MENU
klinika

Shkaqet dhe rreziqet

Çfarë duhet të dini për kolitin kolagjenik?

15.10.2021 - 16:04

Koliti ndodh kur zorra e trashë është e inflamuar.

Koliti mikroskopik është një lloj koliti që identifikohet më së miri duke parë qelizat e zorrës së trashë nën një mikroskop. Nënllojet kryesore të kolitit mikroskopik janë koliti kolagenoz dhe koliti limfocitar.

Në kolitin kolagjenik, një shtresë e trashë e kolagjenit – një lloj proteine lidhëse – formohet brenda indit të zorrës së trashë. Simptomat e tij mund të zhduken dhe të rishfaqen.

Koliti limfocitik ndodh kur zorra e trashë përmban një numër të madh të limfociteve, të cilat janë lloje të qelizave të bardha të gjakut.

Simptomat e kolitit kolagjenik

Simptomat e kolitit kolagenoz mund të vijnë e të shkojnë, dhe të ndryshojnë në ashpërsi.

Simptomat më të zakonshme përfshijnë:

diarre kronike, e cila mund të shfaqet dhe të zhduket gjatë një periudhe javësh, muajsh ose vitesh

dhimbje barku

Shkaqet

Ashtu si shumë sëmundje të tjera gastrointestinale, shkaku i saktë i kolitit kolagenoz është i panjohur. Hulumtimet tregojnë se ka të ngjarë të ketë një bazë gjenetike dhe mund të lidhet me kushtet autoimune.

Disa shkaqe të mundshme të kolitit kolagenoz përfshijnë:

anomalitë gjenetike

kushtet autoimune të tilla si artriti reumatoid, psoriazë dhe sëmundja Crohn

baktere ose viruse të caktuara

Koliti kolagenoz nuk është ngjitës. Nuk mund të përhapet tek njerëzit e tjerë.

Faktoret e rrezikut

Koliti kolagjenik është më i zakonshëm tek gratë sesa tek burrat dhe më i zakonshëm tek njerëzit që janë mbi 50 vjeç.

Përveç kësaj, njerëzit që kanë sëmundje celiac kanë më shumë gjasa të kenë kolit kolagjenik.

Koliti kolagjenik gjithashtu mund të jetë më i zakonshëm në mesin e njerëzve që pinë duhan aktualisht dhe njerëzve me një histori familjare të gjendjes.

Studiuesit kanë vënë re se numri i rasteve të kolitit kolagjenik po rritet. Kjo mund të jetë sepse ekziston një zbulim më i mirë dhe ka një vetëdije të shtuar për gjendjen.

Trajtimi i kolitit kolagjenik

Në disa raste, koliti kolagenoz zhduket vetvetiu. Sidoqoftë, disa njerëz kanë nevojë për trajtim.

Plani i trajtimit do të varet nga ashpërsia e simptomave.

Dieta dhe ndryshimet në stilin e jetës

Mjeku mund të rekomandojë ndryshime në dietë dhe stilin e jetës për të ndihmuar në trajtimin e kësaj gjendje. Këto ndryshime janë zakonisht pjesa e parë e çdo plani trajtimi.

Ndryshimet e zakonshme të dietës përfshijnë:

duke ngrënë një dietë me yndyrë të reduktuar

duke zgjedhur një dietë pa gluten

pirja e më shumë lëngjeve për të parandaluar dehidratimin nga diarreja

kalimi në një dietë pa qumësht

shmangia e ushqimit me ëmbëlsues artificial

duke eleminuar kafeinën dhe laktozën

Ndryshimet e zakonshme të jetesës përfshijnë:

lënien e duhanit

duke mbajtur një peshë të moderuar

mbajtjen e një presioni të shëndetshëm të gjakut

duke ushtruar rregullisht

Mjekim

Mjeku do të rishikojë ilaçet që merrni aktualisht dhe do të bëjë sugjerime për vazhdimin ose ndalimin e tyre.

Në vitin 2016, u lëshuan disa udhëzime mbi kolitin mikroskopik. U rekomandua fillimi me budesonid, një lloj kortikosteroidi, para se të merrni parasysh ilaçe të tjera.

Medikamente të tjera që mjeku mund të rekomandojë për të ndihmuar në trajtimin e simptomave të kolitit kolagenoz përfshijnë:

medikamente kundër diarresë

medikamente anti-inflamatore të zorrëve, të tilla si mesalamina (Apriso, Asacaol HD, Pentasa) ose sulfasalazine (Azulfidine)

antibiotikët

ilaçe që bllokojnë acidet biliare, të tilla si kolestiramina (Prevalite)

Shtesa psyllium gjithashtu mund të rekomandohet. Terapitë imunomoduluese ose anti-TNF (faktori i nekrozës së tumorit) mund të përdoren në raste ekstreme.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk ka miratuar asnjë ilaç për kolitin mikroskopik ose kolitin kolagjenik. Sidoqoftë, ilaçe të tilla si mesalamina dhe sulfasalazina janë miratuar nga FDA për trajtimin e kolitit ulcerativ.