MENU
klinika

Gjenitë

Pesë ”piktorë” në kërkim nga FBI!

24.10.2021 - 09:29

          Mes veprave të famshme të artit, pikturave të grabitura gjatë historisë, disa prej tyre ende kërkohen nga FBI./Konica.al

Ju njohim me secilën:

“Lindja e Krishtit”, nga Michelangelo Merisi da Caravaggio

E vjedhur natën midis 17 dhe 18 tetorit 1969 në kishën San Lorenzo në Palermo, kjo pikturë u mor duke prerë kanavacën me brisk. Hetimet e FBI-së çuan në hipotezën se nxitësi i vjedhjes ishte shefi i mafies Gaetano Badalamenti, i cili u përpoq të merrte një shpërblim duke negociuar me Vatikanin.

“Një pamje mbi Over-sir-Oaz”, nga Paul Cezanne

Në natën e Vitit të Ri 2000, në mesin e entuziazmit të festimeve, vjedhja e fundit e artit kryhet në Muzeun Ashmolean në Oksford. Piktura kishte një vlerë prej tre milionë dollarëve.


“Marina” nga Claude Monet

Ishte 24 shkurti 2006 kur katër burra të armatosur hynë në Muzeun “Chacara do Céu” në Rio de Zhaneiro në ditën e parë të festimeve të famshme të karnavaleve. Atë ditë, piktura e famshme u vodh së bashku me tri vepra të tjera arti nga artistë po aq të rëndësishëm si Dalí, Matisse dhe Picasso.

“Plazhi i Sheveningenit para stuhisë” nga Vincent Van Gogh

– Dhjetor 2002. Dy hajdutë hyjnë në Muzeun “Vincent Van Gogh” në Amsterdam dhe marrin kryeveprën e Van Goghut së bashku me një vepër tjetër.


“Kalorësi” nga Frans van Mieris

Vepra e artit u vodh nga Galeria e Arteve “New South Wales” në Sidnei të Australisë në vitin 2007. Absurdi i kësaj vjedhjeje është se ajo u krye në mes të ditës gjatë orëve të hapjes së muzeut dhe gjatë vizitave.