MENU
klinika

Nga AlJazeera/ IEA: Bota nuk po bën aq sa duhet...

Duhet të trefishohen investimet në energjinë e rinovueshme

13.10.2021 - 11:46

Investimet në energjinë e rinovueshme duhet të trefishohen deri në fund të dekadës nëse bota shpreson të luftojë në mënyrë efektive ndryshimet klimatike dhe të mbajë nën kontroll tregjet e paqëndrueshme të energjisë, tha Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA).

“Bota nuk po investon aq sa duhet për të përmbushur nevojat e saj të ardhshme për energji … shpenzimet e lidhura me tranzicionin po rriten gradualisht, por mbetet shumë më pak nga ajo që kërkohet për të përmbushur kërkesën në rritje për shërbimet e energjisë në një mënyrë të qëndrueshme,” tha IEA në përvjetorin e saj World Energy Outlook publikohet të mërkurën.

“Sinjalet dhe udhëzimet e qarta nga hartuesit e politikave janë thelbësore. Nëse rruga përpara është e shtruar vetëm me qëllime të mira, atëherë do të jetë vërtet një udhëtim me gunga,” shtoi ajo.

Mbikëqyrësi me qendër në Paris lëshoi ​​opinionin vjetor botëror të energjisë në fillim të këtij viti për të udhëhequr konferencën e Kombeve të Bashkuara për ndryshimin e klimës, duke filluar më vonë këtë muaj.

Ai e quajti takimin e ardhshëm në Glasgow, Skoci “testi i parë i gatishmërisë së vendeve për të paraqitur angazhime të reja dhe më ambicioze sipas Marrëveshjes së Parisit 2015” dhe “një mundësi për të siguruar një ‘sinjal të pagabueshëm’ që përshpejton kalimin në energji të pastër në të gjithë botën”.

Nevoja për një kalim më të shpejtë të energjisë
Javët e fundit, çmimet e energjisë u rritën në nivele rekord pasi çmimet e naftës dhe gazit natyror arritën nivelet më të larta shumëvjeçare dhe mungesat e përhapura të energjisë përfshinë Azinë, Evropën dhe Shtetet e Bashkuara. Kërkesa për lëndë djegëse fosile po rimëkëmbet pasi qeveritë lehtësojnë frenimet për të frenuar përhapjen e Covid-19.

IEA paralajmëroi se burimet e rinovueshme si energjia diellore, era dhe hidrocentralet së bashku me bioenergjinë duhet të formojnë një pjesë shumë më të madhe në rikthimin e investimeve të energjisë pas pandemisë.

Energjitë e rinovueshme do të përbëjnë më shumë se dy të tretat e investimeve në kapacitetet e reja të energjisë këtë vit, vuri në dukje IEA, megjithatë një fitim i konsiderueshëm në përdorimin e qymyrit dhe naftës ka shkaktuar rritjen e dytë vjetore më të madhe në emetimet e CO2 që shkaktojnë ndryshime klimatike.

IEA tha se një tranzicion më i shpejtë i energjisë do të mbrojë më mirë konsumatorët në të ardhmen, sepse një goditje e çmimit të mallrave do të rriste kostot për familjet 30 për qind më pak në skenarin e tij më ambicioz të Zero Neto deri në vitin 2050 (NZE) kundrejt Skenarit të tij më konservator të Politikave të Deklaruara ( HAPAT).

Status quo (gjendja ekzistuese) kundrejt zeros neto
Megjithatë, kërcimi i nevojshëm për të përmbushur premtimet në marrëveshjen e Parisit 2015 për të kufizuar rritjen e temperaturave sa më afër 1.5 gradë Celsius (2.7 gradë Fahrenheit) mbi kohët paraindustriale mbetet i madh.

Karburantet fosile, qymyri, gazi natyror dhe nafta, përbënin gati 80 përqind të furnizimit me energji botërore në vitin 2020 dhe burimet e rinovueshme vetëm 12 përqind.

Për ta mbajtur atë rritje pranë 1.5 gradë Celsius, parashikimi i IEA-së për NZE parashikon që ato lëndë djegëse fosile të zvogëlohen në pak më pak se një e katërta e përzierjes së furnizimit të mesit të shekullit dhe burimet e ripërtëritshme të rriten në më shumë se dy të tretat.

Nëse bota qëndron në rrugën e saj të tanishme të përshkruar nga skenari STEPS, temperaturat do të hidhen 2.6C (4.7F) deri në vitin 2100.

IEA parashikon kulmin e kërkesës për naftë në të gjithë skenarët e saj për herë të parë, në mesin e viteve 30 2030 në parashikimin e STEPS me një rënie shumë graduale, por në parashikimin e NZE pllajëzimi brenda 10 viteve dhe rënie më tej me gati tre të katërtat deri në vitin 2050 Me

Duke dyfishuar paralajmërimin më të ashpër të agjencisë për të ardhmen e karburanteve fosile që bëri në një raport të majit, IEA tha se fotografia e saj NZE parashikonte kërkesë më të ulët dhe një rritje të karburanteve me emetime të ulëta duke i bërë fushat e reja të naftës dhe gazit përtej vitit 2021.

Sidoqoftë, ai tha se fushat e reja të naftës do të kërkoheshin në dy skenarët e tij më konservatorë dhe dha këshilla për zbutjen e ndikimit të tyre klimatik, si zvogëlimi i ndezjes së metanit.

“Çdo pikë e të dhënave që tregon shpejtësinë e ndryshimit të energjisë mund të kundërshtohet nga një tjetër që tregon kokëfortësinë e status quo -së,” paralajmëroi IEA.

“Sistemi i sotëm energjetik nuk është i aftë të përballojë këto sfida, një revolucion i ulët i emetimeve është shumë i vonuar”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga AlJazeera

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


ANE: Duhet të anulohen të gjitha projektet e reja

Kriza ngre pikëpyetje mbi premtimet për energji të pastër


Rusia ka mohuar vazhdimisht të ketë ndonjë axhendë politike

VOA: Evropa goditet nga çmime rekord të larta të energjisë

Financial Times/ Çfarë e mban globalizmin në këmbë?

Si bota mbetet e hapur për biznes