Një studim i vitit 2016 kishte nxjerrë në pah lidhjen midis përmirësimit të aftësisë njohëse tek foshnjat dhe konsumimit të më shumë frutave nga nëna gjatë shtatzënisë. Pra, tani studiuesit në Universitetin e Albertës po kryejnë kërkime të reja për të konfirmuar këto gjetje dhe për të hetuar se sa e fortë është korrelacioni.
“Hulumtimi ynë ndoqi rezultatet e Studimit të Gjykatës CHILD, i cili tregoi se konsumi i frutave nga gratë shtatzëna ndikon në aftësinë njohëse të foshnjave deri në një vit pas lindjes. Sidoqoftë, edhe pse këto gjetje ishin mbresëlënëse, ata nuk mund të konfirmonin se konsumi i frutave ishte shkaku i përmirësimeve njohëse të foshnjave, pavarësisht nga çdo faktor tjetër”, tha Claire Scavuzzo, një nga autoret e studimit dhe një studiuese postdoktorale në Psikologji.
Për të përcaktuar nëse fruti ishte me të vërtetë faktori që ndikonte në aftësinë njohëse të foshnjave, studiuesit filluan studimin e tanishëm me qëllim të përsëritjes së efekteve në një model eksperimental të gjitarëve.
“Gjetjet tona i bëjnë jehonë atyre që gjenden te njerëzit dhe mizat e frutave. Në mënyrë të kontrolluar, të izoluar, ne ishim në gjendje të konfirmonim rolin e ekspozimit para lindjes ndaj frutave në zhvillimin kognitiv të të porsalindurve. “Ne e konsiderojmë këtë gjetje informacion të vlefshëm për gratë shtatzëna, pasi është një ndërhyrje ushqimore jo-farmaceutike për të stimuluar zhvillimin e trurit të foshnjës”, shton Dr. Scavuzzo.
Rezultatet treguan se modelet shtazore të foshnjave nga nënat që plotësuan dietën e tyre me lëngje frutash performuan dukshëm më mirë në testet e kujtesës, siç u tregua në studimin e mëparshëm.
“Ideja që dieta mund të ndikojë në shëndetin mendor dhe njohjen ka filluar të fitojë terren kohët e fundit. “Njerëzit duan të jenë në gjendje t’u japin fëmijëve të tyre fillimin më të mirë të mundshëm të jetës së tyre, dhe rezultatet tona tregojnë se një dietë e pasur me fruta është një mënyrë e mundshme për ta bërë atë.”/