MENU
klinika

Simptomat dhe trajtimi

Çfarë është sindroma e aktivizimit të qelizave Mastocite?

05.10.2021 - 07:00

Çfarë është sindroma e aktivizimit të qelizave mastocite (MCAS)?

Sindroma e aktivizimit të qelizave direkte (MCAS) është një gjendje në të cilën qelizat direk (Mastocite)  në trup lëshojnë me shumicë një substancë që shkakton simptoma alergjie.

Mastocitet janë pjesë e sistemit imunitar. Ato gjenden në të gjithë trupin , veçanërisht në palcën e eshtrave dhe rreth enëve të gjakut.

Kur jeni të ekspozuar ndaj alergeneve ose substancave të tjera si ilaçet dhe helmi i insekteve, qelizat direkale reagojnë duke lëshuar substanca të quajtura ndërmjetësues. Ndërmjetësuesit shkaktojnë simptoma të një reaksioni alergjik, duke përfshirë kruajtje, mukus dhe inflamacion.

Nëse keni MCAS, qelizat direk lëshojnë ndërmjetës shumë shpesh. Është ndryshe nga mastocitoza, një çrregullim tjetër i qelizave të mastociteve që ndodh kur trupi prodhon shumë qeliza mastike në një ose më shumë organe brenda trupit.

Cilat janë simptomat?

Lirimi i shumë ndërmjetësve mund të ndikojë pothuajse në çdo pjesë të trupit.

Zonat kryesore të prekura zakonisht përfshijnë lëkurën, sistemin nervor, zemrën dhe traktin gastrointestinal. Numri i ndërmjetësve të liruar mund të shkaktojë simptoma që janë të lehta deri në kërcënim për jetën.

Simptomat mund të përfshijnë:

lëkurë: kruajtje, skuqje, djersitje, ënjtje

sytë: acarim, kruajtje, lotim

hundë: kruajtje, rrjedhje

goja dhe fyti: kruajtje, ënjtje në gjuhë ose buzë, ënjtje në fyt

mushkëritë: probleme me frymëmarrjen, fishkëllimë

zemra dhe enët e gjakut: presioni i ulët i gjakut, rrahjet e shpejta të zemrës

stomaku dhe zorrët: ngërçe, nauze, diarre, dhimbje barku

sistemi nervor: dhimbje koke, konfuzion, lodhje

Në raste të rënda, simptomat  mund të përfshijnë një rënie të shpejtë të presionit të gjakut, puls të dobët dhe ngushtim të rrugëve të frymëmarrjes në mushkëri, duke e bërë të vështirë frymëmarrjen. Kjo gjendje kërcënuese për jetën quhet goditje anafilaktike dhe kërkon trajtim urgjent.

Çfarë e shkakton atë?

Studiuesit nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton MCAS. Disa studime sugjerojnë një përbërës gjenetik të MCAS, por nevojiten më shumë kërkime.

Mund të jetë gjithashtu e vështirë të kuptosh se çfarë mund të shkaktojë episode MCAS. Nxitësit e zakonshëm përfshijnë:

Shkaktarë alergjikë, të tillë si kafshimet e insekteve ose ushqime të caktuara

Nxitësit e shkaktuar nga ilaçet, të tilla si antibiotikët, ibuprofeni dhe qetësuesit e dhimbjeve

Shkaktarët e lidhur me stresin, të tilla si ankthi, dhimbja, ndryshimet e shpejta të temperaturës, stërvitja, lodhja e tepërt ose infeksioni

erë, të tilla si parfum ose tym

Nëse mjeku nuk mund të përcaktojë një shkaktar, gjendja quhet MCAS idiopatike.

Si trajtohet?

MCAS nuk ka një kurë, por ka mënyra për të menaxhuar simptomat. Trajtimi i simptomave gjithashtu mund t’ju ndihmojë të gjeni shkaktarët që shkaktojnë episodet e MCAS.

Trajtimet përfshijnë:

Antihistaminet H1 ose H2. Këto bllokojnë efektet e histaminave, të cilat janë një nga ndërmjetësuesit kryesorë që lëshojnë mastocitet. Bllokuesit e receptorit histamine të tipit 1 përfshijnë difenhidraminë dhe loratadinë dhe mund të ndihmojnë me simptoma si kruajtje dhe dhimbje stomaku. Bllokuesit e receptorit histamine të tipit 2 përfshijnë ranitidinë dhe famotidinë, të cilat mund të trajtojnë dhimbjen e stomakut dhe përzierjen.

Aspirina. Kjo mund të zvogëlojë skuqjen.

Stabilizues të qelizave. Omalizumab mund të ndihmojë në parandalimin e lëshimit të ndërmjetësve nga qelizat mast, duke rezultuar në më pak episode të anafilaksisë.

Antileukotrienet. Medikamente si zafirlukast dhe montelukast bllokojnë efektet e leukotrieneve, një lloj tjetër i zakonshëm i ndërmjetësit, për të trajtuar ngërçet e stomakut.

Kortikosteroidet. Këto duhet të përdoren vetëm si mjeti i fundit për trajtimin e edemës ose kruajres.

Nëse zhvilloni goditje anafilaktike ose simptoma të tjera të rënda, do t’ju duhet një injeksion i epinefrinës. Kjo mund të bëhet në një spital ose me një auto -injektues (EpiPen).