MENU
klinika

Ndikimi

Si lidhet pirja e duhanit me sëmundjet e zemrës?

23.10.2021 - 13:45

Pirja e duhanit prek pothuajse çdo organ në trup. Mund të shkaktojë shumë rreziqe dhe komplikime shëndetësore, përfshirë ato që prekin zemrën.

Në fakt, pirja e duhanit ndikon në të gjithë sistemin kardiovaskular, i cili përfshin zemrën, gjakun dhe enët e gjakut.

Efektet anësore kardiovaskulare të pirjes së duhanit mund të jenë serioze. Me kalimin e kohës, ato mund të shkaktojnë çështje të rënda shëndetësore si goditje në tru ose dështim të zemrës.

Si ndikon pirja e duhanit në shëndetin e zemrës

Sëmundjet kardiovaskulare (CVD) janë një term ombrellë për sëmundjet që prekin zemrën ose enët e gjakut.

Meqenëse CVD i referohet çdo sëmundjeje që përfshin zemrën ose enët e gjakut, shumica e çështjeve të pirjes së duhanit të lidhura me zemrën futen në këtë kategori.

Për sa i përket shëndetit të zemrës, pirja e duhanit mund të çojë në:

Presioni i lartë i gjakut

Presioni i lartë i gjakut është kur gjaku në arterie rrjedh me shumë forcë. Quhet edhe hipertension.

Tymi i cigareve shkakton presion të lartë të gjakut sepse përmban nikotinë. Nikotina është një kimikat i dëmshëm që rrit presionin e gjakut.

Arterioskleroza

Në aterosklerozë, arteriet bëhen të ngushta dhe të ngurtësuara për shkak të grumbullimit të pllakave. Pllaka është bërë nga substanca si kolesteroli, yndyra dhe indet e mbledhura.

Pllaka bllokon rrjedhjen e gjakut, duke e bërë të vështirë që gjaku të arrijë në pjesët e tjera të trupit, dhe gjithashtu shkakton inflamacion.

Konkretisht, tymi i cigares shkakton dhe përkeqëson aterosklerozën duke rritur inflamacionin. Inflamacioni nxit grumbullimin e kolesterolit dhe pllakave, të cilat grumbullohen në arterie.

Gjithashtu, pirja e duhanit shkakton hipertension, gjë që rrit rrezikun e arteriosklerozës. Kjo për shkak se presioni i lartë i gjakut ushtron tendosje shtesë në arteriet, duke i bërë ato më të ndjeshme ndaj ngurtësimit dhe grumbullimit të kolesterolit.

Aritmia

Aritmia është një rrahje zemre e parregullt. Quhet gjithashtu një ritëm jonormal i zemrës.

Pirja e duhanit shkakton fibrozë kardiake, ose dhëmbje të muskujve të zemrës. Kjo mund të çojë në një rrahje të parregullt të zemrës ose një rrahje të shpejtë të zemrës, e njohur edhe si takikardi.

Nikotina në cigare gjithashtu rrit rrahjet e zemrës, gjë që mund të çojë në takikardi.

Sëmundje koronare të zemrës

Sëmundja koronare e zemrës (CHD) ndodh kur arteriet në zemër, të quajtura arteriet koronare, nuk janë në gjendje të sjellin gjak të mjaftueshëm në zemër. Quhet gjithashtu sëmundje ishemike e zemrës ose sëmundje e arteries koronare.

Pirja e duhanit mund të shkaktojë CHD nëpërmjet aterosklerozës dhe presionit të lartë të gjakut.

Me kalimin e kohës, arterioskleroza shkakton grumbullimin e pllakës në arteriet koronare, duke e bërë të vështirë kalimin e gjakut. Presioni i lartë i gjakut gjithashtu dëmton arteriet koronare, duke i bërë ato edhe më të ngushta.

Për më tepër, kimikatet në tymin e cigares mund të trashin gjakun, duke formuar mpiksje që mund të bllokojnë arteriet koronare.

Goditje në tru

Pirja e duhanit nxit formimin e pllakës dhe mpiksjes, të cilat mund të bllokojnë enët e gjakut në të gjithë trupin. Nëse kjo ndodh në tru, mund të shkaktojë goditje në tru.

Një goditje në tru, ose një sulm në tru, ndodh kur qarkullimi i gjakut në tru ndërpritet. Kjo ndodh kur një enë gjaku në tru bllokohet ose shpërthen.

Nga ana tjetër, truri nuk është në gjendje të marrë oksigjen të mjaftueshëm dhe qelizat e trurit vdesin.

Atak ne zemer

Nëse pirja e duhanit bllokon rrjedhjen e gjakut në zemër, mund të shkaktojë një sulm në zemër. Ky quhet edhe infarkt i miokardit.

Pa gjak të mjaftueshëm të pasur me oksigjen, muskuli i zemrës fillon të vdesë.

Infrakt

Dështimi i zemrës ndodh kur zemra nuk është në gjendje të pompojë gjak të mjaftueshëm në trup. Shumë kushte mund të çojnë në dështim të zemrës. Shkaqet e lidhura me pirjen e duhanit përfshijnë CHD dhe aritminë.

Prandaj, pasi pirja e duhanit kontribuon në këto kushte, gjithashtu rrit rrezikun e dështimit të zemrës.

Sëmundje arteriale periferike

Sëmundja arteriale periferike (PAD) ndodh kur arteriet janë shumë të ngushta për të pompuar gjak në krahë, duar dhe këmbë.

Pirja e duhanit mund të çojë në PAD duke shkaktuar inflamacion dhe aterosklerozë. Kjo mund të parandalojë që gjaku i pasur me oksigjen të arrijë në gjymtyrë.

Aneurizma e aortës abdominale

Aorta është një arterie kryesore që shpërndan gjak në të gjithë trupin. Është e vendosur në bark.

Kimikatet në tymin e cigareve mund të çojnë në rritjen e formimit të pllakës, inflamacionit dhe ngushtimit në aortë. Si rezultat, aorta mund të zhvillojë një pikë të fryrë ose të dobët të quajtur aneurizëm të aortës abdominale.

Aneurizma e aortës abdominale mund të bëhet më e madhe me kalimin e kohës. Nëse shpërthen, mund të jetë kërcënuese për jetën.

Mënyra më e mirë për të parandaluar këto kushte është shmangia ose lënia e duhanit. Nëse keni nevojë për ndihmë për të lënë duhanin, flisni me një mjek. Ato mund t’ju ndihmojnë të ndaloni pirjen e duhanit dhe të përmirësoni shëndetin e zemrës.