MENU
klinika

Rreziqet

Çfarë mund të shkaktojë një dhemb shtesë?

15.10.2021 - 16:02

Çfarë është një mesiodens (dhëmb shtesë)?

Ne kemi dy grupe dhëmbësh gjatë jetës sonë. Këto janë dhëmbë parësorë (foshnjorë) dhe dhëmbë të përhershëm. Njerëzit zakonisht kanë 20 dhëmbë primarë dhe 32 dhëmbë të përherëshëm.

Është gjithashtu e mundur që të keni një dhëmb shtesë, ose të mbivendosur. Lloji më i zakonshëm i dhëmbit shtesë quhet mesiodens.

Një mesiodens shfaqet në pjesën e përparme të nofullës së sipërme (premaxilla) midis ose pas dy dhëmbëve të përparmë (prerësit). Është tipikisht konike në formë dhe shfaqet më shpesh me dhëmbët e përhershëm sesa me dhëmbët e qumështit.

Mesiodens është i rrallë dhe gjithashtu më e zakonshme tek burrat sesa tek gratë.

Kur një mesiodens është i pranishëm, është e rëndësishme që të trajtohet në kohën e duhur. Kjo ndodh sepse heqja e tij mund të shkaktojë probleme dentare më vonë.

Çfarë i shkakton mesiodenët?

Shkaku i saktë i mesiodenëve është ende i panjohur. Është e mundur që gjenetika, faktorët mjedisorë dhe ndryshimet gjatë zhvillimit të dhëmbëve mund të luajnë të gjitha një rol.

Për më tepër, shfaqja e mesiodenëve është shoqëruar me një sërë kushtesh shëndetësore, të tilla si:

buzë e çarë dhe qiellzë e çarë

Sindroma Gardner, një çrregullim i rrallë gjenetik që shkakton shfaqjen e rritjeve në pjesë të ndryshme të trupit

dysplasia cleidocranial, një gjendje e rrallë gjenetike që çon në zhvillimin e pazakontë të eshtrave dhe dhëmbëve

sindromi orofaciodigital, një gjendje e rrallë gjenetike që ndikon në zhvillimin e gojës dhe dhëmbëve, si dhe tiparet e fytyrës dhe gishtërinjtë

Është gjithashtu e mundur që të shfaqen mesiodenë të shumtë, edhe pse kjo është më pak e zakonshme.

Rreziqet shëndetësore të një mesiodens

Të kesh një mesiodens mund të çojë në një sërë ndërlikimesh të mundshme dentare. Le të eksplorojmë disa prej tyre.

Ndërhyrja me dhëmbët e tjerë

Një nga ndërlikimet kryesore të mesiodenëve është ndërhyrja në dhëmbët përreth. Kjo mund të ndodhë në mënyra të ndryshme, duke përfshirë:

dalje e vonuar e dhëmbëve përreth

zhvendosja e dhëmbëve përreth

shtrirja e gabuar e dhëmbëve (keqpërfshirja) ose probleme me kafshimin

formimi i një diastema, ose hapësire, midis dy dhëmbëve të përparmë

zgjerimi i dhëmbëve përreth, i cili është vendi ku rrënja ose kurora e një dhëmbi ka një kthesë jonormale

Ndërhyrja e një mesiodeni me dhëmbët përreth mund të çojë në domosdoshmërinë e trajtimeve të ardhshme dentare ose ortodontike. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të identifikoni dhe trajtoni një mesiodens sa më herët që të jetë e mundur.

Trajnimi i kistit

Një kist është një qese me lëng që formohet në trup. Kur një mesiodens mbetet i pa shpërthyer (ndikuar), mund të çojë në formimin e një lloji të kistit të quajtur një kist dentigeroz.

Në përgjithësi, një kist i vogël dentigeroz nuk do të shkaktojë simptoma. Sidoqoftë, nëse kisti fillon të bëhet më i madh, mund të shkaktojë probleme si ënjtje ose zhvendosje të dhëmbëve përreth.

Shpërthimi në zgavrën e hundës

Në disa raste, mesiodenët mund të shpërthejnë në zgavrën e hundës në vend të gojës. Kjo është shumë e rrallë.

Kur një mesiodens shpërthen në zgavrën e hundës, mund të shkaktojë disa probleme. Këto mund të përfshijnë dhimbje, ënjtje dhe bllokim të hundës.

Heqja e mesiodens dhe trajtime të tjera

Menaxhimi i mesiodenëve zakonisht përfshin heqjen e tij. Gjatë një ekstraktimi, dentisti do të heqë me kujdes mesiodenët. Ekzistojnë dy lloje të heqjesh:

E thjeshte. Në një nxjerrje të thjeshtë, një dhëmb hiqet pa asnjë prerje. Dentisti zakonisht do të përdorë një mjet për të kapur dhëmbin dhe për ta hequr atë.

Kirurgjikale. Në situata më komplekse, të tilla si një dhëmb i goditur, nevojitet një nxjerrje kirurgjikale. Kjo bëhet nga një kirurg oral dhe do të përfshijë një prerje dhe qepje. Meqenëse shumica e mesiodenëve janë prekur, ka të ngjarë që ata të kenë nevojë të hiqen kirurgjikalisht.

Në përgjithësi, nxjerrja kryhet menjëherë pas diagnozës. Kjo bëhet për të parandaluar që mesiodenët të shkaktojnë komplikime të ardhshme me dhëmbët përreth.

Sidoqoftë, heqja e hershme e një mesiodeni shoqërohet me rreziqet e veta. Nxjerrja mund të dëmtojë potencialisht zonën ku do të hyjnë dhëmbët e rritur përreth. Kur kjo ndodh, dalja e këtyre dhëmbëve mund të vonohet.

Për shkak të kësaj, dentisti do të vazhdojë të monitorojë me kujdes dhëmbët pas nxjerrjes së një mesiodeni. Kjo është për t’u siguruar që dhëmbët e tjerë të rritur të dalin siç duhet.