MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini...

Endometrioza shkakton të vjella?

28.10.2021 - 17:24

Endometrioza është një gjendje në të cilën rreshtimi i mitrës, i quajtur endometrium, rritet jashtë mitrës. Është  vlerësuar të ndikojë 10 deri në 15 përqind të grave në moshë riprodhuese.

Dhimbja është simptoma më e zakonshme e endometriozës. Ju mund ta përjetoni atë në mënyra të ndryshme, duke përfshirë:

dhimbje kronike të legenit

dhimbje menstruale

Është  gjithashtu e zakonshme që endometrioza të shkaktojë një sërë simptomash të tretjes. Një nga këto është nauze. Nëse keni endometriozë, mund të vini re se përzierja është veçanërisht e zakonshme gjatë periodave ose pas ngrënies.

Çfarë mund të shkaktojë nauze nëse keni endometriozë?

Simptomat gastrointestinale (GI) janë të zakonshme tek grtaë me endometriozë. Në fakt, disa hulumtime kanë gjetur se simptomat e GI janë pothuajse aq të zakonshme sa simptomat gjinekologjike, me 90 përqind të pjesëmarrësve të studimit që raportojnë një lloj simptome të GI.

Ekspertët mjekësorë nuk janë të sigurt saktësisht se si endometrioza mund të çojë në nauze. Por të kuptuarit se çfarë po ndodh në trup për shkak të endometriozës mund të japë një pasqyrë të rëndësishme.

Me endometriozën, endometriumi rritet aty ku nuk supozohet në trup. Kjo mund të shkaktojë një sërë problemesh si inflamacioni dhe formimi i indeve të mbresë, veçanërisht ngjitjet.

Vendndodhja e lezioneve të endometriozës gjithashtu mund të ndikojë në simptomat tuaja. Për shembull, një studim i vitit 2015 zbuloi se lezionet e endometriozës shoqëroheshin me nauze dhe të vjella.

Por simptomat e GI mund të ndodhin edhe nëse endometrioza nuk ndikon drejtpërdrejt në zorrë. Një studim i vitit 2009 zbuloi se vetëm 7.5 përqind e pjesëmarrësve me simptoma të GI kishin endometriozë të zorrëve.

Nauze gjatë periodave

Nëse keni endometriozë dhe nauze, mund të vini re se nauzeja përkeqësohet gjatë periodave. Ka disa arsye për këtë.

Së pari, lezionet e endometriozës ende sillen në të njëjtën mënyrë si rreshtimi i mitrës. Kjo do të thotë që gjatë periudhës menstruale, këto lezione mund të fryhen dhe gjithashtu të rrjedhin gjak.

Por ndryshe nga rreshtimi i mitrës, indet nga lezionet e endometriozës nuk mund të largohen nga trupi gjatë periodave. Kjo mund të shkaktojë dhimbje dhe siklet. Nëse lezionet e endometriozës janë afër traktit GI, ato gjithashtu mund të kontribuojnë në nauze ose të vjella.

Rritja e niveleve të prostaglandinave gjatë periudhës menstruale gjithashtu mund të luajë një rol. Prostaglandinat janë përbërës të përbërë nga yndyrna që kanë efekte të ngjashme me hormonet në trup. Ato mund të bëjnë që mitra të kontraktohet (shtrëngohet) në mënyrë që të hiqni qafe rreshtimin e trashë të mitrës.

Këto kontraktime mund të shkaktojnë ngërçe menstruale të dhimbshme (dysmenorrhea), të cilat shpesh janë të rënda tek gratë me endometriozë.

Shqetësimi nga dismenorrea mund të kontribuojë në ndjenjën e përzierjes. Nivelet e larta të prostaglandinave mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut, gjë që gjithashtu mund të çojë në nauze.

Nauze pas ngrënies

Nëse keni endometriozë, mund të përjetoni gjithashtu nauze të shtuar pas ngrënies. Ka disa arsye pse mund të ndodhë kjo.

Endometrioza shoqërohet me simptoma të tjera të tretjes, veçanërisht fryrje. Fryrja mund të ndodhë pas një vakti pasi trupi  punon për të tretur ushqimin. Kjo mund të shkaktojë ndjenja të shqetësimit ose dhimbjes. Dhimbja e fortë ndonjëherë mund të çojë në nauze.

Për më tepër, lezionet e endometriozës në zorrë mund të shkaktojnë bllokim të traktit GI. Kjo potencialisht mund të çojë në simptoma të GI si nauze. Por endometrioza e zorrëve është relativisht e rrallë, duke prekur 5 deri në 12 përqind të njerëzve me endometriozë.

Këshilla për parandalimin

Profesionistët mjekësorë shpesh sugjerojnë ilaçe për të parandaluar ose zvogëluar simptomat e endometriozës. Marrja e ilaçeve për endometriozën sipas udhëzimeve të mjekut mund të ndihmojë në lehtësimin e ndjenjave të të përzierave.

Shembuj të ilaçeve të endometriozës përfshijnë:

Kontraceptivë hormonalë. Ilaçet e kontrollit të lindjes mund të përfshijnë pilula kontraceptive orale dhe pajisje intrauterine hormonale (IUD).

Agonistët e hormoneve që lëshojnë gonadotropinë. Ky lloj ilaçi mund të krijojë një gjendje të përkohshme të menopauzës duke ndaluar hormonet e përfshira në ovulimin dhe ciklin menstrual.

Përveç ilaçeve, ka edhe disa ndryshime të lidhura me stilin e jetesës që mund të bëni që mund të ndihmojnë në parandalimin e përzierjes.

Rregulloni dietën

Ekspertët e kujdesit shëndetësor janë ende duke hulumtuar sesi saktësisht dieta ndikon në rrezikun dhe përparimin e endometriozës. Por është e mundur që disa ushqime mund të ndikojnë në këtë gjendje.