MENU
klinika

Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Bllokimi i zorrëve/ Pse ndodh?

29.10.2021 - 18:48

Ushqimet që hani kanë një rrugë të gjatë për të udhëtuar para se të treten dhe ekskretohen plotësisht.

Zorrët e përfundojnë këtë detyrë duke përdorur kontraktimet e muskujve që lëvizin në një lëvizje të ngjashme me valën. Të njohura si peristaltikë, këto kontraktime të muskujve e levizin ushqimin e tretur përpara.

Sidoqoftë, nëse diçka e tillë si problemet e muskujve ose nervave ngadalëson ose bllokon këtë lëvizje, rezultati mund të jetë një bllokim i madh trafiku në zorrë.

Ileus është termi mjekësor për këtë mungesë të lëvizjes diku në zorrë që çon në një grumbullim dhe bllokim të mundshëm të materialit ushqimor.

Një ileus mund të çojë në një bllokim të zorrëve. Kjo do të thotë që asnjë material ushqimor, gaz ose lëng nuk mund të kalojë.

Mund të ndodhë si një efekt anësor pas operacionit. Sidoqoftë, ka shkaqe të tjera të kësaj gjendje.

Një ileus është një shqetësim serioz. Sidoqoftë, njerëzit me ileus shpesh nuk e dinë që ushqimi po grumbullohet, kështu që ata vazhdojnë të hanë. Kjo shtyn gjithnjë e më shumë material drejt grumbullimit.

Pa trajtim, ileusi mund të shpojë ose shqyejë zorrën. Kjo bën që përmbajtja e zorrëve – e cila ka nivele të larta të baktereve – të rrjedhë në zona të tjera të trupit . Kjo mund të jetë vdekjeprurëse.

Nëse ndodh një ileus, është e rëndësishme që të merrni trajtim sa më shpejt të jetë e mundur.

Cilat janë shkaqet e një ileus?

Një ileus është i zakonshëm pas operacionit sepse njerëzve shpesh u përshkruhen ilaçe që mund të ngadalësojnë lëvizjen e zorrëve. Ky është një lloj ileus paralitik.

Në këtë rast, zorrët nuk bllokohen. Përkundrazi, nuk po lëvizin siç duhet. Rezultati është pak ose aspak lëvizje e ushqimit të tretur përmes zorrëve.

Shembuj të ilaçeve që mund të shkaktojnë një ileus paralitik përfshijnë:

hidromorfon (Dilaudid)

morfinë

oksikodon

ilacet kundër depresionit triciklik, të tilla si amitriptyline dhe imipramine (Tofranil)

Sidoqoftë, ka disa shkaqe të tjera të mundshme të një ileusi. Kjo perfshin:

kanceri i zorrëve

divertikulit

Sëmundja e Parkinsonit, e cila prek muskujt dhe nervat në zorrë

Sëmundja  Crohn, e cila rrallë shkakton bllokim, por mund të bëjë që muret e zorrëve të trashen për shkak të inflamacionit autoimun

Këto janë shkaqet më të zakonshme të ileusit tek të rriturit. Fëmijët gjithashtu mund të kenë një ileus.

Simptomat gastrointestinale janë shenjat më të zakonshme të ileusit. Stomaku dhe zorrët do të fillojnë të mbushen me gaz që nuk mund të kalojë jashtë rektumit. Kjo bën që barku të marrë një pamje të ngushtë dhe të fryrë.

Nëse i përjetoni këto simptoma, veçanërisht pas operacionit, është e rëndësishme që të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Si trajtohet një ileus?

Trajtimi për një ileus varet nga ashpërsia e tij. Ashpërsia mund të varet nëse po shkakton një obstruksion të pjesshëm ose të plotë të zorrëve, ose nëse është një ileus paralitik.

Ndonjëherë një gjendje si sëmundja  Crohn ose divertikuliti do të thotë që një pjesë e zorrëve nuk lëviz. Sidoqoftë, disa materiale të zorrëve mund të depërtojnë.

Në këtë rast, nëse jeni të qëndrueshëm, mjeku mund të rekomandojë një dietë me fibra të ulët. Kjo mund të ndihmojë në zvogëlimin e jashtëqitjes së rëndë, duke e bërë më të lehtë kalimin.

Sidoqoftë, nëse kjo nuk funksionon, operacioni mund të jetë i nevojshëm për të riparuar ose lëvizur pjesën e prekur të zorrëve.