erë në rrjetet e energjisë në tokë. Shitësit e kabllove janë të gëzuar nga fakti se gjithnjë e më shumë objekte të tilla po zhvillohen shumë larg në det. Mundësia e fermave lundruese të erës, të cilat mund të jenë akoma më larg, do të shtojë librat e porosive të tyre. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, një klub energjie i vendeve të pasura, vlerëson se 80 gigavat e fermave të erës në det të hapur do të duhet të instalohen çdo vit deri në vitin 2030 për të përmbushur objektivat e dekarbonizimit. Çdo gigavat me kapacitet në det të hapur kërkon rreth 250 milionë euro hyrje kabllore përfshirë instalimin, thotë Max Yates i Credit Suisse. Kablli kushton afërsisht sa themelet, të dyja të dytët pas vetë turbinës.

Urgjenca e kësaj përpjekje globale të rimarrjes është pothuajse e padukshme nga kuverta e Nexans Aurora. Mbështjellësit lëshojnë telin e tyre me një ritëm të qetë: 10-12km në ditë konsiderohet punë e rregullt. Por autostradat e ardhshme të energjisë po bëhen më në fund një realitet. E qëndrueshme ndërsa shkon.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Eurostat/ Në vend janë rritur me 15% nga 2015

Cilat shtete kanë çmimet më të shtrenjta të energjisë elektrike?